Az évszázad áradása Döbröközön


Péntek, 11:30

A DELTA Turista Egyesület szombaton Dombóvár és Döbrököz között jelzésfestést végzett. Dokumentálták mindazt, amit közben láttak. Érdekes és szép felvételeket készítettek tájról, állatokról no és persze az árvízről a két település között.

Képgaléria: >>>>>


Vasárnap,17:00

Ne játszunk a tűzzel! De a vízzel sem! A fiatalember kipróbálta a vízen járást a quaddal. Pillanatok alatt kiderült, hogy a quad az nem hajó, de még csak nem is tengeralattjáró. Mindenesetre úgy elsüllyedt, mint a féltégla. Szerencsére édesapja jelen volt és kimentette a bajba jutott legényt, akinek a víz alatt leállt a motorja.

Kérjük a szülőket, hogy intsék gyermekeiket óvatosságra és ők maguk is így tegyenek. Ha valaki vízbe esik, az ár elsodorhatja, vagy a hideg víztől sokkot kaphat és akár meg is fulladhat! Az árvizet vegyük komolyan!

 

 


Vasárnap, 15:30

Tévedés! Ez a kép nem a Balatonon készült a múlt nyáron, hanem tegnap a Kapos által elöntött területen, a vasút melletti berekben. A kép tanúsága szerint vannak, akik sportolásra, szórakozásra használják ezt az időszakos "csónakázó tavat".  Persze ez nem baj, hanem az már igencsak problémás, hogy a dombóvári Vízmű telepre valóban csak csónakkal tudnak bemenni az ott dolgozók. Egyelőre úgy értesültünk, hogy az E-on a telepen továbbra is tudja biztosítani biztonságosan az áramellátást.

 

Szili Anett / Sareczki Róbert fotója


Vasárnap, 14:45

Változatlanul víz borítja a vasútállomáshoz vezető utat. Gyalogosan a sínek mentén lehet eljutni oda. A bátrabbak  kerékpárral is bemerészkednek az útra, de gépkocsival is veszélyes lehet.

 

Szili Anett / Sareczki Róbert fotója


Vasárnap, 14:30

1000 darab homokzsákot adott át Döbrököz önkormányzata Szűcs István Vízügyi ig. kérésére a kaposszekcsői árvízvédelemhez. Tegnap ugyanis a Kaposszekcső-szőlőhegyen kiöntött a Kapos.


Vasárnap, 13:30

Folyamatosan a Kapost figyeltük, azt gondoltuk, hogy ott van vészhelyzet csupán Döbröközön. Most kaptuk a hírt, hogy tegnap Hudi János Külső utca 73. szám alatti lakos házának hátsó része kidőlt a szomszéd telkére, ezért az épület életveszélyessé vált. A dombóvári tűzoltó parancsnok, Szabó Jenő haladéktalanul 6 tűzoltót küldött ki a helyszínre, akik lebontották az épület hátsó részéről a tetőt, megszűntették a tetőszerkezet összekapcsolódását a ház lakható részével, mert félő volt, hogy az egész ház összedől. Az első része a háznak - köszönhetően a tűzoltók szakszerű munkájának - továbbra is lakható maradt, így Hudiékat nem kellett kiköltöztetni.

Megtudtuk, hogy a ház tömés fala azért dőlt ki, mert a sok esőzés miatt annak alapja átázott, meggyöngült.


Vasárnap, 12:00

Délelőtt tájékoztatást kaptunk Szili Lajosé polgármester asszonytól. E szerint a Kapos folyamatosan apad, az elmúlt 24 órában 10-12 centit csökkent a vízszintje. Továbbra is erős sodrással ömlik a Kaposba a víz a vasút felöli berki elöntött területekről, ami változatlanul jelzi, hogy az árvízhelyzet nem jutott nyugvópontra. A veszélyeztetett házaknál is észlelhető az apadás, de így is mintegy 20 percenként szivattyúzni kell a vizet a házaktól.

 

Szili Anett / Sareczki Róbert fotója a "zuhatagról".

