Magonc-Tanoda konferencia Döbröközön

2013.11.07.

 

A döbröközi IKSZT adott helyet a "KÖZ-TÉR-HÁLÓ a családokért" TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0018 projekt MAGONC-TANODA program regionális záró konferenciájának. Vendéglátó Szili Lajosné Döbrököz község önkormányzatának polgármestere volt.

A MAGONC-TANODA program a Döbrököz és Gyulaj településeken valósult meg, gyermekprogramokkal, tankertek kialakításával. A Tanoda lehetővé teszi, hogy észrevétlenül nőjenek bele környezetükbe a falusi gyermekek és annak értékeit magukénak érezzék, élni tudjanak vele. Döbröközön például az önkormányzat biztosított területet ahhoz, hogy a tanoda elindulhasson. A programban az 5. osztályos általános iskolás gyerekek Andikné Schmidt Mária valamint Törő Mária tanárok irányításával, esetenként a szülők közreműködésével is konyhakertet műveltek a palánta neveléstől egészen a betakarításig. A tanulók szakoktatásban is részt vettek. A program vetőmagot, szerszámokat és minden egyéb feltételt biztosított számukra. A gyermekek még a nyári szünet ideje alatt is gondozták kis parcellájukat, ahol paradicsomot, burgonyát, sárgarépát, zöldséget, cukorborsót, uborkát és hagymát termeltek. Ezekből aztán paradicsom-salátát, paprikás krumplit készítettek, kovászos uborkát, zöld paradicsomot tettek el savanyúságnak, zöldségeket szárítottak, melyből bio-ételízesítő készült, a zöld paradicsomból lekvárt főztek. Megtanultak a program keretében sok olyan tevékenysége, amit felnőttként is hasznosíthatnak majd, de sok esetben már most a gyermekek tanították fortélyokra szüleiket.

 

A konferencián a MAGONC-TANODA tevékenységeit és módszereit mutatták be Andikné Schmidt Mária a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Döbröközi Általános Iskolájának igazgatója, valamint Lacza Zoltánné Gyulaji Galló József Általános Iskola igazgatója és Kőműves Mónika a Gyulaji Magoncka Óvoda vezetője.. A konferencia és műhelymunka moderátora Halmai Gáborné a KÖZ-TÉR-HÁLÓ projekt szakmai vezetője volt. Sándor Andrea az Ifjúságért Egyesület szakértő a MAGONC-TANODA programban elkészült módszertani anyagot mutatta be. Matókné Misóczki Mária a Garai János Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója beszélt az alternatív programok, az új módszerek beépíthetőségéről az iskolai pedagógiai programba.

 

A konferenciát műhelybeszélgetés és kiállítás megtekintése zárta. (Cikk és képek: Farkasné)

 

A Magonc-Tanodások a paradicsomot kacsolják

 

Szili Lajosné polgármester köszönti a konferencia résztvevőit

 

Kiállítás a program eredményeiről

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<<<vissza<<<