Az önkormányzat, a szülők és a Gyermekeinkért alapítvány a méhnyakrák ellen

2011.07.08.

 

A döbröközi önkormányzat képviselő-testülete július 7-én döntött arról, hogy anyagilag támogatja a a méhnyakrák elleni védőoltást igénylő döbröközi lányokat.

 

A rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A HPV az egyik leggyakoribb, szexuális úton terjedő fertőzés, amely szintén ebbe a csoportba tartozik. Magyarország az EU-tagállamok között a második helyen áll a méhnyakrák-megbetegedés gyakorisága és az ebből eredő halálozás tekintetében. Hazánkban évente mintegy ötszázan halnak meg ebben a betegségben, amely rendszeres szűréssel megelőzhető.

A klinikai vizsgálatok során a vakcina az adott HPV-típusokkal korábban még nem fertőződött nőkben gátolja a méhnyakrák kialakulását. Ahhoz, hogy kialakuljon a védettség, három oltásra van szükség egy éven belül. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem támogatja a készítményt, a támogatás módjáról és mértékéről azonban már zajlanak az egyeztető tárgyalások.

 

Rendkívül drága védőoltásról van szó. A három oltás összesen 90.000 Ft-ba kerül. Most, egy kedvezményes akcióhoz csatlakozva sikerült egy olyan finanszírozási konstrukciót találni, mely során a lányos szülők lényegesen olcsóbban juthatnak a védőoltáshoz.

A döbröközi önkormányzat szociális bizottsága néhány hete felmérést készíttetett,  melyből kiderült, hogy Döbröközön jelenleg mintegy 40 olyan fiatal lány van, akinek időszerű lenne a vakcina beadása. Ebből mostanáig 7 fő jelezte konkrét igényét a védőoltásra, vállalva a 18.000 Ft-os szülői hozzájárulás megfizetését.

A döbröközi önkormányzat és a Gyermekeinkért alapítvány már az elmúlt évben is közösen lépett fel a méhnyakrák ellen, mely együttműködés természetes módon idén is folytatódik a képviselő-testület mostani döntése, valamint az alapítvány nyilatkozata alapján. E szerint 18-18.000 Ft-tal támogatják a vakcina árát, közösen levéve ezzel az érintett családok válláról jelentős terhet. A többi támogatást a védőoltást gyártó cég nyújtja.

 

Sajnos úgy tűnik, hogy még ilyen kedvező feltételek mellett sem oltatja be a legtöbb szülő gyermekét, mivel nem tudja biztosítani a kedvezményes, rá eső 18.000 Ft-os önrész megfizetését sem.(ft)

 

<<<vissza<<<