Klubok az IKSZT-ben - pályázati forrásokból

2013.10.28.

 

Nem szokványos, hogy egy olyan kis település, mint Döbrököz, számos lehetőséget biztosít lakói számára a szabadidő tartalmas eltöltésére. Ilyen például a fiatalok részére a Modern tánc-klub, a háziasszonyok és a lányok számára a Foltvarró-klub, valamint a helytörténet iránt érdeklődőknek az Interaktív Helytörténeti Klub.

 

A többszörös Európa-bajnok Balázs Barbara táncművész, sportedző tanítja a döbröközi fiatalokat modern táncokra, elsősorban a színpadi látványtáncra, melyből ő maga is Európa-bajnok lett mint táncos-koreográfus. Barbara néhány hónapja költözött Döbröközre, ahol hamarosan bekapcsolódott a település kulturális életébe is. A Döbrököz Község Önkormányzata azonnal fantáziát látott benne, így kihasználva a pályázati lehetőségeket, létrehozta az IKSZT-ben a Modern tánc-klubot a helyi fiatalok számára.

 

 

 

Megkérdeztük Barbarát, mit nyújt a klub a döbröközi fiataloknak?

 

Elsősorban jobban megismerhetik egymást, mert célom az, hogy egy összetartó jó csapatot, közösséget formáljak belőlük, el szeretném érni, hogy szeressenek mozogni, sportolni, fejlődjenek testben és lélekben is. A foglalkozásokon megismerik a különböző táncstílusokat, így megismerkedtek a modern tánccal, a jazz-tánccal, a hip-hop egyes lépéseivel, az akrobatikával, és természetesen a látványtánccal is.

 

Hányan táncolnak, hol tartanak a fejlődésben?

 

A csapat létszáma változó, átlagosan 15 lány vesz részt a táncórákon a 9 évestől a 14 évesig. Ezeken a heti rendszerességgel tartott órákon meg kell találnom az egyensúlyt, hogy mindegyik korosztálynak teljesíthető legyen a mozgásforma. A tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatalabbak ügyesebben megoldják az akrobatikus feladatokat, míg az idősebbek a ritmusos mozgásokban élveznek előnyt. Mára már egy koreográfia teljesen elkészült, melynek különlegessége lesz, hogy a gyermekek által kitalált mozgásanyagokból jött létre. Célul tűztem ki, hogy tavaszra egy félórás műsorral lepjük meg a községet. Már most kitűnnek a döbröközi kislányok közül olyan tehetségek, akik akár szólóban is színpadra állhatnak, később akár versenyeken is részt vehetnek.

 

2013. július 1-jével kezdte meg működését az Interaktív Helytörténeti Klub a döbröközi Községi Könyvtárban, melyet Farkasné Doszpod Aranka könyvtáros hozott létre. Milyen céllal és programmal alakult a klub?

 

 

Mára megváltozott a könyvtár szerepe, átalakult az olvasók igénye – ma már nem csupán olvasni jönnek a könyvtárba az emberek, hanem információs tudásközpontnak tekintik e közösségi teret, melynek aktív részesei is akarnak lenni. A döbröközi lakosság ma már szinte korra való tekintet nélkül napi szinten használja az internetet, ugyanakkor nem rendelkeznek megfelelő digitális kompetenciákkal.

 

Mitől interaktív ez a klub?

 

Interaktív a klub azért, mert a tagok a könyvtáros irányítása mellett maguk is részt vesznek a helytörténeti anyagok gyűjtésében, felkeresnek idős embereket, riportot készítenek, helyi mondákat, anekdotákat, fotókat, helyi szokásokat, helyi viseletet, helyi népi ételek receptjeit gyűjtik össze, melyeket rendszerezve megjelenítenek a honlapon. Egy remek 10-15 fős közösség jött létre, az általános iskolástól a nyugdíjasig, akik máris sok értékes anyagot gyűjtöttek össze, melynek feldolgozása jelenleg is tart.

 

A Foltvarró Klubról Selyem Attilánét a döbröközi IKSZT vezetőjét kérdeztük meg. Mit lehet erről a technikáról tudni?

 

A patchwork, vagy magyarul foltvarrás azoknak a textil munkáknak összesítő neve, melyeket különböző színű és mintájú szövetdarabokból mesterien állítanak össze. Szinte egytől egyig mind különleges és hangulatos design elem. Foltvarrással készülnek takarók, párnák, falvédők, terítők, és minden egyéb kiegészítő is.

 

 

 

Kiket szólít meg a klub?

 

Programelemünk azoknak a lányoknak és asszonyoknak szól, akik kedvet éreznek az új, a kreatív, a zép dolgok iránt. A foltvarrás a szabadidő hasznos eltöltése mellett közösségfejlesztő hatású is.  A 7-10 fő kéthetenként találkozik a döbröközi IKSZT-ben, ahol Mihályi Györgyné, Veronkától megtanulnak kézzel-géppel öltögetni, illetve varrni. Különböző technikákat sajátítanak el (a különféle varrásokat hol, és hogyan kell használni). Megtanulják a gyűszű, a tű, az olló helyes használatát. A különböző színű anyagok és textilek összevariálása, növeli a kreativitást. Megtanulják az anyagok helyes felhasználását, kihasználását, hogy minél kevesebb maradék anyag menjen veszendőbe. Máris remek terítőket, párnákat, bevásárló táskákat és tűtartó dobozt készítettek az ügyes asszonyok.

A klubok működése a TÁMOP-3.2.3.B-12/1-2013-0076 pályázat keretében valósul meg.

Kedvezményezett: Döbrököz Község Önkormányzata

 

 

 

 

 

 

 

<<<vissza<<<