Kezdődik az iskola, de hol?

 

Ezt a kérdést teszik fel a szülők és a gyerekek is egyre gyakrabban teljesen jogosan. Ahogy közeledik a szeptember 1-i iskolakezdés, valóban nyugtalansággal nézünk az új tanév elé, hiszen mindannyian látjuk, hogy az iskola felújítása nem, hogy nem fejeződött be, de el sem kezdődött. Szóbeszédet, különböző időpontokat mindenki hallott, de igazából konkrétumot, biztosat még az önkormányzat illetékesei sem tudtak eleddig mondani. Felelősen nem is volt erre mód, hiszen rendszeres tárgyalások, egyeztetések voltak többek között a pótmunkákról, óriási viták, alkudozások folytak a beruházást érintő pluszköltségekől. Tudni kell, hogy a beruházó cég mostanra tudta beszerezni a szükséges hatósági engedélyeket az építés megkezdéséhez. Igazából Szili Lajosné polgármester asszonynak, Lázár Albert pénzügyi bizottsági elnöknek, valamint a Képviselő-testület fegyelmezett, racionális, átgondolt költségtakarékos döntéseinek köszönhetően ma már meghatározható többé-kevésbé a felújítás kezdő időpontja is.

A polgármester asszony meghívására a 2010. augusztus 12-i Képviselő-testületi ülésen megjelent Miszler Miklós, a Dombóvári Projektmendzsment Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, akinek a feladata az iskolaberuházás koordinálása. Tájékoztatást adott az eddig elvégzett tárgyalásairól, valamint megfelelt a képviselők kérdéseire, felvetéseire. Elmondta, hogy az iskola felújítása elől az akadályok elhárultak, így a munkaterület átadását követően a felújítási munkálatok a 2010. augusztus 20-át követő héten már el is kezdődhetnek.  A munka elvégzésére a beruházónak 60 nap áll rendelkezésére a szereződés szerint. 2010. október végére tehát minden valószínűség szerint a felújítás befejeződhet. Azért kell fogalmazni feltételes módban, mivel mindannyian tudjuk, hogy nem ugyanaz építkezni nyáron, mint ősszel. Másképp száradnak, kötnek az anyagok, és az időjárás is esősebb, akár szélsőséges is lehet. A beruházónak különös érdeke a határidő (60 nap) betartása, mivel akár napi félmilliós kötbérrel is számolhat.

 

Az önkormányzat, valamint az iskola vezetése azzal számol tehát, hogy a szeptember 1-i iskolakezdést követően legalább 2 hónapon keresztül az oktatást másutt kell megoldani.

Szerencsére községünk rendelkezik olyan önkormányzati tulajdonú épületekkel, melyek alkalmasak lehetnek a tanításra. Felmérésre kerültek tehát ezek az épületek, melyek a következők: a volt orvos lakás, a volt KMB-s szolgálati lakás, az Ifjúsági ház, az Idősek Klubja. Fontos szempont, hogy lehetőleg zárt udvarú épületekben történjen a tanítás, hogy a gyerekek szünetben biztonságosan tudjanak játszani, pihenni. Az Ifjúsági ház nem ilyen, igy, ha esetleg a politechnika épülete használható lesz az építkezés alatt, akkor inkább ott történik majd a tanítás.

Már folyamatban van ezeknek az épületeknek a felkészítése a tanulók, pedagógusok fogadására. Ennek során megtörténik az épületek festése, a világítás korszerűsítése, a vizesblokk rendbetétele, az épületek  tűzvédelmi, érintésvédelmi felülvizsgálata, a hiányosságok kijavítása, a kerítések javítása is. Tehát határozottan kijelenthető, hogy szeptember 1-én minden szempontból megfelelő körülményeket biztosít az önkormányzat a tanuláshoz  gyermekeinknek. Fontos tudni, hogy nem a gyerekek fognak vándorolni, hanem a pedagógusok mennek abba az épületbe, osztályba, ahol a következő órájuk lesz.

Két hónap után várhatóan a felújított, modernizált, bővített régi iskolájukba visszatérhetnek a tanulók és pedagógusok.

 

Egyéb információk:

 

Szeptember 1-én kezdődik meg a tanítás Döbröközön.
Fontos további időpontok:
Augusztus 26-án 8 órától javítóvizsga, 31-én 18 órakor tanévnyitó ünnepély a Műv. Házban.
 

<<<vissza<<<