A "bor legendája" - borkóstolás a Holló együttessel

 

2010. november 27-én a Művelődési Házba gyűltek össze a döbrököziek, hogy eltöltsenek egy kellemes estét együtt. A Községi Könyvtár önerő nélküli pályázatának egyik rendezvényére került sor, mégpedig a szekszárdi Holló együttes A "bor legendája" című zenés, irodalmi műsorára.

Farkasné Doszpod Aranka ez alkalommal könyvtárosi minőségében köszöntötte a vendégeket.

 

 

Elmondta, hogy "Mintegy két éve már annak, hogy könyvtárunk csatlakozott a Kistérségi Mozgókönyvtár hálózathoz, mellyel szolgáltatási köre bővült és nem utolsó sorban könyvtárunk plusz pénzügyi forrásokhoz is jutott. Megnyíltak előttünk pályázati lehetőségek is, így például a TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0020 Akadálymentes könyvtárak a Dombóvári Kistérségben elnevezésű önerő nélküli pályázat, melynek keretében könyvtárunk könyvállománya elektronikus nyilvántartásra kerül, ezzel mind a lakosság, mind pedig más könyvtárak elérhetik akár otthonról is interneten keresztül adatállományunkat, segítve ezzel a kölcsönzést.
Nagy örömünkre e pályázat komoly lehetőséget adott tanfolyamok szervezésére, valamint kulturális rendezvények megvalósítására is.
A mai este tehát ennek a pályázatnak köszönhetően jött létre, természetesen, csak ami a pénzügyi oldalát illeti, hiszen a szervezést, rendezést mi magunk végeztük el az Önkormányzat, a hagyományőrzők, a borászok, valamint a Nyugdíjas Klub lelkes segítségével."

 

Elsőként tehát a Holló együttes műsorát láthattuk. Saját maguk által megzenésített verseket adtak elő, például Arany, Petőfi, Csokonai költőktől, de népdalokat ill. saját szerzeményeket is előadtak óriási sikerrel többnyire a bor témájában. Villon verset is hallhattunk, majd ráadásként vidám, népszerű dalokat játszottak bevonva az előadásba a közönséget is.

 

 

A rövid szünetet kihasználva a helyi borászok, szőlészek kínálták ó és új boraikat kóstolásra egymásnak és a közönségnek. Igazából mindegyikük szerénykedett, panaszkodott az idei rossz évjáratra, de valahogy mindegyik megkóstolt bor mégis kifogástalan volt.

 

 

A Gyöngykoszorú Hagyományőrző Néptánccsoport következett. Két koreográfiát adtak elő, melyek az alkalomhoz illően szintén kapcsolódtak a bor témakörhöz. Új táncosokat is felfedeztünk közöttük, új színt víve az előadásba. Mint mindig, most is óriási sikerük volt.

 

 

A két táncjelenet között Farkas Péter lépett fel egy új, különleges táncprodukcióval. Egy 50-60 évvel ezelőtti archív filmfelvételen kivetítve Mátyás István parasztember (Martin György neves néptánckutató szerint Közép-Európa akkori legjobb táncosa) kalotaszegi legényes táncát láthattuk. A vetített film mellett-előtt pedig Farkas Péter táncolta ugyanazt élőben, mintegy megelevenítve a vetített képet, a táncoló Mátyás Istvánt. A remek előadást hatalmas taps jutalmazta.

 

 

Az este borozgatással, beszélgetéssel és nótázással fejeződött be.

 

 

Képgaléria: >>>>>

 

<<<vissza<<<