Óvodai hírek

(Gondosné Kovács Katalin óvodavezető tudósítása)

2010.12.10.

 

 „Hajolj felém, tanulj meg engem,
Próbálj meghallani csepp hangomat,
Hogy rám ismerj!”
(Szabó Magda)

Óvodánk legfőbb alapelve a gyermekközpontúság, kor szerinti csoportjainkban a gyerekek egyéni sajátosságainak megfelelő módszerekkel segítjük fejlődésüket. A helyi adottságunk kihasználásával a falusi környezet megismerése, a természet szeretete és környezetünk védelmének megalapozása a célunk.

 


Kiemelt feladatunk a szabad játék mellett az egészséges életmódra nevelés. Nagy hangsúlyt fektetünk az anyanyelvi és a zenei nevelésre, minden nap lehetőséget teremtünk arra, hogy a gyerekek énekelhessenek, verselhessenek, táncoljanak, mesét hallgassanak, bábozzanak.
2007. augusztus 29.-én csatlakoztunk a dombóvári Szivárvány Óvoda és Bölcsődéhez. Jelenleg az Apáczai Oktatási Központ Óvodai Intézményegységéhez tartozunk.
A csatlakozás óta óvodánk megújult. Teljes bútorzat, linóleumcsere, kialakítottak egy tornaszobát, megszépültek az öltözők, mosdóhelyiségek és a folyosók.

 


2010/2011-es nevelési évet 71 gyermek kezdte meg az óvodánkban. Ebből a nagycsoportos korosztály 26 fő, középsős 22 fő és kiscsoportos 23 fő. A kiscsoportosok is igyekeznek beilleszkedni az óvodába, de sajnos a betegség sokszor közbe szól, és ez miatt sok a hiányzás.
Az előző nevelési évben vehettük birtokba a tornaszobát, amely nemcsak a gyerekek mozgásigényének kielégítésére, hanem különböző programok, rendezvények helyéül is szolgál.
Szeptember 29.-én megkezdődött az úszás, melyen 13 középsős és 6 nagycsoportos óvodás vett részt. A gyerekek Dombóvárra a Szivárvány óvoda uszodájába jártak heti egyszer, tíz alkalommal. Az utaztatást a Kistérség buszával oldottuk meg. Az úszásoktatás és az utaztatás költsége a szülőkre hárult.

 


Szeptemberben a Katedra nyelviskola angol nyelvtanfolyamot hirdetett óvodánkban, melyen kezdőként 7 fő, haladóként 5 fő óvodás vesz részt. A 32 órás tanfolyam költségét a szülők állják, az óvoda biztosítja a helyet a tornaszobájában.
Heti egy alkalommal logopédus jár ki Dombóvárról a beszédhibák javítására, ezen a foglalkozáson 12 fő vesz részt.
Hittanoktatásra az óvodás gyerekek nagy része jár.
Az ünnepek közeledtével játékvásárt tartottunk óvodánkban. Dombóvárról a Hétszínvirág játékbolt települt ki mindenféle játékkal, melyben képességfejlesztő, építő, konstruáló, szerepjátékhoz szükséges eszközöket lehetett megvásárolni. A szülők nagyon lelkesek voltak, a bevétel jutalékát a gyerekekre költjük.
December 6.-án a gyerekek nagy örömére meglátogatta óvodánkat a Mikulás. Nagy izgalommal tisztították az óvodások a cipőiket, csizmáikat, és lelkesen énekelték el a már jól megtanult dalokat, szavalták a verseket. A Mikulás meg is jutalmazta őket, mindenki boldogan vihette haza a csomagját.
December 13.-án, hétfőn a Debreceni Délibáb Színház bábelőadást tart óvodánkban, melyen óvodásaink részt vesznek, ennek a költsége is a szülőt terheli.
Az elkövetkező időben adventi készülődés kezdődik. Különböző tevékenységekkel, versekkel, mesékkel, dalokkal igyekszünk a gyerekeket ráhangolni a szeretet ünnepére. Törekszünk a néphagyományok, szokások ápolására, felelevenítésére. Éljék át a várakozás, meglepetésszerzés, ajándékozás örömét, érezzék a szeretetet, az összetartozást.

 


Karácsonyi ünnepélyünket december 21.-én, kedden tartjuk óvodánkban, amely nem nyilvános.


Békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, boldog újévet kívánnak mindenkinek az óvoda dolgozói!

 

Képgaléria: >>>>>
 

<<<vissza<<<