A foglalkoztatás, a munka embert formáló dolog

2011.01.19.

 

2011. január 19-én délelőtt 9 órára hívta össze a Művelődési Házba Szili Lajosné polgármester asszony mindazokat, akik a központi nyilvántartások szerint 2011. évben munkanélküliek azzal a céllal, hogy tájékoztassa őket az új Nemzeti Közfoglalkoztatási Programról. A 142 meghívott közül 120 fő jelent meg szinte zsúfolásig megtöltve a nagytermet. A polgármester asszonyon kívül megjelent még többek között Lázár Albert önk. képviselő - közfoglalkoztató, Krnák Tiborné közfoglalkoztató, Czeller György önk. képviselő - a Szociális Kerekasztal tagja, Farkas Tamás önk. képviselő - a Szociális Kerekasztal tagja valamint Farkas János CKÖ elnök is.

 

 

Szili Lajosné tájékoztatójában elmondta, hogy megszűnt az Út a munkához program, vele valamennyi közmunka program. Helyette vezette be a kormányzat a Nemzeti Közfoglalkoztatási Programot, melyre 2011-ben a kormány 64 milliárd forintot szán országosan. Ezzel szemben 2010-ben 120 milliárdot  költött Magyarország a közfoglalkoztatási programokra! Országosan tehát mintegy felére csökkentek a felhasználható pénzügyi források.

 

Hogyan érinti ez Döbröközt?

 

Tavaly 54 millió forintot költöttünk Döbröközön közfoglalkoztatásra, RÁT-ra. Idén az erre fordítható összeget központilag maximálták 16 millió 131 ezer forintban. A számok magukért beszélnek - Döbrököz esetében kevesebb mint harmadára esett vissza a programra fordítható összeg. Nyilvánvaló a kormányzati szándék: a munkanélküliek átterelése a valós munka világába, azaz például a kis- és közepes vállalatok alkalmazásába. Tehát ne az önkormányzat legyen az elsődleges foglalkoztató. Felmerül a kérdés: hol vannak ezek a munkahelyek, ahova el lehetne helyezkednie a sokszor képzetlen munkaerőnek, amikor a szakmával rendelkezők sem tudnak elhelyezkedni itt e hátrányos helyzetű térségben? Mindannyian tudjuk, hogy egyelőre ilyen munkahelyek nincsenek. Nyilvánvaló, hogy ha beindul a gazdaság, az ipar mondjuk Dombóváron, akkor elsősorban a dombóváriakat szívja fel.

 

Mit kínál a Nemzeti Közfoglalkoztatási Program a döbröközieknek?

 

2011-től a Munkaügyi Központ dönt a foglakoztatásról, ők közvetítik ki a munkanélkülieket - gondoljuk most - egyeztetve az önkormányzattal. A munkaügyi Központ határozta meg a foglakoztatásra fordítható keretösszeget és a foglalkoztatottak keretszámát is. E szerint két típusú foglalkoztatásra lesz lehetőség idén Döbröközön:

Rövid idejű: 81 fő 2-4 hónap napi 4 órai foglakoztatására 11.913.000 ft fordítható. (Bruttó 39.000 ft havi jövedelem!)

Hosszabb időtartamú: 6 fő 2-10 hónap napi  6 órai foglalkoztatására 4.218.000 ft. fordítható.

A Szociálpolitikai Kerekasztal meghatározta azokat a munkaköröket, melyekre a hosszabb időtartamban foglalkoztatott 6 fő tevékenykedik majd. Tehát személyek megnevezésére sajnos nincs mód, mivel azt a Munkaügyi Központ határozza meg.

Az Országos Közfoglalkoztatási Program keretében 5 főt alkalmaz a Vízügyi Igazgatóság 2011. január 16-tól december 31-ig napi 8 órában. Feladatuk elsősorban a Kapos folyó rendben tartása, a Kapos-part tisztítása.

A munkaügyi Központ idén is indít képzéseket, melyeken a közfoglalkoztatottnak kötelező részt vennie. E képzések várhatóan 6 hónaposak lesznek, mely idő alatt  a bérpótló juttatás összegét, azaz 28.500 ft-ot kapnak a hallgatók.

 

Említettük már, hogy 142 fő tartós munkanélküli van Döbröközön. Ugyanakkor látható, hogy 92 fő alkalmazására van pénzügyi fedezet. Tehát kereken 50 fő sorsa bizonytalan. A Szociálpolitikai Kerekasztal ragaszkodik ahhoz, hogy mindenkit alkalmazzunk, hiszen mindenkinek kell legalább 1 hónap munkaviszonyt igazolnia ahhoz, hogy 2012-ben megkaphassa  a RÁT-ot felváltó bérpótló juttatást, mely összegszerűségében ugyanannyi: 28.500 ft. Ezt csak úgy tudjuk biztosítani, hogy a rövid idejű foglalkoztatottakat csupán 2 hónapra (4 órás) tudja az önkormányzat foglalkoztatni. Az 1 hónap kötelező munkaviszonyba beszámítható az ingyen végzett közhasznú munka egy része is, melyet a jegyző igazolhat. Ennek a mértéke még bizonytalan, talán 5 munkanap.

Lázár Albert elmondta, hogy az önkormányzati foglalkoztatás rugalmas lesz, igazodik az elvégzendő munka típusához, s igazodhat a foglalkoztatott személyhez is.

Minden leendő közfoglalkoztatott új orvosi vizsgálatra kötelezett, tehát a régi orvosi szakvélemény érvényét vesztette. Változatlanul érvényben maradt ugyanakkor az, hogy az 55 év felettiek munkavégzésre nem kötelezhetőek. Új szabály, hogy mindenki köteles elfogadni és elvégezni minden munkát függetlenül attól, hogy milyen az iskolai végzettsége.

Új elem, hogy kizárható mindenfajta ellátásból az a személy, aki nem tartja rendben a lakókörnyezetét.

 

Összességében tehát a közfoglalkoztatás feltételei szigorodtak. A Szociálpolitikai Kerekasztal és a Képviselő-testület azon törekvése, hogy lehetőleg minél több embert minél hosszabb ideig, napi 6-8 órában foglalkoztasson sajnos 2011-től nem működik. Tisztában vagyunk azzal, hogy a közfoglalkoztatottaknál komoly életszínvonal csökkenés következik be, mely várhatóan családok, gyermekek életét lehetetleníti el reméljük, hogy csak rövid távon.

 

Szili Lajosné polgármester asszony felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a foglalkoztatás, a munka egy embert formáló dolog. Nem csak az önkormányzat feladata a munkához való juttatás, hanem ki-ki igyekezzék maga megkeresni a munkába állás lehetőségét.

 

 

Cikk és fotó: Farkas Tamás

 

<<<vissza<<<