 


Vasárnap, 08:45

Amikor a Kapos-híd elkészült, gépkocsival simán, döccenés nélkül át lehetett hajtani rajta. Most, amikor a híd támfal burkolata a másik oldalon is leszakadt vettük észre, hogy mind a hídra való felmenetkor, mind pedig a híd elhagyásakor döccen egyet az autó. Azt is látjuk, hogy a járda szintén megtört a pillérek közelében, ránézésre mintegy 5 centi szintbeli eltérés keletkezett mindkét oldalon. Figyelem! Balesetveszélyes a gyalogosok számára!


Péntek, 17:30

Lázár Alberttől kaptunk néhány fotót a védekezésről, a napokig tartó vihar következményeiről: >>>>>


Péntek, 17:00

Folyamatosan készülnek a nyilvántartások a védekezés költségeiről. Remény van arra, hogy a megyei vis mayor keretből ezek a kiadások egy része majd megtérül.

Összesítettük: ez idáig mintegy 60 közmunkás dolgozott az árvízi védekezésben. Az láttuk, hogy sokan mások is, döbrököziek, vidékiek egyaránt.


Péntek, 10:00

Szemlélődésünk közben tőlünk több száz méterre, észrevettünk valami mozgást. Mivel nem láttuk távolról elég jól, ezért lefényképeztük és kinagyítottuk. Egy szürke gém volt az. Vízi madárként egyedül ő érezte jól magát a környéken. Kedves, ritka szép madár. Jó volt látni őt.

 


Péntek, 09:00

Folyamatosan szivattyúzzák az udvarokból ki a vizet bele a vadvízi árokba. Az ároktól a Kapos-hídig terjedő szakaszt 1-1,5 m magasságban víz borítja. Egyelőre ide is folyamatosan szivárog a Kaposból a víz. Szili Lajosné elmondta, hogy amikor a Kapos jelentősen leapad, azaz megszűnik a szivárgás, akkor lehet megkezdeni nagy teljesítményű szivattyúkkal e területről a számítások szerint mintegy 20.000 köbméter víz visszaszivattyúzását a Kaposba.


Péntek, 07:30

Szili Lajosné polgármester asszony reggel szemlét tartott az árvíz sújtotta területeken. A vidéki, mai tárgyalásait lemondta, hogy teljes erőbedobással az árvízre, annak következményei elhárítására tudjon koncentrálni.

Kérdésünkre elmondta, hogy az éjszaka folyamán a víz szintje folyamatosan csökkent néhány centivel. Ez a folyamat várhatóan tovább fog folytatódni - lassan levonul majd az ár. A vasút melletti berekből változatlanul ömlik vissza a folyóba a víz, ezért nem észlelhető a Kapos-hídnál még jelentős apadás.

Felmérték az árvízzel elöntött udvarok tulajdonosai körében, hogy ki igényel majd fertőtlenítést, melyet az ÁNTSZ valamennyi helyen elvégez.


Péntek, 00:15

Éjfél körül kimentünk az árvíz helyszínére. Kíváncsiak voltunk, hogy éjszaka milyen munkálatok történnek. Fiatalok, 9-10 tartott ügyeletet. Kiss Gyuláéktól szakaszosan szippantják ki a beszivárgó vizet. Két nagy teljesítményű szivattyút üzemeltetnek, amit a dombóvári Tűzoltóságtól kaptak. A környékbeli házak sötétek, talán ez az első éjszaka napok óta, hogy lefeküdhettek aludni néhány órát.

Komlai Tamással beszéltünk, aki láthatósági mellényben épp akkor érkezett vissza a vízszint méréséről. Elmondása szerint folyamatosan, bár egyelőre csak néhány centivel, de csökken a víz szintje. Információja szerint a Kapos lassan apad a felsőbb részeken, így ma már várható a helyzet javulása. Reggel pihent emberek fojtatják a munkát.


