Milliós károkat okozott a vihar

2011.07.24.

 

Július 24-én vasárnap késő délután leszakadt az ég Döbröközön. Az emberek rémülten néztek ki az ablakokon - mindenki tisztában volt vele, hogy ez a vihar minden eddiginél nagyobb és rettenetes károkat fog okozni.

És valóban, néhány óra alatt másfél havi csapadékátlagnak megfelelő mennyiségű eső esett. Az udvaron kinn hagyott vödrök megteltek, az utcákon vastagon hömpölygött a víz, mindenfelé a szél által letépett ágakat, törmelékeket, téglákat, sarat vitt a zubogó víz, vitt, amit ért.

 

 

 

A szőlőhegyi falurészen keletkezett a legnagyobb kár. Sok helyütt a hegyről lezúduló víztömeg teljesen ellepte az árkok melletti utakat is, ahonnan a mélyebben fekvő házak udvaraiba ömlött be az áradat, magával víve rengeteg törmeléket, döglött állatokat is.

 

 

Sok helyütt kerítéseket szakított át, megrongálta a 10 tonnás hidat, de volt olyan hegyi kis híd is, melyet magával sodort. A hegyi Gilicze-féle bolt előtt teljesen feltöltődött az árok.

A hegyi horhók, utak zöme egyszerűen tönkrement. Néhol óriási lyukak, árkok keletkeztek, s mint ahogy a képen látszik, combközépig ér a kátyú.

 

 

A vihar elmúltával az emberek kisiettek az utcára, és megkezdték a károk felmérését, elhárítását. A döglött állatok, a lehordott szenny, vegyszermaradék eltakarítása után nekiláttak a fertőtlenítésnek is.

Szili Lajosné polgármester és Lázár Albert  önkormányzati képviselő, közfoglalkoztató koordinálja, szervezi a kárelhárítást. Lázár Albert elmondása szerint katasztrófa sújtotta Döbröközt, az első felmérések alapján 10 millió forint körüli kár keletkezett. Az önkormányzat saját forrásból biztosan nem tudja helyrehozni a vihar által okozott kárt, ezért vis maior pályázatot nyújtanak be. Nehezíti a károk elhárítását, hogy a mostani közfoglalkoztatási rendszer nem biztosít kellő számú közmunkást, akikkel a kárelhárítást el lehetne végezni. Sőt további probléma, hogy az árkok tisztítását - mint megelőző tevékenységet - sem lehet a közmunka program keretében mindenütt megoldani, mert kevés az engedélyezett közmunkás.

A döbrököziek egyéni kára is jelentős, egyelőre még felbecsülni sem lehet.

 

Videó (Szalai Viktor): >>>>> (RTL)

 

Képek a vihar utáni helyzetről:

Fotók: Lázár Albert, Czeller Márton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<<<vissza<<<