Hőseinkre emlékeztünk 2010. szept. 4-én
 

Szívet melengető, felemelő ünnepség keretében emlékeztünk meg az I. és II. világháborúban elesett döbröközi katonákról. A megemlékezés apropóját az adta, hogy most jelent meg Szili Márta és Gelencsér Gyula új könyve "Döbröközi nemzetőrök, honvédek 1848-1948" címmel. A könyvbemutató kiváló alkalmat kínált a szervezőknek a megemlékezéshez, így felújításra került a templom előtti hősök szobra, sőt az eddig hiányzó nevek is felvésésre kerültek a márványtáblára.

 

 

 

Az ünnepség gyászmisével kezdődött, melyet plébánosunk v Kovács Ferenc mutatott be. Megemlékezett a több száz soha haza nem tért hős, döbröközi katonáról, azok családtagjairól, leszármazottairól. Kiemelte, hogy a hazáért haltak meg hőseink - ez volt a küldetésük, majd a jelenre vetítette ki mártírjaink életét hangsúlyozva, hogy a hazáért ma is kinek-kinek a maga területén tenni kell, mert mindenkinek van ma is küldetése. A szentmise a szózat eléneklésével fejeződött be.

 

Az ünnepség a hősök szobrának megkoszorúzásával folytatódott, ahol Puskás Béla katonakutató, helytörténész tartott megemlékező beszédet, majd v Kovács Ferenc  plébános úr felszentelte a szobrot. A koszorúzás után az ünnepségen részt vevők gyertyagyújtással adóztak hőseink emlékének.

 

 

 

 

 

A Művelődési Házban óriási érdeklődés mellett kezdődött meg a könyvbemutató. Köszöntőt Szili Lajosné polgármester asszony mondott, méltatva a szerzőpáros munkáját, valamint megemlékezett a döbröközi hősökről.

 

 

A könyvet bemutatta a közönségnek Karászi Kálmánné Kovács Anna ny. középiskolai tanár, igazgató helyettes, aki maga is döbröközi származású, akinek magának is élő élményei vannak néhány háborút megjárt döbrököziről.

 


Díszvendégként Kaczián János, a Megyei Honismereti Egyesület elnöke (Szekszárd), majd Puskás Béla helytörténész, katonakutató (Kaposvár) tartott előadást.


A könyvbemutatón Farkas Edit (vers és ének), Lakatos János (gitár), Gelencsér Dalma -  a szerzőpáros unokája (furulya), Selyem Attiláné Apáti Anikó (vers) szerepeltek.
Könyv a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható volt.


 

 

 

<<<vissza<<<