Ugyanaz a helyzet, mint két hete


Kedd, 2010. június 22.

Úgy látszik, hogy nem lesz vége. Most kaptam a hírt Lázár Alberttől, hogy az elmúlt napok esőzései miatt a Kapos ismét elárasztotta az újtelepi házak felőli részt, ott, ahonnan a múlt héten kiszivattyúzták a vizet. A lakók már biztosak voltak abban, hogy vége az évszázad áradásának, és megkezdték a homokzsákok lebontását is. Kiss Gyuláék teljesen lebontották az épületüket védő gátat, de ma ismét fel kellett építeni. Elárasztotta a kerteket a víz. A vasútállomásra vezető utat újra víz borítja, a Kapos dugig van vízzel.

Tegnap a Sorsfordító-Sorsformáló program dolgozói ismét menteni voltak kénytelenek a növényeket, mert elöntötte őket is a víz.

A tegnapról néhány szót. Egész nap zuhogott ez eső. Most ott is vészhelyzet alakult ki, ahol eddig ez nem volt. A hegyről, valószínűleg a Bükkből óriási mennyiségben, soha nem látott intenzív módon zuhogott le a víz. A volt hegyi tejcsarnok mögötti mély árkon átívelő híd felett átcsapott az ár, majd tovább folyt a Máticsék felé, ahol szintén a hidak felett ömlött át a víz. Az ár olyan hirtelen és hevesen érkezett, hogy volt, akinek az összes baromfiját elsodorta. Az emberek lapátokkal, kapákkal próbálták a zuhogó esőben irányítani az irányíthatatlan víztömeget, próbáltak gyorsan homokzsákokat keríteni, hogy megmentsék a mélyebben fekvő udvarukat, értékeiket. Mintegy 17 óra felé valamelyest csökkent az ár, már a hidak alját súrolva ömlött a sáros áradat.

Ugyanakkor a Pankából is megindult az áradás. A sáros víztömeg kifolyt a műútra, az árkok nem tudták magukban tartani a vizet, és kezdett feltelni a Külső utcai széles zöldterület, amely a közút mellett terül el. Itt az egyik veszélyes pont a Sztanics Tibor házánál volt.


Kedd, 2010.06.15.

A Katasztrófavédelem és a Tűzoltóság szivattyúival megkezdődött az ártérről a víz kiszivattyúzása.

 


Hétfő, 2010.06.07. (19:30)

Lassan csökken az ár szintje. A Kaposba ömlik vissza a víz (ahol tud). Megindult a szúnyoginvázió, különösen az árnyékos részeken, óriásira nőtt példányok keserítik meg az életünket. Egyre erőteljesebben lehet érezni a rothadó növények, oszló állatok, a hordalék szemét és mocsok bűzös szagát. Óriási területeket kell majd fertőtleníteni. A döbröközi Képviselő-testület csütörtöki ülésén áttekinti az árvízi védekezés eddigi eseményeit, a károk nagyságát is.

 

Néhány tegnapi kép:

 

 

 


Péntek, 2010.06.04. (17:00)

Az évszázad áradását éljük át. Végigjártuk mindazokat a helyeket, ahol az ár pusztított. A mai napon összesimult az ár, az emberek fásultan néznek egymásra, már nincs mit tenni. Amit lehetett, tegnap, tegnapelőtt, - hetek óta-, megtettünk mindent. Azt mondják ma már néhány centit apadt, de még mindig siralmas. Arra számítunk, hogy az előttünk álló hétvége és a jövő hét talán már csapadékmentes lesz és a víz visszahúzódik a Kapos medrébe. Már most tudjuk, hogy nagy teljesítményű szivattyúkkal kell az ártérről kiszivattyúzni a vizet. Az összegzés, a károk felmérése igazából majd eztán következik. Az már bizonyos, hogy a gazdálkodókat, az önkormányzatot óriási kár érte.


