Éves összefoglaló - 2013

2013.12.28.

 

Kedves Döbröközi Lakosok!

 

Hamarosan elmúlik a 2013-as esztendő is. Év végéhez közeledve – szokásunkhoz híven – mérlegeljük a mögöttünk álló évet, számba véve, hogy terveinkből mit sikerült megvalósítanunk és mi az, ami még megvalósításra vár.

 

Terveink nagy részét sikerült megvalósítani, de például a szennyvíz beruházás, - ami nagyon fontos lenne - településünk számára megfelelő pályázat hiányában - még várat magára. Az ivóvíz minőségével kapcsolatban a lakosság részéről több esetben kifogás merült fel, de a víz kezelésével a probléma megoldódott. A nyertes ivóvíz minőség javító programnak köszönhetően remélhetően a jövő évben a probléma megszűnik.

Az utak, járdák és vízelvezető árkok javítása folyamatosan történik. A cél, hogy pályázat hiányában évente önerőből egy-egy út felújítását elvégezzük, ez megvalósult az Árpád és a Cserénfai utcában. Folyamatban van a praktikák házának, a sportöltözőnek és a tájháznak a felújítása. Az ez évi vis maior károk helyreállítása részben megtörtént, folytatása a tavasz folyamán lesz. Az energia költségek csökkentése érdekében a Start munkaprogramnak köszönhetően az IKSZT és óvoda épületét biomassza kazánnal fűtjük, a fűtőanyagot (fa aprítékot) a közmunkások termelik ki, ágaprító géppel készítik és végzik a fűtést. Önerőből készült a temető és a templom melletti parkoló kialakítása, térkövezése, melyet a lakosság nagy megelégedéssel fogadott. Nyertes pályázatoknak köszönhetően a jövő évben valósítjuk meg a vis maior károk még visszalevő helyreállítását, a Polgármesteri Hivatal épületének külső hőszigetelését és nyílászárók cseréjét, a tájház kis épületének felújítását, a praktikák háza fűtéskorszerűsítését, az IKSZT melletti park felújítását, helyi kiadvány készítését és rendezvény tartását. A tornacsarnok padozatára benyújtott pályázatunkat még nem bírálták el.

A közfoglalkoztatás terén településünk élen jár, melyet értékelve a Belügyminiszter elismerő oklevelet adományozott önkormányzatunknak, mellé két millió forintot kaptunk gombaház építésére. A Start program keretében vásároltuk meg az Árpád u. 1. sz. alatti házat, ahol a sertés tartás folyik, önerőből pedig a hozzá tartozó és mellette levő szántó területeket vettük meg. A nyúltartás, a fóliás és szántóföldi növénytermesztés, feldolgozás és értékesítés jó ütemben folyik. A közfoglalkoztatás eredményessége a kiemelkedő szervezésnek és irányításnak köszönhető.

Az iskolánk január 1-jétől állami fenntartásba került, óvodánkat pedig július 1-jétől önkormányzatunk önállóan működteti.

Önkormányzatunk szociális juttatásokon kívüli egyéb támogatásai: 15 hallgató részére bursa hungarica ösztöndíj támogatás összesen 750.000 forint értékben, 7 leánygyermek részére méhnyakrák elleni védőoltás támogatása, 75 rászoruló család részére vetőmagcsomag osztása, 23 m3 tűzifa kiosztása, az összes civil szervezet anyagi és egyéb támogatása.

Az IKSZT a változatos rendezvényekkel jól működik

Önkormányzatunk tavaly év végén adósságkonszolidációban részesült, jelenleg kifizetetlen számlánk nincs, gazdálkodásunk kiegyensúlyozott.

A közigazgatásban január 1-jén életbelépett változásokat és átalakításokat zökkenőmentesen végrehajtottuk.

A közrend és közbiztonság javítása érdekében december 1-jétől településünkön kettő körzeti megbízott rendőr teljesít szolgálatot.

Mindezekről külön cikkekben bővebben tájékozódhat a kedves olvasó.

Összességében megállapítható, hogy önkormányzatunk gazdálkodása, településünk fejlődése - a kitűzött célok megvalósulását tekintve - megfelelő volt, mely a Képviselő-testületünk egyformán gondolkodásának, közös tenni akarásának és az alpolgármester fiatalos, dinamikus munkájának, előrelátó gondolkodásának köszönhető.

Önkormányzatunk 2013. évi munkájáról a leírtakkal kívántam tájékoztatást adni.

 

Vajon mit hoz számunkra a 2014-es év? Reménykedjünk abban, hogy teljesülnek a jövőhöz fűzött terveink, elképzeléseink és vágyaink.

Az önkormányzat képviselő-testülete nevében falunk minden kedves lakójának egészségben gazdag, békés, Boldog Új Esztendőt Kívánok sok szeretettel:

 

                            Szili Lajosné polgármester

 

 

 <<<vissza<<<