A Tolnai Népújság cikke rólunk

 

Figyelnek ránk, módszereinket, terveinket, azok megvalósulását időről-időre megnézik és megírják. Ez alkalommal a Sorsfordító-Sorsformáló  programunkat vették górcső alá. A döbrököziek már sokat tudnak erről, de érdemes elolvasni azt, hogy mit írt a Tolnai Népújság erről 2010. május 12-én.


 

Föld van, csak művelni kell

A kistérség két települése, Gyulaj és Döbrököz vesz részt a Sorsfordító-Sorsformáló programban, amely beválni látszik. Az önkormányzatok vezetői bizakodnak, hogy gyorsan bővülhet azok száma a falvakban, akiknek a föld teremt munkát.

Rácz Tibor

Elméleti, s félig megvalósult gyakorlati megoldása is van az egyes településeknek arra, hogy hogyan csökkentsék a munkanélküliek számát. A dombóvári kistérségben - a leghátrányosabb helyzetűek közé tartozó Tamási térség után - a legmagasabb Tolna megyében a munkanélküliségi ráta, meghaladja a húsz százalékot. Szili Lajosné, Döbrököz polgármestere lapunknak elmondta, évek óta nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat a település foglalkoztatási helyzetének javítására. Ám annak ellenére, hogy folyamatosan részt vesznek a közmunka porgramban, úgy gondolták, más irányban is lehet gondolkodni. A szociális földprogramban is részt akartak venni, ám pályázatuk sikertelen volt. A Sorsfordító - Sorsformáló program azonban, amelyeben Gyulajjal közösen vesznek részt, megmutatni látszik, hogy jó irányt választottak. Az október végéig tartó képzés, amely 200 óra elméleti és 800 óra gyakorlati foglalkozásból áll, már a gyakorlati résznél tart, amikor a résztvevők igazi termelő munkát végeznek. Hétfőn, ottjártunkkor a három férfi és hét nő épp a fóliasátrakban tett-vett. - Amint az első paradicsom megérik valamelyik sátorban, az lesz az első dolgom, hogy megeszem zsíroskenyérrel - mondta Doszpod Ferenc a már zöld terméstől roskadozó palánták között. Ő egyike azoknak, akik változtatni akarnak a sorsukon. Ám így vannak ezzel mindannyian, s büszkék is arra, hogy eredményesen dolgoznak. Az induláskor az önkormányzat képviselő-testülete egymillió forintot különített el költségvetéséből a programra. Szili Lajosné elmondta, abban bíznak, hogy a palánták és a megtermelt zöldségfélék értékesítéséből körülbelül kétmillió forint tiszta haszna lesz a településnek a befektetett összegen felül. A következő évtől a duplájára akarják emelni terület nagyságát, amin termelnek, így a jelenlegi 3,5 hektár helyett hét adhat megélhetést esetlegesen kétszer annyi embernek, mint jelenleg. Az önkormányzat beadott egy pályázatot az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program kiírására is, és ha ez sikeres lesz, az elnyert támogatásból egy piacteret létesítenek. Most ugyanis a boltok előtt árulják a megtermelt javakat a dolgozók. Segít az is a településen, hogy az iskola épületében a helyi konyhát működtető vállalkozó felvásárolja azokat a termékeket, amelyeket nem tud értékesíteni az önkormányzat. Igyekeznek megoldani a hamarosan beérő termények őrzését is, hiszen tudva levő, hogy a paradicsom, paprika és egyéb konyhakerti növények igencsak vonzóak a tolvaj kezek számára. A polgármester különösen fontosnak tartja, hogy ezek az emberek értékteremtő munkát végeznek, s emiatt a program folytatására is komoly elképzelései vannak a település vezetésének. - Szociális szövetkezetben is gondolkodunk. A jelenlegi program csak az első lépés, pályázni szeretnénk savanyító vagy aszaló üzem létesítésére, hogy minél több ember munkát vállalhasson a településen élők közül - emelte ki.

Gyulajon is cél, hogy több embernek legyen munkája

A program gyulaji résztvevői szabadföldi konyhakerti növényeket termelnek a naponta 250 adag ételt készítő konyha számára, amelyet az iskolában az önkormányzat működtet - mondta el kérdésünkre Dobos Károlyné, a település polgármestere. Hozzátette, a vetemény gyönyürű, s örömmel dolgoznak bennek az emberek. Különbség, hogy Döbrököztől eltérően, náluk gyógynövényeket is termelnek, illetve két helyi vállalkozó alma és bodza ültetvényén is dolgoznak. Mint mondta, a céljuk az, hogy a jövőben minél több embernek munkalehetőséget adjon az önkormányzat, hiszen a településen és környékén jelenleg is sok a parlagon heverő földterület, amely megélhetést adhat a családoknak. Éppen ezért a közeljövőben létrehoznak vagy egy szociális szövetkezetet vagy pedig egy nonprofit kft-t.
 


<<<vissza<<<