Csütörtök, 2010.06.03. (16:00)

Már délelőtt fél kilenc magasságában arra lettek figyelmesek az emberek, hogy sustorgó, zubogó hangot hallanak. Keresve a hang eredetét, azzal kellett szembesülniük, hogy a Kapos a fóliasátrak felőli részen áttörte a gátat és sebes folyással ömlik be a víz az ártérre.

 

 

Délután jártunk a helyszínen, ahol még mindig zúdul ki a víz a Kaposból, bár azt mondják, hogy a délelőtt olyan erős volt a sodrás, hogy egészen a földek közepéig ért, míg most, ahogy lassan kiegyenlítődik a vízszint, a látható sodrás is enyhült. Egyébként ezen a szakaszon nem egy helyen, hanem számos, öt-hat helyen is folyik át a víz azt ártérre.

 

 

Mindennek az lett a következménye, hogy az ár már Deliék (Csullagék) háza sarkáig ér, valamint a Kapos utca ezen szakaszán már az utat is elöntötte a víz.

 

 

 

Ottjártunkkor homokzsákokból védőfalat kezdtek építeni ezen a szakaszon is, bár a hozzáértők azt prognosztizálják, hogy legfeljebb a házak kerítéséig érhet el az ár. Jelenleg méréseket végeznek a jelenlévő árvízvédelmi szakemberek megállapítandó, hogy milyen magas védőgátat kell építeni.

 

 

Amikor a helyszínen voltunk éppen eleredt az eső. Magam, aki ezeket a sorokat írom még gondolkodtam is egy picit, hogy kiszálljak-e az autóból fényképezni? Elszégyelltem magam látva, hogy egész családok meg sem rezdültek az eső miatt, egy pillanatra sem álltak meg, hanem lapátoltak tovább, hordták a zsákokat, védték "idegen" emberek portáját. Most, hogy a Kapos áttört, Petőéknél kellett megerősíteni a védelmi falat, mert szintén a ház sarkáig ér a víz.

 

 

Szili Lajosné polgármester asszony tájékoztatott arról, hogy az árvízi védekezés csúcspontja a mai, ilyen magas vízállás még soha nem volt. Ennek megfelelően jelen vannak a védekezéshez nélkülözhetetlen szakemberek is, a tőzoltóság vezetője, a Katasztrófavédelem, a Vízügyi Igazgatóság vezető szakemberei is. Óriási teher és felelősség hárul a polgármester asszonyra, akinek munkáját Lázár Albert és Krnák Tiborné és brigádjai segítik. Külön elismerésre méltó a sok önkéntes, akik fáradságot nem ismerve végzi sok esetben napokon keresztül a védekezést sokszor úgy, hogy mellette még dolgozni, tanulni is járnak.

 


Csütörtök, 2010.06.03. (15:15)

Tegnap ismét kitett magáért a falu. Mintegy százan vettek részt az árvízi védekezésben. Új gátat kellett építeni Petőéknél a Kapos utcában, valamint Kiss Gyuláéknál és a veszélyeztetett szomszédoknál is. Mint Lázár Alberttől megtudtuk, éjjel fél tizenkettőig tartottak a védelmi munkálatok. Azzal a tudattal fejezték be a munkát, hogy mindent megtettek, ami megtehető volt.


Szerda, 2010.06.02. (20:40)

Mintegy 80-90 fő dolgozik jelenleg is az árvízvédelemben, vegyesen közmunkások és önkéntesek. A védekezéshez újabb 2000 homokzsákot kaptunk a Katasztrófavédelemtől. A zsákokból a védőfalat most fóliával megerősítve építik, hogy az átszivárgást megelőzzék. Az éjszaka levonuló ár mennyisége bizonytalan, várhatóan jelentős víztömeg érkezik a Mecsek irányából. Ezért a legveszélyeztetettebb szakaszokat erősítik meg.

Az elmúlt órákban újabb 2 cm-t emelkedett a Kapos vízszintje.


