Közbiztonsági fórumot tartott a rendőrség

 

2010. július 12-én a döbröközi Művelődési Házban a a Dombóvári Rendőrkapitányság közbiztonsággal kapcsolatos fórumot tartott. A fórumon a rendőrség részéről megjelent Dr. Szijártó István rendőrkapitány úr, Sebők Attila a KMB-s alosztály új vezetője, és Deák Béla körzeti megbízott.

 

A mintegy 20 fő érdeklődőt és a vendégeket Szili Lajosné polgármester asszony köszöntötte, majd Dr. Szijártó István rendőr alezredes tartott beszámolót Döbrököz közbiztonsági helyzetéről. Elmondta, hogy erre a fórumra azért került sor, mert a belügyminiszter utasítása alapján minden településben fel kell mérni a közbiztonságot érintő, a lakosságot foglalkoztató problémákat. Ezek alapján készül majd egy intézkedési terv, melyet a rendőrségnek, benne a körzeti megbízottnak végre kell hajtani.

A döbröközi közbiztonsággal kapcsolatosan elmondta, hogy a rendőrség előtt ismeretes, hogy a legproblémásabb területe Döbrököznek a szőlőhegyi rész, ezért Deák Béla körzeti megbízott részére a jobb közlekedés biztosítása érdekében terepjáró gépkocsit adtak, biztosítva ezzel a hegyre való feljutást. Döbröközön az elmúlt évben 52 bűncselekmény történt, idén 36.

 

Szili Lajosné elmondta, hogy a Képviselő-testület is mindent elkövet a közbiztonság fokozásáért. Lehetőség lett volna úgynevezett településőröket szolgálatba állítani, ám azok hatásköre komoly intézkedésre nem jogosította volna fel őket. Ezért döntött úgy a Képviselő-testület, hogy még egy mezőőrt állít szolgálatba Czeller György személyében. Az új fegyveres mezőőr sokkal hatékonyabb munkát végezhet, hiszen komoly intézkedési jogosítványokkal rendelkezik.

 

Farkas Tamás képviselő hozzászólásában elmondta, hogy az önkormányzat az elmúlt időszakban mindent elkövetett azért, hogy a munkanélküliek közmunkához,  ami által rendszeres jövedelem jussanak, valamint a szegény sorsú családok különféle szociális ellátásokban, támogatásokban részesüljenek, hogy ne legyenek ráutalva arra, hogy jövedelmüket bűncselekmények elkövetésével egészítsék ki.

 

A fórumon résztvevő lakosság köréből is elhangzott több hozzászólás, kérdés. Egyikük javasolta, hogy térfigyelő kamerákkal kellene ellátni Döbröközt, legalábbis a benzinkút környékét és a Rákóczi utcát.

Mind a rendőrkapitány úr, mind pedig a polgármester asszony elmondta válaszul, hogy reményeik szerint hamarosan kistérségi szinten oldják meg pályázati pénzből a térség kamerás megfigyelését. Várhatóan ez Döbrököznek kb. 1-2 millió forintjába kerülne egyszeri beruházásként.

 

Farkas János CKÖ elnök sérelmezte, hogy a rendőrség nem tartotta benn 72 órára azokat a közelmúltban elfogott bűnelkövetőket, akik a múlt héten több helyre is betörtek.

Dr. Szijártó István rendőrkapitány válaszában elmondta, hogy a közelmúltban egy jogalkotói folyamat indult meg, mely reményei szerint nagyobb hatáskört ad majd a rendőrségnek az ilyen esetekben is.

 

Többen, mint károsultak jelentek meg a fórumon, akik személyes példájukon mutatták be azt, hogy sokszor milyen kilátástalan az elkövetők megtalálása, az ellopott tárgyak visszaszerzése.

 

Szili Lajosné polgármester asszony zárásképpen tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a következő testületi ülésen a rendőrkapitány úrral egyeztetve a Képviselő-testület részletesen tárgyalni fogja Döbrököz közbiztonsági helyzetét. Az ülés nyílt, melyre minden érdeklődőt meghív.

 

Dr. Szijártó István rendőrkapitány úr felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy továbbra is várják a lakosság közbiztonsággal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, melyet eljuttathatnak közvetlenül a rendőrségnek is, de az önkormányzati képviselők által is.

 

<<<vissza<<<