Csütörtök, 17:00

A legveszélyeztetettebb hely, ahol lakóépületeket fenyeget az áradás, az változatlanul a Bedőéktől a Tóth Józsefig terjedő házak környéke. Dupla védelmet készítettek a nap folyamán homokzsákokkal az árvízvédelemben dolgozók. Ennek ellenére szuterénba, pincébe, ólakba is betört a víz. Most azt láttuk, hogy barátok, szomszédok és más segítők próbálják kiszivattyúzni a vizet az elöntött helyiségekből. Rendkívüli volt eddig az összefogás! Tisztelet, becsület a most is ott segítőknek!


Csütörtök, 16:30

Deák Béla körzeti megbízott tájékoztatása szerint előfordulhat, hogy a Kapos-híd támfal burkolata másutt is leszakad, akár mindegyik is. Ez esetben ismét felül kell vizsgálni a biztonságos közlekedés további lehetőségét. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a hídon való közlekedés nem biztonságos, úgy a továbbiakban elrendelhet ismét súlykorlátozást, félpályás útlezárást, vagy akár teljes útlezárást is.

Bízunk abban, hogy erre nem kerül sor.


Csütörtök, 13:00

Ismét lehet közlekedni a Kapos-hídon! Szakértők vizsgálták meg a hidat. Megállapították, hogy a támfal burkolatának leomlása nem érinti a híd statikus elemeit, ezért a közlekedési tilalmat feloldották. Az ár elvonulása után a hídépítők kijavítják a burkolatot.


Csütörtök, 12:00

Mi jön még? A rendőrség ideiglenesen lezárta a Kapos-hidat! Az ok: a híd támfal burkolata leomlott, a másik oldalon pedig jelentősen megrepedt. A hegyre vezető utakat is lezárták, ahol polgárőrök tájékoztatják a közlekedőket az aktuális helyzetről. Hamarosan szakértők vizsgálják meg a hidat. Laikusként mondjuk: a híd tartószerkezeteiben nem történt kár. Mindenesetre amíg a szakértő fel nem oldja a hídzárat, addig csak gyalogosan lehet közlekedni rajta.

 

 


Csütörtök, 11:15

A védelmet irányítók most is folyamatosan intézkednek. Lázár Albi, Ili, a tűzoltóparancsnok állandóan jönnek-mennek, telefonálnak, egyeztetnek. Szili Lajosné polgármester is láthatóan kialvatlan, de egyszerűen lefényképezhetetlen -szinte állandóan mozgásban van. Polgármester asszony a védelemben résztvevők számára ebédet rendelt a Burginál. Hamarosan meleg pincepörkölt ételhez jutnak az emberek.

 


Csütörtök, 11:00

Néhány centit apadt a Kapos! Tudjuk, hogy előbb-utóbb levonul az ár, de addig készenlétben kell állni. Jelen pillanatban minden fontosabb helyet védenek, úgy tűnik, hogy tovább emelni a homokzsákok szintjét egyelőre nem kell. A munka egyelőre áll, ugyanakkor halmokban lehet látni a már előkészített homokzsákokat, melyek arra várnak, hogy beépítsék őket.

A többség, s főleg azok, akik az éjjel is dolgoztak, hulla fáradtak, de a helyszínen vannak és bevetésre várnak.


Csütörtök, 07:00

Míg mi békésen aludtunk abban a hiszemben, hogy minden rendben van, most reggel kiderült, hogy éjjel kettőig tovább folyt a munka, mert az ár egyre növekedett, és elöntötte a földeket egészen Bedőékig. A polgárőrök egy percet sem pihentek. Kiss Gyulánál még az éjjel meg kellett emelni a homokzsákok szintjét két sorral (egy sorba 400 homokzsák kell). Ugyancsak tőlük ki kellett menekíteni a malacokat, a baromfiakat is. Ottjártunkkor hallottuk a víz csörgedezését, amint a homokzsákok mögül folyik át valahol az ár a házak felé.

A helyszínen vannak már jó ideje a polgármester asszony, a közfoglalkoztatók, a közmunkások. Hamarosan újabb homokszállítmány és homokzsákok érkeznek. Minden munkáskézre szükség van!