Szerda, 2010.06.02. (17:30)

Kérjük a fiatalokat, a felnőtteket, hogy adják tovább telefonon ismerőseiknek a kérést, hogy aki tud jöjjön segíteni az árvízvédelemben, mert az éjszaka minden eddiginél nagyobb árhullám érkezik! A feladat: homokzsákok készítése. Csak közös erővel tudjuk megvédeni a lakóépületeket! Köszönjük!


Szerda, 2010.06.02. (17:00)

Óriási a veszély! Szili Lajosné polgármester asszony ezúton tájékoztatja a lakosságot, hogy ma éjjel az előrejelzések szerint minden eddiginél nagyobb ár várható! Már jelenleg is akkora a Kapos vízszintje, mint amikor az tetőzött. A helyszínen van a tűzoltóparancsnok, a katasztrófavédelmi vezető is. Újabb gátakat kell építeni, hogy a lakóépületeket meg lehessen védeni. Az ár ismét elöntötte a vasútállomásra vezető utat is. Kérjük, aki mozdulni tud, jöjjön segíteni!

 


Felhívás!

 

Szili Lajosné polgármester asszony, valamint Dr. Sánta Ilona háziorvos felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy

fertőzésveszély miatt tilos a Kapos folyóból, az ártérből kifogott halakat elfogyasztani, valamint tilos a vízbe ugrani, fürödni, abból bármilyen módon inni.

Tilos továbbá azokból a mezőgazdasági, kiskerti növényekből is fogyasztani, melyeket az ártéren érintett az áradás.

A tiltást azért kellett meghozni, mivel a mezőgazdasági területek vegyszerezve voltak, továbbá a vízbe jelentős mennyiségű szennyvíz került.


Kedd, 2010.06.01. (16:00)

Deák Béla körzeti megbízott rendőrünk friss információkat juttatott el hozzánk. E szerint Sásdnál és Vázsnoknál a Baranya-csatornát átvágták, és folyamatosan engedik ki a szántóföldekre a vizet belőle. Ezzel jelentősen enyhülhet  a Kaposba átfolyó víz mennyisége is. A  közlekedőknek fontos információ: Alsómocsoládnál az utat lezárták.


Kedd, 2010.06.01. (15:00)

Rendőrségi hírforrásból értesültünk arról, hogy a rendkívüli csapadékos időjárás miatt ismét várható a Kapos szintjének emelkedése. A hírt megerősítette Lázár Albert is, aki elmondta, hogy az elmúlt napokban már igazából a szivattyúzással voltak elfoglalva, és készültek az árvíz levonulása utáni fertőtlenítésre, a károk felmérésére, helyreállítására. A szélsőségesen csapadékos időjárás azonban felülírta terveiket. A mai nap délutánján ismét riasztani kellett az árvízi védekező brigádokat. Haladéktalanul megkezdték a homok hordását a legkényesebb szakaszokhoz, s már el is kezdték a homokzsákok készítését. Pető Lászlóéknál a belvíz már az épületet veszélyezteti, melyet a víz felől homokzsákokkal veszik körül.

 

 

 

Egy másik brigád Szigeti Jánosnál (Újtelep) szivattyúzza a vizet, mert elöntötte a víz a szennyvízaknát és a vízaknát is. Kertjükben szabályos kacsaúsztató tó keletkezett, melyet a vadkacsák fürdőzésre ki is használnak. Sajnos a hidegben picinyeik elpusztultak.

 

 

Információnk szerint a Baranya-csatorna több helyen átszakadt, Sásdnál előfordulhat kitelepítés is. Csikóstőttős polgármestere szerint 6 órára várható náluk a tetőzés. Amennyiben az ár a lakóépületeket veszélyeztetne, úgy még mielőtt az kárt okozna, megnyitják a zsilipeket, és kiengedik a folyóból a vizet a víztározókba, a földekre.

 

<<<vissza<<<