A Magyar Kultúra Napja Döbröközön

2013.01.26.

 

2013. január 26-án a döbröközi IKSZT-ben ünnepi műsorral emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról. Mint ismeretes Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Erre a napra emlékezve lett minden év január 22-e a Magyar Kultúra Napja. Erkel Ferenc zeneszerző két évtized múlva zenésítette meg a költeményt, a Himnuszt - nemzeti imádságunkat. 1848 őszén került először bemutatásra, ill. hivatalos ünnepségen ekkor hangzott el először.

A Himnusz közös eléneklését követően Szili Lajosné polgármester beszédében a Himnusz születésének történetét előadva kiemelte, hogy ez az a költemény, amit előbb megtanulunk, mint megértenénk.

Az ünnepség valóban a kultúra napjává vált, hiszen neves költőinktől versek hangzottak el Selyem Attiláné és Ruff Renáta előadásában, majd a Dombóvári Zenész Egyesület koncertjét hallgatta meg a közönség, melyen csak magyar szerzők darabjai hangzottak el. Az irodalmi és a zenei műsorszámok után a népi kultúra leglátványosabb eleme a néptánc következett a döbröközi Gyöngykoszorú néptánccsoport előadásában, akik a Válogatás a Kárpát-medence táncaiból műsorszámukat adták elő.

A közönség a magyar kultúra előadott irodalmi, zenés és táncos előadását nagy tapssal köszönte meg. (Farkas Tamás)

 

Képek a rendezvényről (Farkasné)

 

 

 

 

 

 

<<<vissza<<<