Képviselő-testületi ülés

 

9. napirendi pont

MEGÁLLAPODÁS

 

Amely létrejött egyrészről Döbrököz Község Önkormányzata ( 7228 Döbrököz, Páhy utca 45., képviseli: Szili Lajosné polgármester), továbbiakban települési önkormányzat

 

másrészről Döbröközi Német Kisebbségi Önkormányzat (7228 Döbrököz, Páhy utca 45., képviseli: Szabó Györgyné elnök), továbbiakban: kisebbségi önkormányzat

 

között a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény, és a kisebbségi önkormányzatok költségvetésének, gazdálkodásának, vagyonjuttatásának egyes kérdéseiről szóló 20/1995.(III.3.) Korm. rendelet figyelembevételével a települési önkormányzat és a helyi kisebbségi önkormányzat közötti együttműködésről az alulírott napon és helyen az alábbi feltételekkel:

 

 

1.   A szerződő felek rögzítik, hogy a Döbröközi Német Kisebbségi Önkormányzat Döbrököz Község illetékességi területén

-   A kisebbségi ügyekben képviseli a német kisebbség érdekeit.

-   Elősegíti a kisebbségi önazonosság megőrzését,

-   Elősegíti a kisebbség anyanyelvének, történelmének, kultúrájának, hagyományainak megismertetését, ápolását, gyarapítását.

-  Véleményezi a kisebbséget érintő intézkedéseket és segítséget nyújt a döntések meghozatalában, azok végrehajtásában; tájékoztatást kérhet a kisebbséget érintő kérdésekben.

-  Javaslatot tehet kisebbségi ügyekben.

-  Intézkedést kezdeményezhet a kisebbség helyzetét érintő bármely ügyben.

-  Részt vesz a külkapcsolatok ápolásában és serkentésében.

Kifogással élhet az intézmények működésével kapcsolatos, a kisebbség jogait sértő gyakorlat, egyedi döntés ellen, kezdeményezheti a döntés megváltoztatását, visszavonását.

-   Ha a helyi kisebbségi önkormányzat jogainak gyakorlásához a települési önkormányzat döntése szükséges, a helyi kisebbségi önkormányzat erre irányuló kezdeményezését a képviselőtestület köteles a soron következő ülésen napirendre tűzni.

-   Az elnök – akadályoztatása esetén az elnökhelyettes – tanácskozási joggal részt vesz a települési önkormányzat képviselő-testülete és bizottságai ülésén.

 

2.      Döbrököz Község Önkormányzata vállalja, hogy biztosítja a helyi kisebbségi önkormányzat testületi működésének feltételeit, ellátja az ezzel kapcsolatos teendőket. Ezen belül:

        -   végzi a kisebbségi önkormányzat működéshez szükséges postai, kézbesítési, gépelési, sokszorosítási feladatokat, viseli ennek költségeit,

        -   biztosítja a kisebbségi önkormányzat testületi ülésének technikai feltételeit.

 

4.   A szerződő felek rögzítik, hogy a kisebbségi önkormányzat működésének, döntéseinek megismertetésére fórumot biztosít a települési önkormányzat hivatalos lapjában, a Döbröközi Hírekben és a Honlapon is.

5.   A kisebbségi önkormányzat részére biztosított állami támogatást, annak megérkezését követően 10 napon belül, a települési önkormányzat költségvetési rendeletében megállapított támogatást negyedévente utalja a Polgármesteri Hivatal.

      A kisebbségi és a települési önkormányzat között a költségvetési tervezés során a koordinátor szerepét a Pénzügyi Bizottság mindenkori elnöke tölti be.

      A kisebbségi önkormányzat költségvetési koncepcióról kialakított véleményét a települési önkormányzat koncepciótervezetéhez csatolni kell.

 

6.   A kisebbségi önkormányzat határozatában kezdeményezi a helyi önkormányzati képviselőtestületnél a feladatinak ellátásához szükséges költségvetési előirányzatainak elfogadását, illetve befogadását. A javasolt költségvetési előirányzatokat tartalmazó határozatot az elnök a helyi önkormányzat költségvetési rendelet-tervezetének előkészítéséhez továbbítja a polgármester részére, aki a végleges előirányzatokról – különös tekintettel a helyi önkormányzat által nyújtott támogatásokra – tájékoztatja az elnököt.

      A kisebbségi önkormányzat kérésére a jegyző készíti elő a költségvetési (zárszámadási) határozattervezetet.

 

7.   A költségvetési előirányzatok módosítása:

      A kisebbségi önkormányzat az eredeti előirányzatán felül többletbevételt ér el, bevételkiesése van, illetve előirányzatain belül átcsoportosítást hajt végre, módosítja a költségvetéséről szóló határozatát.

      A helyi önkormányzat rendeletébe beépült kisebbségi önkormányzat előirányzatai kizárólag a kisebbségi önkormányzat határozata alapján módosíthatók, e módosítások a helyi önkormányzat költségvetési rendeletének kiadási és bevételi előirányzatain átvezetendők.

 

8.   A szerződő felek rögzítik, hogy a helyi kisebbségi önkormányzat a gazdálkodásával és a pénzellátásával kapcsolatos minden pénzforgalmát a Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámolási számlájához kapcsolódó alszámlán önálló pénzforgalommal bonyolítja le, a gazdálkodásának végrehajtásával kapcsolatos feladatokat a Polgármesteri Hivatal látja el.

 

9.   A pénzügyi kötelezettségvállalásra, utalványozásra és ellenjegyzésre a kisebbségi önkormányzat határozatában foglaltak az irányadóak.

      Készpénzforgalmát elsősorban saját házipénztárán keresztül bonyolíthatja, ha a kisebbségi önkormányzat elnöke (elnökhelyettese) a kifizetés teljesítéséhez szükséges dokumentumokat (szerződés, számla, számlát helyettesítő bizonylat) bemutatja és szándékát a pénzfelvételt megelőző két nappal korábban jelzi.

 

10. Számviteli nyilvántartás, adatszolgáltatás.

      A Polgármesteri Hivatal a kisebbségi önkormányzat vagyoni,k számviteli nyilvántartásait a helyi önkormányzat nyilvántartásain belül elkülönítetten vezeti. A kisebbségi önkormányzat a 217/1998.(XII.30.) Korm. rendeletben meghatározott adatszolgáltatásra köteles. Az adatszolgáltatás valódiságáért a számviteli szabályokkal és a statisztikai rendszerrel való tartalmi egyezőségért a kisebbségi önkormányzat elnöke a felelős.

      Éves költségvetésének végrehajtásáról beszámolót készít, melyet csatolni kell a települési önkormányzat költségvetési beszámolójához.


 

11. A pénzügyi műveletek települési önkormányzat részére történő benyújtásának határnapjai:

-  éves költségvetéshez:

-  zárszámadáshoz:

-  előirányzat módosítások:

-  pénzügyi koncepció előterjesztéséhez:

 

12. Ezen megállapodásban nem rögzített kérdések megoldásában a felek a kisebbségi önkormányzatok jogaira, feladataira és működésére vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit szem előtt tartva működnek együtt.

 

 

Döbrököz, 2010. december 7.

  

 

_________________________________                  

  Döbrököz Község Önkormányzata     

 _________________________________

  Döbröközi Német Kisebbségi Önkormányzat

  

 <<<vissza<<<