Képviselő-testületi ülés

 

                                               11. sz. napirend

 

Előterjesztés

 

Döbrököz Község Önkormányzat Képviselő-testületének

2010. december 7.-ei ülésére

 

Tárgy:            A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői teljesítményértékeléséhez 2011. évi teljesítménykövetelmények  meghatározása

 

 

Az előterjesztést készítette: Kárpáti Csaba jegyző 

Tisztelt Képviselő-testület! 

A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 34. § (1) bekezdése kimondja: A köztisztviselő munkateljesítményét munkakörének és a közigazgatási szerv kiemelt céljainak figyelembevételével meghatározott teljesítménykövetelmények alapján a munkáltatói jogkör gyakorlója évente mérlegelési jogkörében eljárva írásban értékeli. E törvény értelmében a helyi önkormányzatok esetében a teljesítménykövetelmények alapját képező célokról a képviselő-testület dönt.

 

A köztisztviselő munkateljesítményét a meghatározott teljesítménykövetelmények alapján a jegyző évente, legkésőbb a tárgyév végéig értékeli. Az értékelés célja a szervezet tevékenységének, a közigazgatás teljesítményének javítása. A teljesítménykövetelmények megállapítását, az írásbeli értékelés átadását szóbeli megbeszéléshez kell kötni. A munkáltatói jogkör gyakorlója a meghatározott célok alapján előre írásban megállapítja a tárgyévre vonatkozóan a köztisztviselővel szemben támasztott követelményeket (a továbbiakban: teljesítménykövetelmények).

 

A Ktv. 43. §. (4) bekezdése alapján a munkáltatói jogkör gyakorlója, át nem ruházható hatáskörben, a teljesítményértékeléstől függően - a jóváhagyott költségvetésen belül megállapított személyi juttatások előirányzata alapján - a köztisztviselő besorolása szerinti fizetési fokozathoz tartozó alapilletményét legfeljebb 30 %-kal megemelheti, vagy legfeljebb 20 %-kal csökkentett mértékben állapíthatja meg. Ha a teljesítményértékelésre nem került sor, a köztisztviselő a korábban megemelt alapilletményre, emelés hiányában alapilletményre jogosult és az nem csökkenthető.

 

 

 

HATÁROZATI JAVASLAT

 

 

Döbrököz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek 2011. évi teljesítménykövetelménye alapját képező célokat a határozat melléklete szerint állapítja meg.

 

Felelős: Kárpáti Csaba jegyző

Határidő: 2010. december 31.

 

 

 AZ ELŐTERJESZTÉS MELLÉKLETE

 

Döbrököz Község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala

köztisztviselői teljesítménykövetelményeinek

alapját képező célok meghatározása

(Ktv. 34. §-a alapján)

2011. évre

 

 

 

Döbrököz Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek teljesítménykövetelménye alapját képező célokat az alábbiak szerint határozza meg:

 

1)      A Képviselő-testület és bizottságai működésével összefüggő feladatok, így a 2011. évi munkaterv szerint a Képviselő-testület elé kerülő előterjesztések szakmai előkészítése, az ülésekkel összefüggő adminisztratív és szervezési teendők ellátása, a Képviselő-testület döntéseinek végrehajtása, a végrehajtás ellenőrzése, jelentések készítése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény és az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló többször módosított 6/2003. (VI. 26.) számú ÖK rendelet alapján.

 

2)      A polgármester önkormányzati és államigazgatási hatáskörei és feladatai ellátásával kapcsolatos előkészítő munka elvégzése, így különösen: a döntések szakmai és adminisztratív előkészítése. A polgármester hatáskörébe tartozó munkáltatói döntések, a vagyongazdálkodással, a költségvetéssel stb. összefüggő önkormányzati rendeletekben megállapított polgármesteri hatáskörrel összefüggő intézkedések, döntések előkészítése. A polgármester és az alpolgármester adminisztrációjának és ügyfélforgalmának biztosítása.

 

3)      A költségvetési rendelet előírásainak megvalósítása, a tervezett bevételek teljesítése, lehetőség szerinti túlteljesítése, a kiadások előirányzatai betartása, a hatékony, takarékos és jogszerű gazdálkodás.

 

4)      A 2011. évi kisebbségi területi és országos önkormányzati választások előkészítése és lebonyolítása szintén kiemelt feladatnak minősül.

 

5)      Kiemelt figyelmet kell fordítani a gazdasági programban, a település-fejlesztési koncepcióban és az éves költségvetésben, a képviselő-testület döntéseiben meghatározott beruházások, projektek szakmai előkészítésére, azok pályázati forrásainak feltárására, a pályázatok előkészítésére, koordinálásra. Fontos az intézményi pályázatok előkészítésének szakmai segítése, a pályázati célok megvalósulásának folyamatos figyelemmel kísérése, a pályázati pénzekkel összefüggő számviteli feladatok ellátása.

 

6)      A meghatározottak szerinti közreműködés az intézményi feladatellátásokban, a fenntartói feladataiban. Rendszeres kapcsolattartás az intézmények vezetőivel. Kísérjék figyelemmel a Képviselő-testületi döntések végrehajtását az intézmények munkájában.

 

7)      A hivatal a Dombóvári Kistérségben és annak többcélú társulása vonatkozásában lássa el a Polgármesteri Hivatalra tartozó feladatokat és koordinálja az önkormányzat intézményeinek eszerinti feladatellátását. A kistérségi munkaszervezet önállóságát biztosítva, működjön együtt a munkaszervezettel.

 

8)      Fordítson kiemelt figyelmet az önkormányzat vagyonának intézményi használatára, a vagyon értékelésére és nyilvántartására. Vagyonhasznosítási javaslatokkal segítse a Képviselő-testület tulajdonosi döntéseit.

 

9)      A belső ellenőrzés és felügyeleti ellenőrzés működésével biztosítsa azok céljainak megvalósulását, a korábbi ellenőrzések tapasztalatainak hasznosulását.

 

10)  A hivatal segítse, hogy a lakosság kapjon megfelelő tájékoztatást a Képviselő-testület, a bizottságok és a hivatal folyamatos munkájáról, a Képviselő-testület által fenntartott intézmények tevékenységéről, a fejlesztési, felújítási és szakmai programok megvalósulásának folyamatairól, az együttműködő partnerekkel kialakított kapcsolatokról.

 

11)  A jogszabályi változások elsajátítása, a gyakorlatban történő alkalmazása, a szakmai tudás fejlesztése a köztisztviselőkkel szemben olyan elvárás, melyeket a jegyzőnek ellenőrizni kell. A köztisztviselők kötelező és önkéntes továbbképzését szervezni kell.

 

12)  Az adóztatás kiemelten fontos terület, ahol törekedni kell az adóbevételek növelésére, az ellenőrzés fokozásával, a hátralékok behajtásával.

 

13)  Az ügyintézést lehetőleg gyorsítani kell. Továbbiakban is hangsúlyt kell fektetni az ügyintézés udvarias hangnemére.

 

14)  Folytatni kell az e-közigazgatási alkalmazások bevezetését, és meg kell célozni a kormányzati támogatások függvényében az e-közigazgatás következő szintjének elérését.

 

 

 <<<vissza<<<