Antal János Döbrököz település legidősebb lakója

2015.12.06.

 

Igazából Bátyai János a falu legidősebb embere, aki 2015 február 2-án töltötte be a 95. évét. Ő Gyulajon él idősek otthonában. Most azonban Antal Jánost kerestük fel, aki életvitel szerűen Döbröközön él, aki az itt lakók közül valóban a legidősebb.

 

Engedje meg, hogy a falu lakói nevében köszöntsük abból az alkalomból, hogy mint Döbrököz legidősebb lakosa nemrégen ünnepelte születésnapját. Mennyit is?

 

Október 9-én múlottam 94 éves. Már a 95-ből is betöltöttem 53 napot. Oroszországban, a fogságban egyszer beszakadt alattam a jég a Volgán. Tüdőgyulladást kaptam, csoda hogy túléltem. Szerencsére azóta egészséges vagyok, csak a lábaim fájnak. Néha még kaszálok is a tyúkoknak.

 

Van-e valamilyen gyerekkori élménye a karácsonyról?

 

Eszembe jut, hogy szüleim is vallásosak voltak, édesapám pedig egyházközségi vezető is volt. És mégis azt mondták, hogy a Jézuska hozza a karácsonyfát…
Kicsi gyerek voltam, amikor a szomszédunkban lakott a Babodi Józsi bácsi, aki suszter volt. Gyerekük nem volt, szerettek engem. Édesanyám megkérte a Kati nénit, a suszter feleségét, hogy ő legyen a Jézuska. Úgy is lett. Karácsonykor jött a Jézuska egy fehér lepelben, és hozta a karácsonyfát. Ám amikor elment, megjegyeztem édesanyámnak, hogy a Jézuskának pont olyan tutyija volt, mint a Babodi Kati néninek. Persze nagyon örültem a fának, mert rajta aranyozott dió, alma és sütemény volt. Bizony annak idején nem volt a fa alatt semmi más ajándék. Sokat futkároztunk, esténként pedig kártyáztunk, malmoztunk. Így éltünk gyerekként. A tutyis Jézuska pedig ma is egyik szép emlékem.

 

Mi a hosszú élet titka? Ezt fogyasztom: 3 cent pálinka, fél liter tej, sok-sok leves és rengeteg gyümölcs.

Antal János felesége, Rózsika néni 90 éves. Jani bácsi szerint ő egy ezer százalékos asszony, aki egy percre sem áll meg, sürög-forog, teszi, amit kell. Gyorsan elmondott egy régi böjti receptet: „Mindig laskát ettünk böjtkor. Kellett hozzá liszt, víz, só. Összegyúrtuk, vékonyra sodortuk, platnin megsütöttük. A laskákat apróbb darabokra szaggattuk, meleg vizet öntöttünk rá, majd tejfölt és túrót tettünk a megpuhult sült tésztára. A túrót füstön érleltük.”

 

Fotók és cikk: Farkas Famás

 

<<<vissza<<<