Tájház lesz Döbröközön

2011.07.13.

 

Már évek óta szeretnének a döbrököziek maguknak egy tájházat, mely egyfajta helyi múzeumként bemutathatná a község történetét, néprajzát. Sajnos mindeddig ez nem valósult meg, pedig már sok-sok évvel ezelőtt az akkori polgármester Szabó István is élére állt ennek az ügynek.

Igazából olyan épületet keresett az önkormányzat erre a célra, mely lehetőleg a falu központjában helyezkedik el, valamint stílusában tükrözi e táj építészeti jegyeit. Annak idején volt is néhány ilyen épület, de azokat a tulajdonosoktól nem sikerült megvásárolni, mert vagy lakták őket, vagy olyannyira leromlott az állaguk mire eladó lett volna, hogy azt már az önkormányzat nem akarta megvásárolni.

Amióta üresen áll a döbröközi Művelődési Ház közvetlen szomszédságában lévő, talán az utolsó tájháznak alkalmas épület, Szili Lajosné polgármester tárgyalásban volt   annak tulajdonosával, Suti Károllyal. Most fiával - aki a közelmúltban megörökölte az épületet - sikerült megállapodni. A döbröközi képviselő-testület felismerte, hogy a községnek ez az utolsó lehetősége az épület megszerzésére, bár a költségvetés szűk mozgásteret enged, mégis a vásárlás mellett döntött. A képviselő-testület 3 millió forintért vette meg a házat, melyet három egyenlő részletben kell kifizetni. Az eladó a berendezést is itt hagyta, továbbá külön kiemelte, hogy az ár megszabásánál figyelembe vette azt, hogy szülei, nagyszülei házát majdan az egész döbröközi község fogja tájházként használni.

 

A leendő tájház.

 

Előzőleg a képviselő-testület építésszel együtt megtekintette az ingatlant. A vályogtéglából épült ház mondhatni kifogástalan, felázás-mentes, száraz állapotban van. Sebrek Csaba építész szerint még kétszáz évig biztosan állni fog, ha a falak aláázását megelőzik. Amit lehetőleg még az idén el kell végezni az épületen, az a tető átrakása, a csatorna megjavítása.

A Döbröközi Hagyományőrző Alapítvány vezetője Andikné Schmidt Mária is ezt az épületet tekintette a legalkalmasabbnak tájház céljára. Most az ő feladatuk lesz a tájház funkciójának megfelelően a felújítás és berendezés megszervezése.

Az oszlopos tornácú házban gyönyörű rakott tűzhely, nyitott kémény, kővel kirakott pince is van. Úgy tudjuk, hogy már tervezik kemence építését is a leendő tájház udvarára, mely teret egybe lehet nyitni majd a Művelődési Ház udvarával.

Egy új, faluképet meghatározó, kulturális intézmény-komplexum jön tehát létre.(ft)

 

<<<vissza<<<