Lakossági fórumot tartott a Jobbik

2010. március 10-én este 19 órai kezdettel lakossági fórumot tartott Döbröközön a Jobbik Magyarországért Mozgalom.  A párt képviseletében Novák Előd, a Jobbik alelnöke, Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője, Bodó Imre, a párt képviselőjelöltje, valamint a dombóvári alapszervezet prominensei jelentek meg.

 

 

Virágcsokorral fogadták Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét, aki Dúró József állatorvosunk lánya, aki egyébként itt tanult a döbröközi általános iskolában, s innen került el az Illyés Gyula Gimnáziumba Dombóvárra, majd a fővárosba egyetemre. A döbrököziek, mint egy kedves, szerény kislányt ismerték annakidején, most  azonban már egy bájos, komoly, immár politikus hölgyet láthattak őbenne viszont.

 

 

A mintegy 60 fő érdeklődőhöz elsőként Bodó Imre képviselőjelölt szólt, aki bemutatkozásában utalt Döbröközi rokonságára, vidéki (Göllei) származására és felvázolta élete fontosabb eseményeit. Ismertette a saját programját amely a vidék, a falvak felemelkedéséről szólt különös tekintettel a mezőgazdaságra, a magyar föld megtartásának fontosságára.

 

 

Dúró Dóra szóvivő ezt követően a Jobbik programjáról beszélt, kiemelve azt, hogy a mai napig csak a Jobbiknak van komoly, nyilvánosságra hozott programja, sőt más pártok és szakemberek is elismerik annak szakmaiságát, közérthetőségét. A program - elmondása szerint - más pártokat is inspirált, és jó néhány elemét beillesztették saját programjukba.

 

 

Novák Előd alelnök beszédének központjában a politikusi erkölcs témaköre volt. Beszélt arról, hogy politikus bűnözést meg kell szűntetni, ne bújhasson el senki a mentelmi jog kétes biztonsága mögé, a politikus büntetése kétszer akkora legyen, mint egy átlagos állampolgáré ugyanazért a bűnért, a politikus legyen visszahívható, a politikus ne legyen álláshalmozó, pl. országgyűlési képviselő ne legyen egyben polgármester is, ne legyen különböző testületeknek a tagja, csak kizárólag a képviselői feladatát lássa el. Beszélt a korrupció visszaszorításáról, megszűntetéséről.

 

Ezt követően lakossági hozzászólások, kérdések hangzottak el.

Többek között egy felszólaló a multicégekkel kapcsolatosan vetett fel kérdést. (Adózzanak, biztosítsanak egyenlő feltételeket a magyar vállalkozóknak is.) Egy másik felszólaló a kisvállalkozások adócsökkentésével kapcsolatosan érdeklődött.

 

 

A közszereplők közül Szili Lajosné polgármester asszony a közigazgatás, az önkormányzatok jövője iránt, a költségvetési állami támogatásokkal kapcsolatban tett fel kérdéseket, melyre az alelnök úr válasza: a Jobbik célja a megyerendszer, az önkormányzatok fenntartása, a kistérségek helyett pedig a valamikori jól bevált járási közigazgatás visszaállítása, továbbá kijelentette, hogy az önkormányzatok az államtól a feladataiknak megfelelő finanszírozást kell, hogy kapják.

 

Farkas Tamás önkormányzati képviselő a közfoglalkoztatásról, a szociális segélyezésről, a családi pótlékról tett fel kérdést. Novák előd válaszában többek között elmondta, hogy a közfoglalkoztatásban az értelmes munkára kell helyezni a hangsúlyt, a szociális segély és a minimálbér összege között nagyobb különbségnek kell lennie, elsősorban nem pénzben kellene adni, hanem esetleg egyfajta szociális kártyára, a családi pótlék pedig bizonyos gyermeklétszám felett a személyi jövedelemadóval lenne összekapcsolva.

 

Farkas János CKÖ elnök a cigányság helyzetének megoldásáról érdeklődött. Novák Előd válaszában szükségesnek tartja mindenekelőtt egy felmérés készítését a cigányságról, mert végre tisztán kell látni a problémákat, azt, hogy valójában hányan vannak, hogyan szocializálódtak, milyen hagyományaikkal akarnak együtt élni. Véleménye szerint a cigányság eddigi vezetői nem a cigányság problémáinak megoldásában, hanem a magyarság és a cigányság közötti feszültség keltésében jeleskedtek. Példaként említette a hagyományok őrzésében tevékenykedő Magyar Gárda elleni teljesen értelmetlen  hangulatkeltést. A cigányság problémáinak megoldása az oktatáson, a szakoktatáson keresztül indulhat meg, amely elvezeti őket a munka világába, egy tisztes megélhetéshez. Említést tett a cigánybűnözésről, valamint az önfenntartó börtönök létrehozásáról is.

 

 

 

 

 

 <<<vissza<<<