Beszámoló az orvosi rendelő munkájáról 2009.

A 2008-as év folyamán:

Születés szám. 14 fő
Halálozás: 25 fő

daganatos: 12 fő
szív- érrendszeri: 6 fő
öregkor miatt: 2 fő
tüdőbetegségben: 2 fő
alkoholos májzsugor: 2 fő
öngyilkosság: 1 fő

Felkészülés az influenza járványra.
A rendelőben gyógyszerfelírásra előjegyzés bevezetésére került sor. Ennek eredményeként a rendelő várójában a zsúfoltság csökkent.Az önkormányzat segítségével az orvosi rendelőben és a védőnői tanácsadóban könyökkarral működtethető fertőtlenítő tartályokat, papírtörölköző tartókat szereltünk fel. A szükséges fertőtlenítőszereket, eldobható kéztörlőket beszereztük. Az orvos és az ápolónők számára a vírusfertőzés esetén hatásosnak mondott Tamiflu nevű gyógyszert bevásároltuk.
A hagyományos influenza AB elleni oltóanyagból 310 oltóanyagot kaptunk ingyenesen az ÁNTSZ-től. Ez a mennyiséget teljesen felhasználtuk. A H1N1 (új influenza) elleni Fluval P oltóanyagból 130 ingyenes oltás fogyott. A gyermekek óvodai és iskolai kampányoltása befejeződött. Az iskolában 52 szülő kérte a gyermeke oltását. Az óvodában 38 gyermek kapott injectiot. Térítéses oltást Fluval AB-ből és P-ből is 15 db-ot írtunk fel eddig. 3 délutáni időpontban oltottuk a felnőtteket. Az iskolai oltás csütörtök délelőtt zajlott. Az a szülő, aki jelen szeretett volna lenni gyermeke oltásánál 4 napon különböző időpontokban (reggel, délben, délután) jöhetett a rendelőbe.
Az oltások adminisztrálása, a jelentések megküldése rendkívül nagy terhet ró mind az orvosi rendelő dolgozóira, mind a védőnőre. Az ÁNTSZ az idei évben már nem szállította ki az oltóanyagot, így heti 2 alkalommal személyesen kellett arról gondoskodnom, hogy szakszerű szállítás mellett eljusson Döbröközre.
A védőoltásokat követően sem helyi, sem allergiás, sem általános szövődményt nem észleltünk.
2009. november 13-án cholesterin- és vércukorszűrés volt a faluban. Az emberek a postaládába kaptak értesítést, de sokan Döbrököz honlapjáról értesültek a lehetőségről. A résztvevők száma 90 volt. Magas vércukrot nem találtunk. 14 magas cholesterint mértünk. A jó eredmények tükrözik a rendelőben folyó megelőző, egészségnevelő munkát.
A szűrővizsgálaton kevés 30-50 év közötti ember vett részt. Ezt minden szűrővizsgálat alkalmával problémának érzem. Kérem a Tisztelt Képviselőket, hogy a környezetükben élő, ebbe a korosztályba tartozó embereket biztassák az ingyenes szűrővizsgálatokon való részvételre.
A rendelőben pillanatnyilag két problémánk van, amihez kérném a Képviselő Testület segítségét. A rendelő elől több mint 1 hónapja ellopták a kukát, nagyon nehezen tudjuk a szemét elhelyezését megoldani kuka nélkül. A másik a beteg WC villany vezetéke. Max. 2 hét után folyton kiég az izzó. Már két villanyszerelővel is megnézettem, de eddig a probléma okát nem sikerült megtalálni.


Döbrököz, 2009. november 23.


Dr. Sánta Ilona háziorvos


<<<vissza<<<