Elszármazottakkal együtt a templomért

2014.07.05.

 

Szili Lajosné polgármester asszony mindannyiunk vágyát teljesítette a 2014. július 5-i elszármazottak találkozója megszervezésével, melynek hívószava Hazavárunk - Itthon vagyunk volt. Hónapokon, heteken át sok-sok segítő közreműködésével sikerült felkutatni azokat az elszármazottakat, akikkel ismét találkozni szerettünk volna, s a visszajelzésekből tudjuk, hogy a másutt élő volt döbrököziek is úgy gondolták, hogy szívesen jönnek haza, hacsak egy napra is, meglátogatni bennünket, kicsit vendégeskedni itthon. No meg megnézni, mire is ment a falu azóta, hogy a sors máshova vetette őket, vigyáztak-e az itt maradottak azokra az értékekre,  melyekre gondolva sokszor eszükbe jut gyermekkoruk, ifjúságuk, talán életük legszebb korszaka. Aztán eljött a találkozó ideje, méregettük egymást: ki lehet ő, másokat pedig azonnal megismertünk s kérdezgettük mi van veled? Unokáid, gyermekeid? Meglapogattuk egymás hátát, majd belevetettük magunkat a programokba.

Szili Lajosné kezdeményezésére a döbröközi képviselő-testület támogatásával a találkozó bevételei, adományai mind a döbröközi Római Katolikus Templom majdani felújítására lettek szánva. A nap programja is a templomban kezdődött orgonamuzsikával, majd ünnepi szentmisével. A misét követően a Tájház átadására került sor, ahol Andikné Schmidt Mária kuratóriumi elnök és Szili Lajosné polgármester asszony közösen vágták át a nemzeti színű szalagot. Kedves, megható eseménye volt az, amikor Kürtösi Krisztián atya megáldotta az épületet és a parkot. Érdemes volt bemenni az épületbe, melynek minden kiállított tárgyát a döbröközi emberek ajándékozták a tájház részére. Igazi kincsek kerültek így elő!

Az IKSZT-ben folytatódott az események sora a festmény kiállítással. Tóth Attiláné Szalay Ágnes festő a tombola fődíjaként felajánlotta egyik döbröközi templomot ábrázoló festményét. A kiállított festmények mindegyikének a szerzője valaha döbröközi illetőségű volt.

Közben más kiállításokat is megtekinthettek az érdeklődők. A 30 éves óvoda kiállítását, az iskolatörténeti kiállítást, a Német Nemzetiségi Ház gyűjteményét, a döbröközi cigányok múltját és jelenét bemutató kiállítást, valamint a foltvarró klub tevékenységét bemutató kiállítást.

A vendéglátást követően Szili Lajosné polgármester nyitotta meg ünnepélyesen a találkozót, melyet színes kulturális műsor követett.

 

Képek a rendezvényről (Farkasné):

 

Ünnepi szentmisén népviseletben

 

Kürtösi Krisztián atya megáldja a Tájházat

 

A Tájház és gyűjteményei

 

Citeraszó és énekszó a Tájház átadásakor

 

A festménykiállítás művészei

 

Szili Lajosné és Lázár Albert köszönti a művészeket

 

Az óvodások most is remekeltek néptáncukkal

 

Tréfás matrózjelenet

 

A kis mazsorettek a színpadon

 

A közönség

 

Lázár Albert köszönti Szili Lajosnét, a rendezvény létrehozóját

 

A foltvarró klub munkái

 

A német nemzetiségi műsor

 

A modern táncosok bemutatója

 

A Német Ház belseje

 

A Gyöngykoszorú néptánccsoport műsora

 

A DÖBRÖKÖZI TEMPLOM FELÚJÍTÁSÁRA ELADÁSRA FELAJÁNLOTT FESTMÉNYEK/ADOMÁNYOK

>>>>>

 

 <<<vissza<<<