Lendületben a Sorsfordító program I. rész

Szili Lajosné polgármester asszony:


Döbrököz részvétele

Településünk legnagyobb munkáltatója a Mezőgazdasági Zrt. mellett az Önkormányzat, az évenkénti kiemelkedően magas közfoglalkoztatott létszámot figyelembe véve. Önkormányzatunk évek óta nagy hangsúlyt fektet a közfoglalkoztatásra. Ennek érdekében az „Út a munkához” program mellett kihasználunk minden közhasznú és közmunka programot és képzési lehetőséget. Sajnos községünknek is egyik legégetőbb problémája a munkanélküliség, mely évről-évre egyre növekvő létszámban jelenik meg. Képviselő-testületünk a lehetőségein belül igyekszik csökkenteni a munkanélküliek számát, igaz ezt csak időlegesen tudja megtenni. A tavalyi év áprilisában indult „Út a munkához” program felváltotta az évtizedek óta folyó segélyezést. A Képviselő-testület döntésének megfelelően a program keretében minden egészségileg alkalmas minősítést kapott személyt munkára osztottunk be, 200 napos, túlnyomó részt napi 6 órás munkaidőben, minimálbér arányos összegű munkabérért. A közfoglalkoztatottak létszáma tavaly 76 fő volt. Az ő feladatuk a megszokott, klasszikus közmunka volt, mellyel a település lakossága nagyrészt találkozott.
Az ez évre tervezett közfoglalkoztatott létszám 118 fő. Óriási a létszám, és a foglalkoztatásuk is óriási és felelősségteljes feladat.
Önkormányzatunknak komoly elhatározása volt, hogy a megszokott közmunkán kívül valami többet nyújtson a foglalkoztatás terén. Szerettünk volna részt venni a szociális földprogramban, de sajnos a pályázati lehetőségek nem engedték. Már a tavalyi évben megvillant a remény a „Sorsfordító-Sorsformáló” programban való részvétel iránt. Ez számunka is teljesen új, mert a kistérségünkben egyáltalán nem, de a megyénkben is kevés településen működik. Több helyen részt vettem az ezzel kapcsolatos rendezvényeken, sőt néhány képviselő-társammal együtt több településre ellátogattunk tapasztalat szerzés céljából. Tapasztalataink pozitívak voltak, ezért nagy örömmel fogadtuk a Dél-Dunántúli Regionális Központ és a Dombóvári Kirendeltség, valamint a Szekszárdi Agrár-szakképző Központ támogatását.
A kialakult jó együttműködésünk és együttgondolkodásunk eredményeként elkezdődött a helyi program kidolgozása. A program 2 éves időszakot ölel fel, melyben Gyulaj községgel közösen, 10-10 fő, tartós munkanélküli személlyel veszünk részt.
A program Zöldség és gyümölcstermelő, 2010. január 19. napjától 2010. szeptember 30. napjáig tartó, 1000 órás képzéssel indult, melynek a programban szereplő kettő település ad színhelyet. Településünkön a gyakorlati képzés helye Kovács István fóliás területe és a mellette levő szántó, valamint magánszemélytől bérelt szántó, összesen több mint három hektár terület, melyen fóliás és szabadföldi zöldségtermelést folytatunk. Önkormányzatunk a program indításához és végrehajtásához 1 millió forint anyagi forrást biztosít. Ezt a befektetést annak reményében tesszük, hogy a programban foglalkoztatott 10 személy munkájának eredményeként önkormányzatunk részére nemcsak megtérül a befektetés, hanem jövedelmező lesz. Nagyon fontos, hogy ezek az emberek értékteremtő munkát végeznek.
A két éves, biztos foglalkoztatás már előrelépést jelent és mindenképpen érezhető, hogy ők a munkanélküliségből vissza tudtak térni a munka világába. Sajnos településünkön munkahely létesítése szinte lehetetlen. Ezért látunk lehetőséget a növénytermesztésben, hiszen ősidők óta ezt a példát láttuk magunk előtt, mely szép példa sokak számára már teljesen elfelejtődött.
A jövőnk építéséhez a múltba kell visszanyúlnunk, és ha lépésről-lépésre is, reméljük jó eredményt produkál a Képviselő-testület döntése.

 

Kapcsolódó: Lendületben a Sorsfordító program II. rész Kovács Zsolt: Döbrököz Kertészet

<<<vissza<<<