 

 


Szerda, 21:00

Éjszakára leállt a védelmi munka. A vízügyi szakemberek kijelölték azokat a pontokat, melyeket éjszaka figyelni kell. Ehhez biztosítottak fáklyákat. Az éjszakai figyelő feladatokat a helyi polgárőrség végzi, szervezi. Az ő feladatuk az, hogy amennyiben rendkívüli esemény történne, úgy a riasztást elvégzik, és ha szükséges, az éjszaka ellenére is folytatódik a munka.

Köszönjük mindazoknak, akik ma helytálltak! Jó, és nyugodt pihenést kívánunk!

 

Képgaléria az árvízvédelemről: >>>>>


Szerda, 19:00

Még néhány centi... A tűzoltók versenyeznek az idővel. Lehet, hogy perceken múlik, lesz-e gátszakadás. Pillanatnyilag ez a legveszélyesebb szakasz.

 


Szerda, 18:35

Ki ahogy tud, úgy segít. Kovács István (Burgi), a konyha üzemeltetője kiszólt a polgármester asszonynak az autóból: Megyek, hozok az embereknek enni!

 


Szerda, 18:30

Szakemberek pontos méréseket végeznek annak megállapításához, hogy milyen magasra kell emelni a homokzsákokból épített gátat. Látni a képen, hogy egyelőre vékony csíkban, de megérkezett a víz a kerítés közelébe.

 


Szerda, 18:15

Felhívásunkra friss munkaerők érkeztek. Szükség van munkájukra, hiszen immár két helyszínen is merik a homokot folyamatosan a zsákokba. A Mezőgazdasági Zrt. folyamatosan szállítja a homokot a Gilicze János homokbányájából. Látnivaló, hogy a munka szervezetten, szakszerűen megy. Továbbra is várjuk a segítséget!

 


Szerda, 18:00

Szili Lajosné polgármester asszony tájékoztatott bennünket arról, hogy sajnos a fóliák felőli oldalra is kitört a víz. Megérkeztek a tűzoltók is 2 szerkocsival, 15 fővel, segíteni az árvízvédelemben. E közben a Sorsfordító-Sorsformáló fóliasátraiból -az ártérről- egy brigád menti az értékeket. Polgármester asszony elmondta, hogy folyamatosan kapcsolatban van a Dombóvári Kistérség vezetőjével, Naszvadi Balázzsal, valamint Dombóvár polgármesterével Patay Vilmossal. Mindketten figyelemmel kísérik az árvízi helyzetünket, s készek arra, hogy segítséget nyújtsanak.

A tűzoltók homokzsákokkal erősítik a Kapos töltését.

 


Szerda, 16:30

Lassan fáradnak, de még mindig lelkesek az emberek. A környékbeli lakosok forró kávéval igyekeznek a lelket tartani bennük. Szükségük lenne frissítőkre is.

Van, aki kora reggel óta talpon van. Sok a vidéki is, de számítanak arra, hogy a fáradó munkásokat leváltják legalább néhány órára mások. Ezért kérjük, hogy aki teheti a faluból is és a hegyről is jöjjön segíteni! Egyébként láttunk a védők között gárdista mellényes vidéki fiatalokat is. Mintegy 10-15 gárdista dolgozik jelenleg itt az árvízvédelemben!

 


Szerda, 16:00

Döbröközön elfogytak a homokzsákok. A védekezés azonban nem állt meg, mert Kurdról 1000, Csikóstőttősről 4000 darabot tudnak beszerezni, ha szükséges. Változatlanul várható, hogy az árok mellett, ahol már megindult a víz a házak felé, átszakad a gát. Ha ez bekövetkezik, akkor a kerteket nem tudják megvédeni., ezért továbbra is fő cél a lakóépületek védelme homokzsákokkal.

Nő a belvíz is. Egyre nagyobb területeket önt el a belvíz  egyrészt a fóliasátrak irányába, másrészt szinte összefüggő víztakaró van már a Malom alatt is.


