Szüreti Fesztivál Döbröközön

2011.09.24.

 

Ilyen Még nem volt Döbröközön. Szeptember 24-én egész napos programmal lepték meg a község lakosságát és az érdeklődő vidékieket a rendezők. A Fogathajtók egyesülete szervezésében a hagyományos szüreti felvonulás ez alkalommal kiegészült új programokkal, igazi fesztivál lett belőle.

Már kora reggel megérkeztek azok a baráti társaságok, akik a főzőversenybe, pálinka és borbírálatba akartak benevezni. Sátrak sokasága, sürgő-forgó emberek szorgoskodtak mindenütt - már akkor jó volt a hangulat.

 

A pálinka bírálatba 23 pálinkával neveztek. Barack 6, eper 1, szilva 3, Szeder 2, Vegyes 2, körte 1, meggy 1, ribizli 1, cseresznye 32, törköly 1, füge 1, áfonyás szilva 1, zöld dió 1.

A pálinkák bírálatát Szabó Zoltán, Kelemen Sándor, Máté József okleveles bor- és pálinka szakértők, a dombóvári kertbarát kör bíráló csapata végezte. A szervírozást Fülöp László látta el.

Első helyezést Gubinszki Csaba érte el 51 ponttal barackpálinkájával, második helyezést Apáti Gyula érte el 50 ponttal sárgabarack pálinkával, harmadik lett Horváth Györgyné 49 ponttal a 2011-es cseresznye pálinkájával. A versenyen maga Schmieder Csaba pálinkafőző mester is részt vett, aki a bírálók különdíját érdemelte ki.

A bírálók elmondták, hogy a versenyzők mindannyian finom pálinkával neveztek, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a csonthéjas gyümölcsökből a magokat el kell távolítani, valamint a réz elejét a főzéskor ki kell önteni.

 

 

A főzőverseny bírálatát Cser János mesterszakács és Bodó Imre múzeumigazgató látta el. Első helyezést ért el Horváth Györgyné (HOTIMIX) pacal pörköltjével, második lett Farkas Ferenc (a malomnál dolgozó asztalos mester) kiváló halászléjével, harmadikok lettek a Lovas Egyesület tagjai a töltött káposztájukkal. Különdíjat kaptak a döbröközi hagyományőrzők a döbröközi likaskalácsukért.

 

 

A délelőtt a főzéssel telt el, ill. a fogatok díszítésével.

 

Délután a feldíszített fogatok a szokásos útvonalon felvonultak, ahol egy egy állomáson Farkas Péter kisbíró elmondta a hírverset.

 

 

Nem sokkal két óra után a focipályán megkezdődött a Szüreti Fesztivál. A sportpálya színpadán először a kisbíró felolvasta a hírverset, majd Szili Lajosné polgármester mondott beszédet. Köszöntőjében elmondta, hogy a kisbíró verséből megtudhattuk, hogy mi történt az elmúlt évben, megtörtént a felvonulás is, mint hagyományosan, ám a mai nap mégis különleges, mert ezúttal sok fellépő vidéki csoportot látunk vendégül, és ettől a rendezvény fesztivállá vált. Kiemelte a Fogathajtók Egyesületét, akik a Döbröközi Hagyományőrzők nyomdokain haladva rendezték meg ebben az évben a fesztivált. Köszöntötte a vendégeket, és ezzel megnyitotta a rendezvényt.

 

Elsőként a Döbröközi Gyöngykoszorú Hagyományőrző Néptánccsoport lépett fel, ahol szólót Farkas Péter táncolt. Remek, kiforrott előadásuk megalapozta a közönség jó hangulatát.

 

 

Őket követte a döbröközi Vadvirág tánccsoport.

A szemelyi SZHE Nosztalgia Énekegyüttes Diós környéki népdalokat, ill. vidám dalcsokrot adott elő.

 

 

Őket követte a Kurdi Kapos-mente Hagyományőrző Néptánccsoport Kosnás Árpád művészeti vezetésével. A fiatal táncosok remek szereplésükkel meglepték a közönséget.

 

 

Ezután következett a mindig vidám döbröközi Country tánccsoport, akik mozgalmas táncukkal ismét jó hangulatot teremtettek.

 

 

Igazi meglepetést okozott és a jelenlévő hozzáértők szerint magas művészi színvonalon szerepelt a szemelyi SZHE (Szemelyi Holnap Egyesület) Táncegyüttes a Dél-Baranyai horvát, szerb, macedón és a Somogyi táncaival.

 

 

Ugyancsak szép élményt nyújtott a Weibl Kriszta aerobic és zumba oktató csoportja a lendületes, sportos, táncos fellépésükkel. Szereplésüket feldobta még, hogy Tösmagi Andrea is beállt közéjük zumbázni. Ő egyébként a nap moderátora volt.

 

 

A Hőgyészi Német Nemzetiségi Egyesület Tánccsoportja eredeti hőgyészi sváb népviselet szerint készített ruhákban táncoltak nagy sikert aratva.

 

 

A tombola húzás után utcabál kezdődött.

 

Szép, tartalmas nap volt.

 

Képgaléria: >>>>>

 

A rendezvény biztosítását Deák Béla körzeti megbízott és a helyi polgárőrség együtt látta el. A fesztivál megrendezéséhez hozzájárult sok munkával a döbröközi  polgármesteri hivatal is.


<<<<vissza<<<