Az IKSZT kulturális programjairól

(A Döbröközi Hírek decemberi számában megjelent riport.)

2013.01.16.

 

Selyem Attiláné: 2012. március 25-én ünnepélyes keretek között átadásra került felújított közösségi terünk, mely ezentúl Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) néven szolgálja a lakosságot. Új belsőt és külsőt kapott, új szerepekkel gazdagodott.

 

Év végéig összesen 51 program valósul meg az előírt követelményeknek megfelelően.

Helyszínt és feltételeket biztosítottunk a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működéséhez havi szinten, s ha igény volt rá azon kívül is.

Ifjúsági közösségi programjaink közt több vetélkedőt és (Európa nap - "Egység a sokféleségben" vetélkedő Finnországról, Légy a mi csillagunk! – tehetségkutató verseny, Egy perc és nyersz – ügyességi vetélkedő) kézműves foglalkozást is szerveztünk. Egyes rendezvényeink fő célja pedig az ifjúság tudatos nevelésére irányult. Ilyen rendezvény volt például a Nemzetközi energiahatékonysági nap című vetélkedő vagy a Szemét szüret című akciónk.

Közművelődési programjaink közt számos kiállításnak és művészeti programnak is helyt adtunk. Megtekinthették Kiss Csaba keramikus, Kürthy György fazekasmester csodálatos kiállítását.  A magyar fotográfia napja alkalmából Lakóhelyünk értékei címmel fotópályázatot hirdettünk. A beérkezett képek a mai napig intézményünk nagytermének állandó kiállítását adják. A magyar festészet napja alkalmából 14 helyi, helyi kötődésű vagy elszármazott képzőművészünk 61 alkotását tekinthették meg az érdeklődők intézményünk nagytermében. Faluszinten meghirdetett versenyeink (szavalóverseny, népdaléneklési verseny) is nagy sikerrel zárultak, és bizonyították, hogy igény van Döbröközön az ilyen jellegű programokra is. Fellépő gyermekeink nemcsak szüleik büszkeségei, hanem településünké is.

A lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutását is biztosítottuk előadások formájában.

Farkasné Doszpod Aranka könyvtáros, könyvtárunk alapszolgáltatásainak igénybevételére, kéthavonta pedig előadás vagy klub formájában közérdekű dokumentumaink gyűjtésére, rendszerezésére és feldolgozására bíztatta a falu lakóit.

Közösségi internet hozzáférés mellett negyedévente Légy tudatos Internet-felhasználó! címmel előadást hallgathattak meg az érdeklődők.

Már működő helyi civil szervezeteink számára félévente előadást szerveztünk.

Egészségfejlesztési programjaink keretében két alkalommal Kitanics Zsuzsanna r. őrgy. kiemelt bűnmegelőzési főelőadó és Muhi Éva mentálhigiénés szociális szervező előadásait tekinthették meg a jelenlévők Szertelenül "drog, alkohol, cigaretta" címmel. Két alkalommal pedig Szijártó Mária védőnő Táplálkozási alapismeretek és Családtervezés, fogamzásgátlás címmel tartott előadást.

Állami Foglalkoztatási Szolgáltatások (ÁFSZ) információs pont keretében negyedévente előadás (Aktuális változások, lehetőségek a foglalkoztatás területén, jó gyakorlatok, Álláskeresők Teaháza) várta az érdeklődő lakosokat.

A falugazdász hetente kedden 9-10 óráig tart fogadóórát az IKSZT-ben. Októbertől kéthetente felnőtt katekézis összejöveteleinek ad helyt az intézmény.

Márciustól szinte havi gyakorisággal várják a táncolni, mulatozni vágyó lakosságot vagy az önkormányzat által, vagy a helyi egyesületek, alapítványok által szervezett bálok.

Az IKSZT épületében az előre jelzett időpontokban, korlátozás- és térítésmentesen helyszínt biztosítottunk több helyi civil szervezet számára is az év folyamán.

Intézményünk biztosított helyett a tüdőszűrő vizsgálatnak, és a Magyar Vöröskereszt döbröközi szervezete által szervezett véradásoknak is.

Programtervünkben szereplő közművelődési rendezvények mellett említésre méltó az Oltalom Alapítvány Kamara kiállítása és a Kapos Kórus fellépése is.

2012. november 4-én településünk első köztéri fafaragását, Milkovics Jenő által faragott Életfát (Istenfát) avattuk fel az IKSZT udvarában.

A felsorolt programokon kívül számos ünnep (március 15., augusztus 20., október 6., október 23.,) és falurendezvény (Majális, Szüreti felvonulás és fesztivál, Falu karácsonyfája és Betlehem felállítás, Falukarácsony ünnepi műsor) is megrendezésre került. Ezek megszervezésében nemcsak az IKSZT, hanem az egyház, az óvoda, az iskola, számos egyesület, alapítvány, a helyi Vöröskereszt, a helyi Nyugdíjas Klub és több magánszemély is közreműködött.

 

A képek az Életfa átadásakor készültek. (Farkasné)

 

 

 

<<<vissza<<<