Megint jön az ár - vizes húsvétunk lesz

2013.03.30.

 

2012. március 31. (vasárnap)


16:45 óra

 

Húsvéti összefogás. A tegnapi napon védekezők közül ma is többen a gáton vannak, azonban most, a húsvéti ünnepi asztaltól felkelt friss munkaerővel folyik a homokzsákok feltöltése. Lázár Albertet kérdeztük arról, hogyan szerveződött ez az új csapat? Elmondta, hogy Döbrököz honlapján, a Facebookon megjelenített felhívásokra többen jelentkeztek munkára. Ugyan nem annyian, mint három éve, de ez betudható annak is, hogy végül is húsvét van. Mindenesetre jelentkeztek annyian, hogy a homokzsákok feltöltését fennakadás nélkül el tudják látni. Az alpolgármester úr elmondta, hogy jelenleg a vízszint stagnál, s reményre ad okot, hogy hétfőre a meteorológia nem jelez esőt. Keddtől viszont egészen csütörtökig újabb esőzés várható, a jövő hét tehát tele van bizonytalansággal.

 

 

 

Árad a Kapos Döbröközön from °DÖBRÖKÖZ TV°-HD on Vimeo.


15:30 óra

 

Most kaptuk a hírt, hogy újból meg kellett kezdeni a védekezést. Ez alkalommal a Kapos bal oldalán, ahol a tegnap kihelyezett homokzsákokat mostanra már elérte a víz. Félő, hogy rövidesen áttöri a homokzsákokat az ár, s ezzel a Pető László felé eső területeket elönti a víz, veszélyeztetve a lakóépületeket is. A feladat tehát a házak megvédése, a töltés megemelése homokzsákokkal. A túloldalt változatlanul zuhogva ömlik vissza a Kaposba a hatalmas víztömeg, talán ez az elsődleges oka, hogy Döbröközön nő a Kapos vízszintje. Ugyanakkor Dombóvárról azt a hírt kaptuk, hogy ott néhány centit csökkent a Kapos vízszintje.

 


14:00 óra

 

A HírTV interjút készített az árvízi védekezésről Lázár Albert alpolgármesterrel, mely az esti hírekben megy adásba.

 

 


10:30 óra

 

A védőfal építése hajnali kettő órakor fejeződött be. Napvilágnál megtekintve az elkészült védművet, megállapítható, hogy ezeket az alacsonyan fekvő házakat biztosan megvédi a víztől. Ugyanakkor a pincékbe már víz szivárgott. Ma már fél hétkor Szili Lajosné polgármestert és Lázár Albert alpolgármestert is a katasztrófa helyszínén találta a reggel. Azzal kellett szembesülni, hogy az éjszaka folyamán a Kapos jobb partján, valahol a Méhész-árok környékén - éppen úgy mint három éve-, kiöntött a Kapos. A Vadvízi árok mellett ömlik vissza a Kaposba hangos zúgással  az áradat. A vasúthoz vezető kövesúton már átfolyik a víz, száraz lábbal már nem lehet megközelíteni a vasútállomást. Információnk szerint egyébként április 3-tól vágányzár miatt autóbuszokkal viszik majd az utasokat - ez független az árvízi helyzettől.

A homokzsákok készítése folyamatosan zajlik,  a lapátok munkáskézre várnak. Az árvízi védekezést megtekintette Fehérvári Tamás, a dombóvári járás hivatalvezetője is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012. március 30. (szombat)

 

Összefoglaló videó (DTV)

 

ÁRVÍZ-ÖSSZEFOGLALÓ-2013.03.30. from °DÖBRÖKÖZ TV°-HD on Vimeo.