Szerda, 14:30

Elindult az ár a házak felé. Azonnali riasztást adtak ki az illetékesek. Ottjártunkkor folyamatosan érkeztek a közmunkások munkafelvételre. Folytatni kell a homokzsákok telepítését. Nagyon úgy néz ki, hogy csak ezzel lehet megvédeni az alacsonyabban fekvő udvarokat, házakat. Félő, hogy az áradás a házakat akár néhány órán belül elérheti. A vasút felőli elöntött területről délelőtt óta - most is - folyamatosan ömlik vissza a Kaposba a víz.

 


Szerda, 11:30

A helyszínen lévő szakemberek újabb döntést hoztak. Mivel nem tudják megakadályozni, hogy a Kapos gátja átszakadjon (abban az esetben szakad át, ha még nő a vízszint, vagy teljesen átázik a töltés), úgy döntöttek, hogy a lakóépületek közelében építenek homokzsákokból gátat, elsősorban a legalacsonyabb területeken. Jelenleg Kiss Gyula házánál építik a homokzsákokból a védőfalat. A közmunkások láncba fejlődve adogatják egymásnak a zsákokat, így ütemesen, viszonylag gyorsan halad a munka. Az első pillanattól kezdve a Mezőgazdasági Zrt. munkagépei segítenek a védekezésben, ugyancsak homokot hord Horváth György vállalkozó is, de például Gilicze János is lófogattal a saját homokbányájából hordja a homokot. Példátlan az összefogás. Volt, aki nem ment dolgozni munkahelyére, csakhogy segíteni tudjon a védekezésben. Ugyancsak a polgárőrök is itt vannak a gáton, helytállnak ők is.


Szerda, 10:30

Az árvízveszély komoly. A helyszínen tartózkodik A Tolna megyei Katasztrófavédelmi hatóság, A dombóvári Katasztrófavédelem parancsnoka Hertelendi Ferenc, a Kapos-Koppány Vízügyi Igazgatóság vezetői, Szili Lajosné polgármester asszony, Szabó Jenő tűzoltó parancsnok és még a sok-sok segítő. Megpróbálták megakadályozni, hogy a Kapos a kritikus ponton ki ne öntsön, ezért homokzsákokat hordtak a gátra. A Mezőgazdasági Zrt. traktora nem tudott a gátra felmenni, mert annyira át volt ázva a töltés. Mi több, a védekező emberek alatt is mozgott a talaj, így itt a védekezési munkálatokat abba kellett hagyni.


Szerda, 09:00

A víz egyre emelkedik.

Ez a különleges fotó jól szemlélteti a helyzet súlyosságát.


Szerda, 08:30

A víz egyre ömlik, a földekre, ahonnan aztán áttörve a Kapos gátját, átbukva azon, visszaömlik a Kaposba. Még mindig nem tudjuk, hogy hol szakította át a gátat az ár valahol feljebb.


Szerda, 08:15

Megérkezett az első homokszállítmány. A közmunkások riasztva lettek, készen állnak arra, hogy a homokzsákokat megtöltsék, a védekezést megkezdjék. Még mindig arra várnak, hogy a Katasztrófavédelem elrendelje a védekezést. Előfordulhat, hogy mozgósítani kell a falu lakóit is a védekezéshez.


Szerda, 08:00

Egyre veszélyesebb a helyzet a vasútnál. Az ár már elöntötte a vasútra vezető út egy részét. Gyalog, kerékpárral már nem lehet megközelíteni a vasútállomást. A polgármesteri hivatal felkészült arra, hogy amennyiben a Katasztrófavédelmi hatóság elrendeli, úgy homokzsákokkal védik meg a vasútállomást, ill. a vasúthoz vezető utat.

A homokzsákok rendelkezésre állnak.


Szerda, 07:30

A tegnapi napon megnyugodtunk. Reméltük, hogy az ár elkerül bennünket. Sajnos arra ébredtünk, hogy a Kapos kiöntött, legalábbis az árvíz elöntötte a vasút melletti berket. A víz egyre emelkedik. Jelen pillanatban nem tudjuk megmondani, hogy honnan jött az ár. Most, reggel a Polgármesteri Hivatal, a rendőrség tanulmányozza a helyzetet.

