Térfigyelő kamerák lesznek Döbröközön

 

A Képviselő-testület 2010. május 5-i ülésén Szili Lajosné polgármester asszony beszámolt a testületnek arról, hogy Baján jártak, ahol tanulmányozták az ott már kiépített és működő térfigyelő rendszert. Rendkívül jó tapasztalatokkal, ismeretekkel tért onnan haza azzal, hogy javasolja a Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás keretében ennek a kiépítését Döbröközön is. Ehhez kérte a Képviselő-testület előzetes jóváhagyását,  melyet meg is kapott.

Mivel korunk egyik fő problémája a közbiztonság hiánya, a Képviselő-testület minden alkalmat megragad, hogy biztosítani tudja a döbrököziek számára a jogosan elvárható, a lehető legteljesebb közbiztonságot.

Ennek lesz egy jelentős eleme - amennyiben megvalósul - a professzionális térfigyelő kamerák üzembe helyezése településünkön.

 

Ehhez a hírhez kapcsolódó cikk jelent meg 2010. május 12-én a Tolnai Népújságban, amely részletesebben taglalja a témát. Mindenkinek ajánljuk elolvasásra, ezért a hírt átvettük, és alább közöljük:

 


 

Térfigyelő rendszerrel akarják védeni a településeket

 

Kistérségi térfigyelő rendszerrerel akarja kiszorítani a rendőrség a települések polgármestereivel közösen a bűnözést Dombóvárról és környékéről - mondta el lapunknak Naszvadi Balázs. A Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezeti vezetője hozzátette, a múlt héten a polgármesterekkel és dr. Szíjártó István rendőrkapitánnyal együtt Baján jártak, ahol megtekintették az ottani rendszer működését. A megszerzett információk meggyőzték a vezetőket arról, hogy szükség van a térfigyelő rendszer kistérségi szintű kiépítésére. - Az nem elég, ha csak a városban, vagy egy-egy településen helyezünk ki kamerákat, mert a falvakból ily módon kiszorított bűnözés a városban növelné meg a bűnesetek számát és fordítva. Ha csak Dombóváron lennének kamerák, akkor a falvak kerülnének nehezebb helyzetbe. Jó minőségű rendszerben gondolkodunk, amely egy rendszámfelismerő programot is tartalmazna, hogy a lopott, vagy körözés alatt álló autókat felismerjék a felvételek alapján a rendőrök. Emellett az is fontos, hogy a vandalizmus, a rongálások száma csökkenjen, vagy lehetőség szerint teljesen megszűnjön. Hiszen a buszmegállók és egyéb köztéri vagyontárgyak helyreállítására évenként több millió forinot költenek az önkormányzatok. Így az egyszeri befektetés az évek során megtérül majd. Emellett fontos az is, hogy a képek alapján a rendőrség azonosítani tudja, vagy akár tetten is érheti az elkövetőket - húzta alá Naszvadi Balázs. Kérdésünkre, miszerint a rendszer kiépítése mennyibe kerülne, elmondta, egyelőre pontos számot még nem tud mondani, a rendőrkapitány elkészítette a szakmai véleményét, amely tartalmazza, mire lenne szükség a városban és a településeken. Most ehhez a szakvéleményhez kért a társulás árajánlatokat. - Több ütemben, évek alatt kell kialakítanunk a rendszert, mivel egyelőre a hátrányos helyzetű kistérségek számára nincs kiírva olyan pályázat, amelyen támogatást lehetne igényelni, csak a leghátrányosabb helyzetű kistérségeknek. De figyeljük a pályázatokat, mert a kistérségnak nagyon komoly szándéka, hogy a rendszer kiépüljön - tette hozzá. A tavalyi évben a Dombóvári Rendőrkapitányság illetékességi területén történt 1061 bűneset valamivel több mint 60 százaléka a városban történt. - Jelentősen, akár további húsz százalékkal is csökkenthetné a rendszer a közterületen elkövetett bűncselekmények számát - nyilatkozta lapunknak korábban dr. Szijártó István rendőrkapitány. Rácz T.
 


 

<<<vissza<<<