Európa park projektindító rendezvényen voltunk Alsómocsoládon

 

2009. szeptember 19-én Alsómocsoládon gyűltek össze három megye négy kistérsége 27 településéről a polgármesterek, képviselők és a falujukat bemutató civil szervezetek,  kézművesek, kistermelők, gazdaságok. Ezek a települések az Európai Unió egy-egy országát testesítették meg jelképesen. Döbrököz Finnországot képviselte a projektindító rendezvényen, melyen aláírták a polgármesterek a projekt megvalósító együttműködési megállapodást.

Mit is akarnak megvalósítani a projekt keretében? Szükséges egy olyan komplex turisztikai fejlesztés, mely lehetőséget ad a programban részt vevő települések turisztikai vonzerejének növelésére. A projekt további célja, hogy a programban résztvevő aprófalvakban lehetőséget teremtsen alternatív jövedelem-kiegészítésre. A program megvalósulása esetén a vendégforgalom várható növekedésén túl a települések gazdasági életének élénkülését, és olyan kapcsolódó fejlesztések megvalósulását is lehetővé teszi, melyek elősegítik mind az épített, mind a természeti értékek megóvását és megújítását.

A projekt európai szinten is egyedülállóan képviselheti az Európai Unió kulturális sokszínűségét és a nemzetállamok összetartozását a települési önkormányzatok partnerségén keresztül.

 

 

A döbröközi hagyományőrzők, kézművesek és termelők bemutatkozó pavilonja.

 

 

A vendégeket a hagyományőrzőink finom ebéddel kínálták.

 

 

A rendezvény fővédnöke Szakács László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának alelnöke többször is visszatért a döbrököziek sátrához likaskalácsot enni, melyet egyébként egész nap sütöttek és kínáltak.

 

 

Az ünnepélyes pillanat: Szili Lajosné polgármester asszony aláírja a projekt megvalósító együttműködési megállapodást.

 

 

Az Európa elrablása szobor mögött az uniós országokat megjelenítő kövek mellett az őket képviselő polgármesterek sorakoztak fel.

 

 

A programban résztvevő települések művészeti csoportjai szórakoztatták a közönséget. A képen a nagy sikerrel szereplő döbröközi táncosok láthatók.

 

Képgaléria a rendezvényről: >>>>>

 

<<<vissza<<<