Kukoricafosztás - órakeretben

 

Kis túlzással: már a kukoricafosztást is tanórán tanítják a döbröközi gyerekeknek. De micsoda élvezet! Letépni a csumát a sárga csőről, beledobni vékába, találgatni: ki talál piros csövet, s közben népdalokat énekelni! Belehemperegni a csumába, kukorica babát készíteni, tréfálkozni!

Mindez a Werbőczy-vár tövében történt az ötödikes gyerekekkel a Borsos családnál. Ők adtak ugyanis otthont e rendhagyó irodalom- és természetismeret órának, melynek keretében megismerkedtek a gyerekek az őszi betakarításokkal kapcsolatos néphagyományokkal, kukoricából készült ételekkel, csutából, csumából készült gyermekjátékokkal és persze a "gólyavár" történetével is.

 

 

A gyerekek segítségére a háziakon kívül négy pedagógus volt: Andikné Schmidt Mária, Kordélyné Törő Mária, Borsosné Cseszneki Szilvia, Farkasné Doszpod Aranka.

Tapasztalatuk szerint az ötödikesek jó része ilyen tevékenységben még nem vett részt, dacára annak, hogy falusiak. Ezért valószínű, hogy az ilyen falusi életet, hagyományt bemutató tanórákra a jövőben gyakrabban kerül sor.

 

Fotógaléria: >>>>>

 

<<<vissza<<<