Antal János Döbrököz település legidősebb lakója
2015.12.06.
Igazából Bátyai János a falu legidősebb embere, aki 2015 február 2-án töltötte be a 95. évét. Ő Gyulajon él idősek otthonában. Most azonban Antal Jánost kerestük fel, aki életvitel szerűen Döbröközön él, aki az itt lakók közül valóban a legidősebb.
Engedje meg, hogy a falu lakói nevében köszöntsük abból az alkalomból, hogy mint Döbrököz legidősebb lakosa nemrégen ünnepelte születésnapját. Mennyit is?
Október 9-én múlottam 94 éves. Már a 95-ből is betöltöttem 53 napot. Oroszországban, a fogságban egyszer beszakadt alattam a jég a Volgán. Tüdőgyulladást kaptam, csoda hogy túléltem. Szerencsére azóta egészséges vagyok, csak a lábaim fájnak. Néha még kaszálok is a tyúkoknak.
Van-e valamilyen gyerekkori élménye a karácsonyról?
Eszembe jut, hogy
szüleim is vallásosak voltak, édesapám pedig egyházközségi vezető is volt. És
mégis azt mondták, hogy a Jézuska hozza a karácsonyfát…
Kicsi gyerek voltam, amikor a szomszédunkban lakott a Babodi Józsi bácsi, aki
suszter volt. Gyerekük nem volt, szerettek engem. Édesanyám megkérte a Kati
nénit, a suszter feleségét, hogy ő legyen a Jézuska. Úgy is lett. Karácsonykor
jött a Jézuska egy fehér lepelben, és hozta a karácsonyfát. Ám amikor elment,
megjegyeztem édesanyámnak, hogy a Jézuskának pont olyan tutyija volt, mint a
Babodi Kati néninek. Persze nagyon örültem a fának, mert rajta aranyozott dió,
alma és sütemény volt. Bizony annak idején nem volt a fa alatt semmi más
ajándék. Sokat futkároztunk, esténként pedig kártyáztunk, malmoztunk. Így éltünk
gyerekként. A tutyis Jézuska pedig ma is egyik szép emlékem.
Mi a hosszú
élet titka? Ezt fogyasztom: 3 cent pálinka, fél liter tej, sok-sok leves és
rengeteg gyümölcs.
Antal János felesége, Rózsika néni 90 éves. Jani bácsi szerint ő egy ezer
százalékos asszony, aki egy percre sem áll meg, sürög-forog, teszi, amit kell.
Gyorsan elmondott egy régi böjti receptet: „Mindig laskát ettünk böjtkor.
Kellett hozzá liszt, víz, só. Összegyúrtuk, vékonyra sodortuk, platnin
megsütöttük. A laskákat apróbb darabokra szaggattuk, meleg vizet öntöttünk rá,
majd tejfölt és túrót tettünk a megpuhult sült tésztára. A túrót füstön
érleltük.”
Fotók és cikk: Farkas Famás