Mellékletek

Képviselő-testületi ülés 2011.03.30.

2011.03.27.


2. napirend

ELŐTERJESZTÉS

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A Magyar Köztársaság Országgyűlése az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról és módosításáról szóló  2010. évi XC. törvény 24.§-ával 2011. 01.01. napjával hatályon kívül helyezte a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 27-29.§-t. A módosítás során a vállalkozók kommunális adója megszűnt. A módosítást a helyi rendeletünkön is át kell vezetni.

 

Tisztelettel kérem a rendelet módosítását jóváhagyni.

 

Döbrököz,  2011. március 25.

 

                                                                                  Kárpáti Csaba sk

                                                                                        jegyző 

Döbrököz Község Önkormányzata Képviselő-testületének

14/2003.(XII.03.) sz. ÖK rendelete a kommunális adóról

(Egységes szerkezetbe foglalva a 16/2008 (XII.17.) sz. valamint a 4/2011.(III.31.) sz. ÖK rendelettel) 

Döbrököz Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 16.§.(1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja: 

Első rész 

Magánszemélyek kommunális adója 

Az adókötelezettség, az adó alanya 

1.§

Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló épület. 

 

2.§

A adó alanya az a magánszemély, aki az önkormányzat illetékességi területén lakás vagy nem lakás céljára szolgáló építmény tulajdonosa (vagy ezt terhelő vagyoni értékű jog, haszonélvezet, használati jog, stb. jogosultja). 

Az adókötelezettség keletkezése, megszűnése 

3.§

(1) Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély kiadását követő év első napján, illetve a lakásbérleti jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése, illetve a lakásbérleti jogviszony megszűnése évének utolsó napján.

 

4.§[1] 

Az adó mértéke

 

(1) Az adó évi mértéke lakásonként, illetőleg lakásbérleti jogonként 12.000,- Ft, azaz tizenkettőezer forint.

(2) Nem lakás céljára szolgáló épület esetén az adó mértéke évi 5.000,- Ft, azaz ötezer forint.

 

5.§.[2]

Adómentesség 

(1)Mentes a nem lakás céljára szolgáló épület utáni évi 5.000,- Ft, azaz ötezer forint megfizetése alól az, aki lakásonként, illetőleg lakásbérleti jogonként az illetékességi területen évi 12.000,- Ft, azaz tizenkettőezer forint kommunális adót fizet. 

Második rész 

Vállalkozók kommunális adója 

Az adókötelezettség, az adó alanya

6.§[3]

 

7.§[4]

Az adó alapja

8.§[5]

Az adó mértéke

9.§.[6]

  

E rendelet 2004. január 1. napján lép hatályba.

A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. 

Döbrököz, 2003. december 2.

  

                        Szili Lajosné sk.           Gyugyi János sk.

                          polgármester                      jegyző

 

Záradék:

 

E rendelet 2003. december 3. napján kihirdetésre került.

 

Döbrököz, 2003. december 3.

 

                                               Gyugyi János

                                                     jegyző

  

Egységes szerkezetbe foglalva 2011. március 31-én

 

                                                                                              Kárpáti Csaba                                                                     


 

[1] Módosította a 16/2008.(XII.17.)  ÖK rendelet. Hatályos 2009.01.01-től

[2] Módosította a 16/2008.(XII.17.)  ÖK rendelet. Hatályos 2009.01.01-től

[3] Hatályon kívül helyezte a 4/2011.(III.31.) sz. ÖK rendelet Hatályon kívül 2011.01.01.

[4] Hatályon kívül helyezte a 4/2011.(III.31.) sz. ÖK rendelet Hatályon kívül 2011.01.01.

[5] Hatályon kívül helyezte a 4/2011.(III.31.) sz. ÖK rendelet Hatályon kívül 2011.01.01.

[6] Hatályon kívül helyezte a 4/2011.(III.31.) sz. ÖK rendelet Hatályon kívül 2011.01.01.

 


3. napirend

 

ELŐTERJESZTÉS

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés b) pontjának 2011. január 1-jén hatályba lépett módosítása előírja, hogy a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról, ha a fenntartó önkormányzati társulás, akkor a társulási megállapodásban erre kijelölt települési önkormányzat a társulási megállapodásban meghatározottak szerint rendeletet alkot.