 

Kép: Már a vasútállomásra vezető út melletti fasor is vízben áll.


Kedd, 17:00

Azt mondják a halászok, hogy amikor zavaros a víz, akkor érdemes halászni. Most biztosan érdemes a zavarosban halászni, meg is teszik ezt már néhányan a Kaposon. Mint már korábban írtuk, a halastavak zsilipjeit megnyitották. Várható, hogy holnapra érnek ide a nagy halak! (Amennyiben ki tudtak szökni a tóból.)

 


Kedd, 15:30

A Sorsfordító-Sorsformáló kertészet dolgozói mentik, ami menthető. A Kaposhoz legközelebb eső fóliából a már termést hozó paradicsomok mintegy felét kiszedték és átültették más fóliasátorba, a többit pedig szintén kiszedték, és egyelőre deszkákra rakták földlabdástul.


Kedd, 13:00

Ismét emelkedik Döbröközön a Kapos vízszintje! Nem szűnt meg a veszély. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Orfűtől kezdve a tavak, halastavak zsilipjeit megnyitották, és terelik a vizet a Kapos felé. Ugyancsak megnyitották a Kaposvár közelében lévő tavak zsilipjeit is. pl. Deseda-tóét is. Ezek természetesen szabályozottan , ütemezve történnek, így bízhatunk abban, hogy Döbröközön ennek a vízszint emelkedésén túl nagyobb következményei nem lesznek.

Bencze János tájékoztatása szerint Dombóváron, a Gólyavár közelében kiöntött a Kapos.


Kedd, 11:00

Most kaptuk a hírt, hogy a Sorsfordító-Sorsformáló program kertészetének alsó két fóliáját, a szabadföldi veteményes egy jó részét elöntötte a belvíz. A kár több százezer forint lehet. A dombóvári tűzoltó parancsnok, Szabó Jenő, egy szivattyút biztosított, mellyel a vizet reggel óta folyamatosan szivattyúzzák vissza a Kapos folyóba. Sajnos lehet, hogy a szivattyút a délután folyamán elviszik, mert Dombóváron is lakóépületekhez kell a tűzoltóságnak kivonulni szivattyúzni. Sajnos óriási a kár. Félő, hogy, ha holnap reggelre nem tudják kiszivattyúzni a vizet, a paradicsom teljesen tönkremegy.

 

 


Kedd, 07:30

Reggelre A Kapos apadt, mintegy 30-40 centimétert. Mindez annak köszönhető, hogy a Baranya-csatorna gátját átvágták, valamint a Kapos kiöntött Csikóstőttősnél. Egyelőre rendkívüli intézkedésekre nincs szükség.


Hétfő, 23:15

Hétfőn éjjel ellenőrizték a Kapos tetőzését. Szili Lajosné polgármester, Deák Béla körzeti megbízott, Rajli László mezőőr, Lázár Albert képviselő és közfoglalkoztató szemlét tartottak a Kaposnál. Az előrejelzések alapján éjjel 11-re volt várható ugyanis a Kapos tetőzése. Megállapították, hogy az esti vízszinthez képest a Kapos szintje nem emelkedett, így az éjszakára rendkívüli intézkedés nem volt szükséges.


Hétfő, 20.00

A polgármester asszony felvette a kapcsolatot a Mezőgazdasági Zrt.-vel. Szabó István vezérigazgató úr erőgépeket fog biztosítani az árvízvédelemhez, amennyiben erre szükség lesz.

Ugyancsak erőgépeket biztosít Horváth György vállalkozó is, amennyiben ezt az árvízvédelem indokolná.

