A Magyar Kultúra Napja Döbröközön

2014.01.25.

 

A Himnusz közös eléneklésével kezdődött január 25-én a döbröközi IKSZT-ben a Magyar Kultúra Napja ünnepi műsor.

 

Elsőként Szili Lajosné polgármester osztotta meg gondolatait a közönséggel: "Ez az a nap, amikor főhajtással emlékezhetünk meg a legfontosabb közös kincsünkről, arról, amely jelzőjét és minősítését adhatja létünknek, amely megkülönböztet bennünket más népektől, ez a magyar kultúra. Kultúránk őrizte meg a magyar hagyományokat, a nép ajkán születő dalokat, a kezek által formált eszközöket, épületeket, és sorolhatnám tovább, de mindenek előtt a legfontosabbat, az anyanyelvet, a számunkra a legszebb és kincset érő anyanyelvünket, mely egyformán szól mindenkihez, s amelynek megkülönböztetett szerep jutott és jut az életünkben. Nem véletlen, hogy kincseink, értékeink közül éppen a Nemzeti Himnuszunk vált a Magyar Kultúra ünnepévé. 1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz írását. A Himnusz a magyar nemzet legszebb, legőszintébb imádsága..."

 

A beszédet követően első alkalommal került sor a Döbröközi Kultúráért Emléklapok átadására. Idén ebben a kitűntető elismerésben Andikné Schmidt Mária, Farkas Tamás Péter, Gondosné Kovács Katalin, Molnárné Doszpod Zsuzsanna és Selyem Attiláné részesült.

 

Az ünnepi műsorban szerepet kapott szinte minden korosztály az óvodásoktól egészen a felnőtt korig. Az óvodások magyar népi gyermekjátékokat és néptáncot mutattak be, az iskolások egy rendhagyó irodalomóra jelenetében verseket, meséket, énekeket adtak elő, majd Balázs Barbara és Farkas Péter mezőségi táncot táncolt. Őket követte Selyem Attiláné és Ruff Renáta akik Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz című versét adták elő. Az ünnepi műsor befejezéseként Balázs Barbara a Honfoglalás című dalra táncolt. A közönség minőségi és magas színvonalú produkciókat látott, mely méltó volt a Magyar Kultúra Napjához. (Farkas Tamás)

 

Képek a rendezvényről (Farkasné):

 

Szili Lajosné polgármester elismerő oklevelet ad át Gondosné Kovács Katalin óvodavezetőnek

 

A döbröközi óvodások előadása

 

A döbröközi óvodások előadása

 

Rendhagyó irodalomóra (jelenet)

 

Balázs Barbara és Farkas Péter táncol

 

Selyem Attiláné és Ruff Renáta verset mondanak

 

Balázs Barbara szólót táncol

 

 <<<vissza<<<