 

A „Kapaszkodó” Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltató Központ Társulásának a költségvetési egyeztető tárgyalásán a társulásban részt vevő tag önkormányzatok képviselői informális döntést hoztak arról, hogy a térítési díj rendeletben történő meghatározására Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselőtestületét kérik fel. A Sztv. 140/C. § alapján a térítési díj megállapító rendeletet 2011. április 1-jéig felül kell vizsgálni. A felülvizsgálat elvégzéséhez szükséges, hogy a Társulásban részt vevő önkormányzatok képviselőtestületei a Társulási Megállapodás fent írtaknak megfelelő módosítását minősített többséggel hozott határozattal elfogadják, valamint az is, hogy az alkalmazandó térítési díjak jogszabályi előírásoknak megfelelő díjszámításai elkészüljenek.

 

A Társulási Megállapodás módosítás tervezetét jelen levelemhez csatoltan megküldöm. A tervezet kétirányú módosítást fogalmaz meg:

- egyrészt a Társulás normatív hozzájárulásokkal, bevételekkel nem fedezett költségeinek a megosztása a korábbi lakosságszám arányos felosztás helyett a  tagönkormányzat területén, illetve a tagönkormányzat lakosai részére az előző félévi tényleges feladatmutatók alapján elvégzett szolgáltatások arányában kerülne megosztásra,

- másrészt a fent hivatkozott jogszabályi változásoknak megfelelően a tagönkormányzatok felhatalmazása alapján az alkalmazandó térítési díjakról Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselőtestülete döntene rendelet elfogadásával.

 

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, a Társulási Megállapodás módosítás tervezetét megtárgyalni és elfogadni szíveskedjék.

 

Tájékoztatom arról, hogy Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a társulási megállapodás, valamint a térítési díjak megállapítására vonatkozó rendeletének a módosítását várhatóan a 2011. március 31. napján tartandó ülésén tárgyalja meg

 

A térítési díjak megállapítása folyamatban van, amint a számítások elkészülnek, azt haladéktalanul megküldjük a társult önkormányzatok képviselőinek. 

 

Döbrököz, 2011. március 25.

 

 

                                         Szili Lajosné sk

                                           polgármester

 

 

„Kapaszkodó” Szociális és Gyermekjóléti

Alapszolgáltató Központ Társulás

Társulási Megállapodás módosításának tervezete 

 

Határozati javaslat

 

1. Döbrököz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a „Kapaszkodó” Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltató Központ Társulás Társulási Megállapodását az alábbiak szerint módosítja és fogadja el:

 

A megállapodás 5.3. pontja az alábbiak szerint módosul:

„5.3.

A társult önkormányzatok képviselőtestületei az intézmény fenntartásával járó, gazdasági és intézményvezetési kiadásokat is magában foglaló, állami normatív hozzájárulásokkal és támogatásokkal nem fedezett, valamint a társulás saját bevételein és pénzmaradványán felüli többletköltségeihez az Ötv. 43. § (2) a) pontja alapján a Társulás által elvégzett feladatok arányában járulnak hozzá.

 

A feladatarányos költségmegosztás alapja a Társulás által az előző félévben elvégzett feladatok költségeinek - a társult önkormányzatok közigazgatási területén elvégzett szolgáltatásokra, valamint a társult önkormányzatok lakosai részére elvégzett szolgáltatásokra történő -  szétosztása.

 

A többletköltséget az évi költségvetési rendelet előkészítése során az előző évben elvégzett szolgáltatások feladatmutatói alapján mutatja ki Dombóvár Város Önkormányzata, mely összeget a társult önkormányzatokkal köteles egyeztetni. Dombóvár Város Önkormányzata az első félévi tényleges feladatmutatók alapján a többletköltség felosztását módosítja augusztus 15-ig. Dombóvár Város Önkormányzata a tagönkormányzatok által teljesített pénzügyi hozzájárulással – kimutatva a kapott normatív támogatások és hozzájárulások összegét és a normatívával nem fedezett többletköltségeket  - minden év április 30-ig köteles elszámolni.

 

A társult önkormányzatok kötelezettséget vállalnak arra, hogy Dombóvár Város Önkormányzata részére a rájuk eső többletköltség arányos részét negyedévente, a következő negyedév 15. napjáig megfizetik.

 

A Társulás feladatellátása során alkalmazásra kerülő térítési díjakról Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselőtestülete rendelettel dönt. Az érintett társult önkormányzat képviselőtestülete a rendelet megalkotásához március 10. napjáig javaslatot tehet.”

 

2. Döbrököz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a „Kapaszkodó” Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltató Központ Társulás  módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt társulási megállapodását.

 

3. A Társulási Megállapodás módosítása 2011. április 1-jén lép hatályba.

 

Határidő: 2011. április 1. – a székhely önkormányzatnak való megküldésre

Felelős: Szili Lajosné polgármester

Végrehajtásért felelős: Kárpáti Csaba jegyző


 

<<<vissza<<<