"Akié az iskola, azé a jövő!" - vagy mégsem?

2011.07.27.

 

2007-ben ünnepelték meg a döbrököziek iskolájuk építésének 100 éves évfordulóját. Ott bukkantunk rá az iskolatörténeti kiállításon egy tankönyvben e cikk címét adó bölcsességre: "Akié az iskola, azé a jövő!". Aztán az ünnep elmúltával a döbröközi önkormányzat a jövőt megalapozandó iskolatársulásba vágott, csatlakozott a dombóvári Apáczaihoz, mert csak így tudott pályázati forrásokhoz jutni az iskola felújításához. A csatlakozás valóban eredményes volt, mert az épület mára már teljesen kész, csakhogy sem ajtaja, sem ablaka nincs nyitva, pedig mind a szülők, mind a pedagógusok és persze a gyerekek is birtokba szeretnék már venni.

 

Andikné Schmidt Mária igazgató helyettes, tagintézmény vezető teljesen el van keseredve:

- Arra számítottunk, hogy az iskola elkészülte után rövidesen birtokba vehetjük az intézményt. Már megszerveztük a pedagógusokkal a visszapakolás menetrendjét is, akik a nyári szünetük heteit áldoznák fel arra, hogy berendezzék az iskolát, hogy felkészüljenek arra, hogy szeptember elsején ott indulhasson el a tanítás. Mert bizony az elmúlt tanévben esőben, hóban biciklivel, gyalog közlekedve óráról órára más-más utcában lévő ideiglenes osztályokban kellett tanítaniuk. Elegük volt ebből, nem csak nekik, hanem a tanulóknak is. Az iskola a miénk, végre el szeretnénk kezdeni benne a munkát. El vagyok keseredve, hogy nincsenek ránk tekintettel sem a beruházó dombóvári önkormányzat, sem pedig a kivitelező STRABAG.

Mi isszuk meg a levét annak, hogy a dombóvári önkormányzat és a STRABAG elszámolási vitában vannak egymással. Tudom, hogy a döbröközi önkormányzat mindent elkövetett az ügyben, de a valós döntési és intézkedési joga a dombóvári önkormányzatnak van. Ezért levelet küldtünk Dombóvár város jegyzőjének, nyomatékosan kérve sürgős intézkedését, hogy a használatba vételi engedélyt mielőbb megkaphassuk.

 

Annak idején, 103 éve, Lamping József kivitelező építésznek eszébe sem jutott a döbrököziek elől elzárni az iskolát. Vajon a STRABAG meddig teszi, meddig teheti ezt? Fogy a türelem...

 

 

<<<vissza<<<