22:15 óra

Példa értékű összefogással működik a Katasztrófavédelem. Zombáról 20 fő tűzoltó, Kurdról szintén 20 fő önkéntes tűzoltó érkezett a döbröközi árvízvédelemhez. Dombóvárról szintén 20 fő önkéntest irányítottak ide, valamint a dombóvári tűzoltók szintén itt állnak helyt. A védekezési munkálatokat a Székesfehérvári Vízügyi Igazgatóság jelen lévő képviselője irányítja. Sok döbröközi is jelen van, közmunkások, civilek, a polgármesteri hivatal dolgozói. Vannak, akik meleg teával, szendviccsel kínálják az embereket. A védekezés konkrét célja, hogy amennyiben kiöntene a Kapos, úgy a lakóházakhoz ne érjen el az ár. Ennek érdekében a kertek szélén homokzsákokból védfalat készítenek. Eddig 3600 zsákot töltöttek meg, s várják újabb 1000 érkezését. A megtöltött zsákokat a döbröközi önkormányzat kis-tehergépkocsija, valamint kistraktora és a vízügy traktora hordja. A védekezők fáklyák fényénél, szakadó esőben, láncba állva adják egymásnak a zsákokat, így épül a védőfal. Előre láthatólag még néhány órán át folyik a munka mindaddig, míg el nem készül a védőfal.

Csak abban reménykedhetünk, hogy talán mégsem önt ki a Kapos - bár úgy lenne.

 

 

 


18:20 óra

Súlyosbodott a helyzet, újabb árhullám várható! A Katasztrófavédelem illetékesei elrendelték az éjszakai védekezést is. Szekszárdról és Bonyhádról jönnek önkéntesek, akik Döbröközön segítenek a védekezésben. Felhívjuk Döbrököz község lakosságát, hogy jelentkezzenek védelmi munkára! Gyülekező a Tóth Józsefné háza melletti ároknál! Kérjük, váltsák le azokat, akik már szombat reggel óta helytállnak az árvízi védekezésben!


17:50 óra

Mára a megelőző védekezés befejeződött. A védekezésben résztvevőknek tisztelet, becsület. Szétáztak az esőben, otthagyták a sütemény készítését, otthagyták a húsvétra való készülődést azért, hogy megelőzzék a Kapos kiáradását. Azonban vasárnap reggel 7 órakor újult erővel ismét folytatódik a munka a gáton. Szili Lajosné polgármester kéri, hogy aki tud, - ha csak rövid ideig is - jöjjön segíteni!


15:00 óra

Szili Lajosné polgármester felhívására a közmunkások mellé megjelentek a civilek is, akik szintén feláldozva a szabadidejüket, részt vesznek az árvízi védekezésben. A helyszínen tartózkodik a körzeti megbízott rendőr, a Katasztrófavédelem, valamint a Vízügyi Igazgatóság illetékese. Elmondásuk szerint az elmúlt órában 3 centimétert nőtt a vízszint. Dombóvári várnál kiöntött a Kapos, s jelenleg két üres halastóba engedik be a megáradt vizet.

Döbröközön azt a szakaszt erősítették meg, ahol 2 éve is alacsonynak minősült a töltés. Jelenleg a homokzsákok feltöltése folyik a vadvízi árok melletti épületek megvédéséhez.

 

 

 

 


12:20 óra

 

Rohamosan emelkedik a Kapos vízszintje. Megkezdődött Döbröközön is az árvízi védekezés. A homokzsákok elkészítéséhez már a közmunkások hozzáláttak, a homok folyamatosan érkezik a homokbányából.

Szili Lajosné polgármester felhívást intéz a döbröközi lakosság felé, hogy aki tud, 13 óra körül (és utána is) jöjjön a Kapos folyóhoz, mert minden segítő kézre szükség van!


11:00 óra

 

A 2010-es árvíz megismétlődni látszik? A Kapos szintje egyre emelkedik, a folyó szinte már alig tudja medrében tartani az olvadt hó és a szakadó eső által keletkezett óriási víztömeget. Kérjük a döbröközieket, hogy figyeljék a híradásainkat, mert lehet, hogy ismét a lakosság segítségére lesz szükségünk az árvízi védekezésnél.

 

 

 


 

 <<<vissza<<<