Jelenleg közvetlen veszély nincs, az Önkormányzat, a polgármester asszony a szükséges biztonsági intézkedéseket megtette. A továbbiakban arra lehet számítani, hogy a 11 órai tetőzés után az árvízveszély egyre csökken, s amennyiben az időjárás javul, azaz jelentősebb eső a továbbiakban nem lesz, úgy az I. fokú árvízvédelmi készültséget is meg lehet majd szűntetni. Ez majd a keddi napon dőlhet el.


Hétfő, 19:30

A döbröközi Polgárőrség mozgósította tagjait, akik készenlétben állnak, ill. figyelőszolgálatban vesznek részt. Esetleges vészhelyzet esetén riasszák a lakosságot, ill. a mentésben vesznek részt. Ugyancsak készenlétben vannak a közmunkások is, akik riasztás esetén azonnal bekapcsolódnak az árvízvédelembe.

Jelenleg a legveszélyeztetettebb szakasz a Kaposba folyó vadvízi árok, melybe a Kaposból befolyt a víz, így 11 lakóépületet veszélyeztet. Amennyiben az árok gátja átszakad, vagy az ár átcsap a gát felett, úgy az ároktól egészen Bedőékig elöntheti a kerteket, veszélyeztetve a lakóépületeket is.


Hétfő, 19:00

Szili Lajosné polgármester asszony tájékoztatása szerint Vásárosdombónál áttörték a gátat azért, hogy lakott területet egy véletlenszerű gátszakadás ne veszélyeztessen. Döbröközön továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van. Ugyanakkor Dombóváron információnk szerint II. fokú az árvízvédelmi készültség, ami egy fokkal komolyabb kategória.  (A legmagasabb kategória a III-as!)

A polgármester asszony elmondta, hogy mivel Csikóstőttősnél átszakadt a gát, valamint Vásárosdombónál áttörték azt, a levonuló ár egy jelentős része ezeknél a településeknél kiömlött a Kaposból az ottani ártérre, ezért nagy valószínűséggel arra lehet számítani, hogy Döbröközön károkozás nélkül levonul az ár, vagyis arra számítanak, hogy itt nem önt ki.                                        


Hétfő, 18:30

Csikóstőttősnél a Kapos áttörte a gátat, elöntött mindent. Itt 150 embert kellet kiköltöztetni a lakásából. A nap folyamán Csikóstőttősön Döbröközről 6 közmunkás vett részt  délelőtt 9 órától délután 3 óráig a mentési munkálatokban. Feladatuk elsősorban a homokzsákok feltöltése volt. Információnk szerint a homokzsákok elfogytak Dombóváron, azokhoz a továbbiakban Szekszárdon lehet hozzájutni.


Hétfő, 18:00

Szili Lajosné polgármester asszony rendkívüli tájékoztatást adott ki. E szerint a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el hétfőn 18 órakor a Kapos döbröközi szakaszára. Jelenleg mintegy 70 cm-t emelkedhet még a Kapos, aztán kiöntene, de erre minden valószínűség szerint nem kerül sor.

A Kapos hétfőn éjjel 11-kor tetőzik Döbröközön.

 


Hétfő, 17:00

Napok óta szakad az eső, az ember nem tud úgy közlekedni az utcán, hogy bele ne lépjen a tócsába. Ernyőt nemigen lehet használni, mert a tomboló szél kicsavarja az ember kezéből, kifordítja, befordítja, szétszaggatja.

Hét végén még csak elvoltunk otthon. Aki tehette, ki se dugta az orrát, csak nézett ki az ablakon, arra gondolt, hogy elállhatna már. Aggódtunk mindannyian, hogy milyen károkat okozhatott ez a tomboló vihar Döbröközön? Mert bizony a TV-ből rossz híreket kaptunk: kidőlt fák, áramszünet, árvíz, belvíz, leállt még a vasúti közlekedés is, sőt haláleset is történt.

Hétfőn aztán első dolguk volt Szili Lajosné polgármester asszonynak, valamint a közmunka szervezőknek, hogy körbejárják a falut. Megállapították, hogy az árkok, melyeket a közmunkások rendbetettek, mindenhol elvezették a vizet.

Közvetlen veszély tehát nincs.


 

<<<vissza<<<