Jelzőrendszeres segítségnyújtás (Részletek Szalai Lászlóné gondozónő beszámolójából.)


A Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett jelzőrendszer 1999-től működött kísérletképpen. A Szociális és Családügyi Minisztérium kiterjesztette ezt a szolgáltatást és a Máltai Szeretetszolgálatot kérte fel e tevékenységre, hogy tapasztalatai alapján üzemeltesse.
A jelzőkészülékre pályázni kellett, így Döbrököz 7 készüléket kapott, melyből 4 készülék van kihelyezve.
A készülék használata nagyfokú bizalommal jár az ügyeletet végzők felé, mivel kapu- és lakáskulcsot kell adni az ügyeleteseknek, hogy rosszullétkor azonnal be
tudjanak jutni a lakásba és kellő időben segítséget tudjanak nyújtani a gondozottnak. Jelenleg ketten végezik ezt a szolgáltatást Pintér Eszter és Szalai Lászlóné, akik 24 órás éjjel-nappali ügyeletet látnak el.
A készüléket a gondozott lakásába kerülnek felszerelésre. A készülék két berendezésből áll: egyiket a falon kell elhelyezni, a másiknak pedig mindig a gondozott nyakában kell lógnia. Rosszullét esetén megnyomva a készülék jelzőgombját a dombóvári Platán központba fut be a jelzés, ahol azt egy számítógép rögzíti. Ezt követően innen kap értesítést az ügyeletes, hogy hova kell mennie, akinek maximum 30 percen belül a helyszínen kell lennie. Az ügyeletet kerékpárral látják el.
A készenléti táskában lévő eszközökkel: mobiltelefon, vérnyomásmérő, vércukorszintmérő, lázmérő, gyógyszerek (láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó), kötszer, olló, ragtapasz, gumikesztyű segítségével látják el a betegeket. Szükség szerint, az esetnek megfelelően orvost ill. ügyeletet és mentőt hívnak.
Jelenleg a szolgáltatás már nem ingyenes, a gondozottaknak is fizetniük kell egy minimális összeget, a nyugdíjuk 2%-át.
A szolgálat biztonságot nyújt a beteg embereknek és a rokonok gondoskodó kezekben tudhatják hozzátartozóikat.
 

<<<vissza<<<