Elfoglaltuk a várat

2011.06.26.

 

1545-ben a török elfoglalta a döbröközi Werbőczy-várat, majd 141 éven keresztül birtokolta azt. Most, 2011. június 26-án a döbrököziek foglalták el azt, egy irodalmi-történelmi piknik-túra keretében, egy testet, szellemet megmozgató, tartalmas vasárnap délutánra.

A vasárnap délutáni program a Delta Turista Egyesület túrájával kezdődött. Programjukban szerepel a Tolnai várak túramozgalom teljesítése, így a döbröközi vár-rom felkeresése is, valamint a természetjárás, mint életforma és rajta keresztül a természet szeretetének népszerűsítése, kiemelt figyelemmel a fiatalok és gyermekek ezen irányú nevelésére.

Molnárné Doszpod Zsuzsanna, az egyesület vezetője 12:45-re a templomhoz hívta a túrázni vágyókat, az egyesület tagjait és a hozzájuk csatlakozó vidékieket, helybélieket és külföldieket. A mintegy 50 fő elsőként megtekintette a döbröközi templomot, ahol Kovács Ferenc plébános úr köszöntése után Dr. Hetesi Zsolt tartott egy rövid ismertetőt a templomunkról magyar és angol nyelven. A túrára indulók a templom falára felfestett vártörténettel is megismerkedtek.

 

Túrázók a templomban.

 

A túrázók felkeresték a szőlőhegyen azokat a kilátó-pontokat, ahonnan a legszebb kilátás nyílik falunkra. Felkeresték a majálist, a 100 éves keresztet, valamint a Homokhegyi Szent-kutat is.

A délután 5-ig tartó útról visszaérkezve a Werbőczy-várhoz, csatlakoztak a Községi Könyvtár rendezvényéhez.

 

Túrázók a szőlőhegyen az egyik kilátó-pontnál.

 

A Döbröközi Községi Könyvtár a nyertes TÁMOP-3.2.4/08/1-2009-0020 Akadálymentes könyvtárak a Dombóvári Kistérségben pályázatának részeként a Kiemelt Könyvünnep Előadás programját valósította meg ezen a napon, kilépve a könyvtár hűvöséből. Farkasné Doszpod Aranka könyvtáros helyszínválasztása telitalálat volt, hiszen az előadás Tinódi Lantos Sebestyén születésének 500. évfordulójáról való megemlékezés volt. Tinódi járt a döbröközi várban, sőt Dr. Gelencsér Gyula helytörténeti kutató szerint itt írta „Werbőczy Imrének Kászon hadával kozári mezőn viadalja” című históriás énekét. Az előadás a zenés, verses, táncos műsorszámokkal kiegészítve, nagy sikert aratott a több száz főt kitevő közönség előtt.

 

Farkasné Doszpod Aranka Tinódi Lantos Sebestyénről tart előadást.

 

Farkas Péter legényest táncol. Zenél a Vornyi együttes.

 

Mini táncház a várban.

 

A gyerekek és fiatalok sem maradhattak ki a könyvtár rendezvényéből. Vitézségpróbákon mérettek meg, ahol a próba teljesítéséért tallérokat kaptak, melyekért az áruldában vásárolhattak csokit, cukrot, kisebb játékokat is. Az Andikné Schmidt Mária vezette Döbröközi Hagyományőrző Alapítvány tagjai és pedagógusok  tették próbára fiataljaink ügyességét, erejét. Volt rönkhajítás, íjászat, cseréptörés, patkós erőpróba, huszárjáték, karika dobálás, bothúzás valamint beöltözéses fotózás.

 

A nap folyamán az éhesek pogácsát, a szomjasak döbröközi borokat, mentateát és Szentkúti forrásvizet ihattak.

 

Andikné Schmidt Mária segít a beöltözésben a fényképezéshez.

 

Kovacsik Anna a patkó erőpróbán.

 

Törő Mária segít a török fejbe kólintásában.

 

Szili Martin íjászatot tanít.

 

Este fél nyolckor fejeződött be a rendezvény.

 

Támogatók, segítők voltak: Döbrököz Község Önkormányzata, Döbröközi Hagyományőrző Alapítvány, Delta Turista Egyesület, Községi Könyvtár, Nyugdíjas Klub, Szili Jenő, Szili Martin, Sziliné Sági Angéla, Borsos János, Pintér Eszter, Bednárik Ervin, Törő Mária, Kordély Csaba, Ambrus Lászlóné, Molnárné Doszpod Zsuzsanna, Molnár Szabolcs, Szabó Györgyné, Barna Tamás, Kovacsik Anna, Barnáné Gömbi Erika, Gondosné Kovács Katalin, Kovács István (Burgi), Selyem Attiláné, Bazsonyiné Apáti Zsuzsanna, Farkas Tamás, Farkasné Doszpod Aranka, Farkas Péter, Szili Lajosné, Lázár Albert, Krnák Tiborné, Kovács Ferenc, Dr. Hetesi Zsolt, Andikné Schmidt Mária, Andik József, Andik Andrea, Apáti Gyula, Apátiné Bence Erzsébet, Gelencsér Lászlóné, Ruff László, Ruff Renáta, Prógli Csaba, Prógli Attila, Spingler Zoltán, Boczor Károlyné, Kajári Gyuláné, Szabó Sándorné, Varga József, Simon család.

 

A MÁSIK TV felvételét megnézheted ide kattintva: >>>>>

 

Képgaléria: >>>>>

 

<<<vissza<<<