Lendületben a Sorsfordító program II. rész

Kovács Zsolt:


Döbrököz Kertészet


Az önkormányzat tavaly nyáron keresett meg bennünket, hogy szeretnék megművelni az általunk sajnálatos módon parlagon hagyott területet, és az értékesítésben is a segítségünket kérték. (Több oka volt annak, hogy abba hagytuk a berekben a fóliás és szabadföldi növénytermesztést. Ennek csak egyik oka volt a lopás. A másik ok összefügg az előszóban leírt jelenséggel, mely a magyar mezőgazdaság visszaszorítását szolgálja. Alföldi családi gazdálkodókkal vettük fel a kapcsolatot, hogy a boltunkat ellássuk áruval, ez nem titok.)
Időközben nyílt lehetőség a Sorsfordító programban való részvételre, így a bérköltséget pályázati pénzből, a dologi beruházást pedig saját forrásból tudja finanszírozni az önkormányzat. Minden földterületünket és termelő eszközünket az önkormányzat érdekében hasznosítjuk. A palántákat a saját fóliánkban neveljük, melyben a kazánokat a saját erdőnkből kitermelt fával fűtjük. Nagy lelkesedéssel vetettem magam a munkába, szeretném felvirágoztatni a kertészetet, hogy olyan legyen, mint régen volt. Komplex rendszert fogunk kidolgozni a termeléstől az értékesítésig. Itt a faluban is lesz eladás, az adott napi piacon, vagy ha lesz rá igény, akár több napon is.

 

 

 

 

 

 

 

 


A munka jó ütemben halad, februárban elkezdtük a terület rendezését. Megszabadítottuk a fólia vázakat a drótoktól, fóliamaradványoktól és elkezdtük a palánták nevelését. Szinte minden fajta zöldséget fogunk termeszteni: paprika, paradicsom, krumpli, hagyma, sárgarépa, zöldség, zöldbab, cukorborsó, cékla, padlizsán, uborka, káposzta, karfiol, csemege kukorica. Jelenleg a fóliák felhúzása zajlik, és az idő, a talaj melegedésével elkezdjük a fóliák beültetését valamint a szabadföldi veteményezést is. Első évben 7-8 fóliasátorban termesztünk paradicsomot és paprikát. Ezekből kettő dupla falú lesz, itt neveljük a palántákat, illetve ezeket lehet legkorábban beültetni. Először kevesebb fóliában gondolkodtunk, de mivel nagyon jó árat sikerült kialkudni a fóliapalástot gyártó cégnél, ezért több is belefért a keretbe. Az emberek nagyon nagy lelkesedéssel vetették magukat a munkába, hisz tudják, hogy ez valami új dolog. Valami, ami értéket állít elő, ahol lesz látszatja a munkájuknak, amelynek gyümölcse a sok csodálatos növény és termény. Remélem, hogy a pontos tájékoztatásnak köszönhetően nem rosszindulatú pletykák terjednek majd a faluban a kertészetről, hanem mindenki meglátja benne az értéket, és elmegy majd a piacra megvenni amit termelünk.

 

Kapcsolódó: Lendületben a Sorsfordító program I. rész Szili Lajosné polgármester asszony: Döbrököz részvétele

<<<vissza<<<