Ünnepélyesen átadták az iskolát

2011.10.08.

 

2011. október 8. jeles dátum lesz a döbröközi Általános Iskola történetében. Ugyanúgy idézni fogja e napot az utókor, mint azt a napot idézzük ma is, amikor 1907. október 6-án az akkor újonnan elkészült iskolát ünnepélyesen átadták. Az akkoriak is büszkék voltak arra, hogy létrehoztak egy olyan intézményt, mely alapjaiban meghatározta a község további fejlődését, az itt lakók szellemi gyarapodását, ezáltal a tehetséges fiatalok kiemelkedésének lehetőségét.

Ugyanezen célok vezették Döbrököz község vezetését ma is, amikor a gazdasági recesszió közepette megtalálta annak a lehetőségét, hogy a jövőbe ruházzon be, a jövő generációinak teremtsen immár egy korszerű, kibővített, jól felszerelt iskolát, amely képes lesz fiataljainknak igényes környezetben, modern taneszközökkel biztos tudást adni, képes lesz a ma is kiváló tanítókkal és tanárokkal esélyt adni gyermekeinknek ahhoz, hogy megtalálják a tehetségüknek, képességüknek megfelelő helyet az életükben.

 

 

Az iskola bővítésére és felújítására az „Új-K.O.R – Új Kapos-menti Oktatási Rendszer” című DDOP-3.1.2/F-2008-0038 azonosító számú, a „Döbröközi Általános Iskola bővítése és akadálymentesítése”  pályázat keretében került sor. Eredményét a diákok és tanárok már élvezik 2011. szeptembere óta. Az ünnepélyes - hivatalos - átadásra ezen a napon került sor.

 

A pompásan feldíszített új aulában az ünnepség résztvevői között köszönthettük Sebrek Csaba építészt, az iskola átalakítás építész tervezőjét, Szili Lajosné döbröközi polgármestert, Dr. Dóra Edina döbröközi jegyzőt, Szabó Lóránd dombóvári polgármestert mint a beruházó gesztor önkormányzat képviselőjét, Patay Vilmos országgyűlési képviselőt, Tóth Gyula korábbi országgyűlési képviselőt, Rostás Jenő dombóvári plébánost, Döbrököz község teljes képviselő-testületét, Farkas János CKÖ elnököt valamint Szabó Györgyné NKÖ elnököt.

 

 

Az iskola részéről megjelent Dr. Szenyériné Szabolcska Julianna az APOK főigazgatója, Takácsné Kovács Beáta az Apáczai Egységes Iskola igazgatóhelyettese, Andikné Schmidt Mária igazgatóhelyettes, a döbröközi iskola intézményegységének vezetője, valamint az iskola teljes tanári testülete.

A közönség soraiban helyet foglaltak Katus Gyuláné, Foki Mária és Magyarosi Sándor volt igazgatók, Árr Lajosné, Vicze Jánosné, Dr. Kelemen Lajosné, Magyarosi Sándorné, Máté Mihály volt tanítók, tanárok. A sok-sok meghívott között régi tanulók, és mindazok ott voltak, akik a felújításban valamilyen formában részt vettek. Szülők, gyermekek egyaránt.

 

 

 

Az ünnepség a Himnusszal kezdődött, majd Szili Lajosné polgármester mondott beszédet.

 

 

 

Elmondta, hogy az iskola már nem felelt meg az uniós követelményeknek és a döbrököziek saját igényének sem, ezért csatlakozott az iskola az APOK-hoz. E csatlakozás tette lehetővé a több mint 110 milliós beruházást, melyet mindannyian megcsodálhatunk. Megemlékezett a tervezőkről, az építőkről, pedagógusokról, akik az elmúlt tanévben négy helyszínen tanítottak fáradhatatlanul. Aki iskolát avat, bízik a jövőben - mondta. A nyolc osztály megmaradása biztosított, hiszen immár a gyermeklétszám nem csökken - idén is 24 elsős kezdte meg a tanulmányait.

Selyem Attiláné Wass Albert: Üzenet haza c versét mondta el csodálatos átéléssel.

 

 

Ezt követően Katus Gyuláné volt iskolaigazgató elevenítette fel az iskola történetét, építésének körülményeit. Beszélt a volt pedagógusokról, régi tanítványairól személyes élményekkel gazdagítva történeteit.

Andikné Schmidt Mária igazgatóhelyettes tagintézmény-vezető az iskola jövőjéről beszélt, majd kedves kötelességének eleget téve átadta Katus Gyuláné részére a gyémánt diplomát hosszú pedagógus pályája elismeréséül.

 

 

Farkasné Doszpod Aranka tanárnő Reményik Sándor: Akarom című versét mondta el. A verset, melynek tanulsága, hogy az ember nem csak önmagának él, szuggesztív előadásban hallhattuk.

A legfontosabb és legfelemelőbb  eseménye az ünnepségnek az iskola megáldása volt. Rostás Jenő dombóvári plébános beszédében megáldotta az iskolát, a benne dolgozókat, tanulókat.

 

 

Lőcze Andrea tanárnő vidám népdalok eléneklésével kedveskedett a közönségnek.

Őt követte Farkas Péter fergeteges legényes néptáncával.

 

 

Legyetek jók, ha tudtok… - Lőcze Andrea tanárnő és a 8. osztály énekével ért véget az iskola megáldása, ünnepélyes átadása program.

 

 

Ezt követően került sor az iskola bejárására, új helyiségeinek megtekintésére, majd vendéglátásra.

 

 

 

<<<vissza<<<