Pünkösd Döbröközön

2015.05.24.

 

2015. május 24-én szentmise keretében ünnepelték a döbrököziek a pünkösdöt, az egyház alapítását. A szentmisét követően iskolás gyerekek adtak elő kis pünkösdi műsort a templom előtt.

 

A Wikipédia szerint a pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg.[1

A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása; ez a kiáradás. A Szentlélek (görögül pneuma, latinul Spiritus Sanctus) ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára:

"Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak."

Kürtösi Krisztián atya szentbeszédében a Szentlélekről elmélkedve elmondta:

"...Mi is mennyire meg tudunk döbbenni azon, hogy amikor nyitott szívvel imádkozunk az Istenhez, milyen csodákat tesz velünk az életünkben. Amikor kibírok egy olyan keresztet, amire azt mondtam, hogy már nem bírom tovább, amikor azt mondtam, hogy leteszem azt a keresztet, mert nem tudok odaállni a betegágyhoz, hogy gondoskodni tudjak valakiről, akkor jön a a Szentlélek Úristen, hogy megerősítsen. Mert abban az órában megadatik nekem minden kegyelem, ami szükséges - ezt maga az Úr Jézus mondta. Mindig csak annyit kapunk, amennyit elbírunk... Segítségünkre siet, mert látja, hogy gyengék vagyunk..."

(cikk: Farkas Tamás)

Képek a pünkösdi műsorról (Gurmai Attila):

 

 

 

 

 

<<<vissza<<<