2009-es beszámoló a döbröközi Ifjúsági Ház éves tevékenységéről

A döbröközi Ifjúsági Ház az itt felnövekvő nemzedék kötetlen formájú, hasznos időtöltését és szórakozását hivatott szolgálni. Biliárd, csocsó, televízió, DVD és számítógépre kapcsolt hangfalak teszik barátságossá a helyszínt mindenki számára kicsiktől a nagyokig.
Elsősorban az általános-, és középiskolás korosztály érdeklődési körének szeretnék megfelelni, de az intézmény nyitott civil kezdeményezések befogadására is. Itt tartja rendszeres taggyűléseit a falu polgárőr szervezete.
 

Az Ifjúsági Ház 20-30 fő befogadására alkalmas termeit minden pénteken és szombaton 1800-2200-ig élettel töltik meg azok a helybéliek, aki közül a legfiatalabb 5. osztályos, a legidősebbnek már unokája van.
Fontos, hogy korosztálytól függetlenül falunk minden lakója számára elérhető és használható legyen intézményünk. Ugyanakkor alapvető feladatomnak tartom, hogy a lakóhelyünkön élő ifjúsági korcsoportok számára alternatívát kínáljak az információhoz jutás, a közösségi művelődés- szórakozás tekintetében.
Az ifjúsági ház lehetőséget nyújt arra, hogy a már meglévő, illetve a jövőben alakuló csoportok, szervezetek összejöveteleket, különböző programokat valósítsanak meg.
 

Céljaink, feladataink:
• minél szélesebb körben információt nyújtani a fiatalokat érintő területekről
• művelődés, szabadidő eltöltése, szünidős programok
• közreműködni a falu ifjúságpolitikájának alakításában
 

Tavalyelőtt fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy ha már úgyis van DVD lejátszó az emeleti helyiségben, akkor lehetne olyan filmeket levetíteni, amelyek megfelelő kompromisszumot jelentenek a silány minőségű verekedős-lövöldözős és a kevesek által érthető művészfilmek között; mégis valamilyen értéket képviselnek az értékrendem szerint. Ebből alakult ki a filmklub, amely a következőképpen épült fel: bárki elhozhatta kedvenc filmjét, hogy mások is megnézhessék. Persze előtte egyeztetnie kellett velem az időpontot és a témakört, mert egy alkalommal csak egy filmet néztünk meg. Amikor kezdtünk, néhány mondattal bemutatta, „miért tetszett nekem ez a film?", majd miután láttuk, közösen megbeszéltük. Itt moderátor feladatot vállaltam, irányított beszélgetés zajlott, ahol mindenki elmondhatta a véleményét, de egyszerre csak egy beszélhetett - demokrácia volt ez kicsiben. Ez alatt a néhány év alatt - amióta beindult ez a kezdeményezésem - sokat változott a tini korosztály érdeklődése; némely film után szóba kerül a hit, az istenélmény, a reinkarnáció, a szellemvilág, a szeretet, a sors, a szabadság. Ilyenkor még a legvagányabbak is elgondolkodnak, megcsendesednek kissé. Belegondolnak abba, hogyan tudnak majd élni, boldogulni ebben a zavaros világban, ahol az egyedüli ismert hely - az iskolapadon kívül - Döbrököz, a hely ahol születtek. Néhány cím a legutóbbi 2 hónapban megtekintett filmekből: Transformers, B13, Ong Bak I. & II., A szállító. Van közöttük egész tanulságos is...
 

Egész télen népszerű volt a „baba-mama klub", amelyet már a kezdetektől is Lázárné Dávid Brigitta szervezett. A foglalkozások jóvoltából apránként mind díszesebb lett az emeleti termet, ahová játékok, szőnyeg, majd az ajtóra üvegfestékkel készített figurák is kerültek. A klub ősztől tavaszig tartott. A működési időszakban feladatom volt minden csütörtök délelőtt a fűtés beindítása, hogy az apróságok és szüleik már meleg helyiségbe érkezzenek.
 

Egyes sporteszközök nem a vandálság miatt, hanem rendeltetésszerű használat miatt mentek tönkre - például a biliárd dákók - és ezt saját pénzből pótoltam; sőt jobb minőségű, erősebb eszközt vettem.
 

Többször felmerült az igény arra, hogy hétvégi „bulikat” vagy születésnapi partikat tartsanak a fiatalok ezen a helyen, de ezt nem engedélyeztem.
Összességében úgy gondolom, hogy a településünkön élő fiatalság körében a nevelő-oktató munka hatékony eszköze lett az Ifjúsági Ház. Időről-időre képes kinevelni olyan fiatalokat, akik esetenként erkölcsi iránymutatást adnak kortársaiknak, ezzel is segítve az iskolai nevelést. Az épület látogatottsága igen hullámzó, általában 10-15 fiatal tartózkodik itt egy időben, de a nagy fluktuáció következtében mindig mások. Ha egy csapat elmegy, jön helyette másik - a dombóvári programok függvényében; a maximális létszám 30 fő körüli volt.


Bár többször terveztem, még nem volt itt prevenciós program. Ezt gondoltam megvalósítani a tél folyamán Süveges Zsolt - „Kapaszkodó" Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltató Központ munkatársa - közreműködésével.
 

Egy másik megoldandó feladat, hogy a könyvtárban már működő internet kapcsolatot kiterjesszem ide is; ez semmilyen plusz működési költséget nem jelentene, a két intézmény ugyanazt a forrást használná.


Célom még, hogy kezdeményezéseinket példaértékűnek tekintsék ebben a nehéz gazdasági és morális helyzetben. Szeretném, ha a fiatalság felfigyelne arra, hogyan lehet kulturált, igényes kereteken belül szórakozni, egymást megismerni, egymás felé nyitottá válni.

Barna Tamás Ifjúsági Ház vezető

<<<vissza<<<