Édes Falunk

Képgaléria: >>>>>

 

2009. december 11-én óriási érdeklődés mellett zajlott az Édes Falunk rendezvény, melyet Selyem Attiláné a program szervezője szép verssel, hangulatos képek vetítésével nyitott meg.

 

 

Mint ismeretes, idén pályázatot hirdettünk mézeskalács házikó készítésére. Nem számítottunk arra, hogy községünk asszonyai és lányai ilyen lelkesen és ilyen sokan vállalják a nem kis fáradságot, amit a pályamunkák elkészítése jelentett. A bejárati ajtótól egészen a színpadig végeláthatatlan sorban remekebbnél remekebb házikók sorakoztak és tényleg falunkat ismerhettük fel bennük. Az ügyes rendezők, akik egyébként az egész termet feldíszítették az ünnepre készülve, úgy állították ki a házikókat, hogy a posta épülete, a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, a Kapos-híd, majd a hegyi rész kis dombbal követték  - amennyire lehetett - a valóságos elhelyezkedési sorrendet. Élményszámba ment megcsodálni a kiegészítő figurákat, elemeket, pompás fákat, padokat, kis állatokat is megformáltak az ügyes kezű asszonyok, lányok. Gratulálunk mindannyiuknak!

 

 

Általános iskolások Luca-köszöntőt adtak elő a színpadon Andikné és Farkasné rendezésében. Közben megérkezett Tamásiból a vándorló lucaszék, melyet Andikné Schmidt Mária mint hagyományőrző vett át. Ez a 13 különféle fából készült lucaszék 13-án Kapospulára vándorol tovább, így körbejárja karácsonyig a környező falvakat. Andikné a gyerekek szórakoztatására, vidám Luca napi szokásokat, babonákat, történeteket mesélt.

 

 

 

A gyerekek az alkalomhoz kapcsolódóan mézeskalács sütésben vehettek részt, így ez alkalommal azt ették amit maguk készítettek! A hagyományőrzők és a pedagógusok a gyerekekkel közösen gyúrták, ízesítették finom mézzel a tésztát, melyet a gyerekek aztán szépen megformáztak, díszítettek és megsütöttek. Felnőtt és gyerek egyaránt élvezettel majszolta a finom sütiket, melyből a gyerekek haza is vihettek.

 

 

Farkas Róbert méhész lépmintás és maci-figurás üvegekben állította ki a sokféle mézeit, méhészeti termékeit. Sokan most láttak először virágport, melyet a méhek gyűjtöttek, különleges ízeket érezhetett az, aki a sokféle mézet megkóstolta. Különleges ízű volt a dióbél mézben - az olajos magvú dióbél kiemelte a méz édes zamatát. Farkas Róbert vetítéssel egybekötött előadást is tartott a méz készítéséről.

 

 

A következő programunk:

 

2009. december 18. péntek

14.00h-tól – 16.00 h-ig: Karácsonyi kézműves foglalkozás nem csak gyerekeknek

18.00 h-tól: Gyerekek és felnőttek közös karácsonyi ünnepi műsora

 

<<<vissza<<<