A szentlőrinci gazdanapokon voltak hagyományőrzőink

Nem tudtunk róla, hogy a Leader szervezet felkérte hagyományőrzőinket arra, hogy képviseljék térségünket ezen a jelentős dél-dunántúli szakmai vásáron. De gondolhattunk volna rá, hogy a június 20-i  Leader Trophy autós túra sikerének lesz folytatása. Emlékeztetőül csak annyit, hogy az autós túra egyik állomása Döbröközön volt, ahol a versenyzőket Andikné Schmidt Mária hagyományőrzői fogadták, ahol a versenyfeladat a likaskalács készítése volt. Olyan jól sikerült ez a program, hogy a Leader csoport ismét felkérte hagyományőrzőinket kalácsot sütni.

Hagyományőrzőink kis döbröközi néprajzi kiállítással mutatkoztak be a gazdanapokon, 2009. augusztus 15-én. Hajnali háromkor keltek, és délután hatig kemencében sütötték a likaskalácsot, melyet aztán borsos-sós tejfölben megfürösztöttek, ahogy azt kell.

Hírük előbb hazaért, mint ők maguk, ugyanis sok döbröközi is sorba állt a kalácsosztó helyen.  Ők mesélték, hogy egész nap hatalmas sor állt a döbrököziek előtt, akik alig győzték a dagasztást, kelesztést, sütést. A végén már akkora volt az igény a kalácsra, hogy darabolni kellett a fatüzelésű kemencében illatos-pirosra sült kalácsot. Akik ettek belőle elmondták, hogy a kemencében sült kalácsnak sokkal finomabb, vagy inkább különlegesebb íze van. Akik ettek belőle, látták hagyományőrzőink sürgő munkáját, mosolygós kínálását, azok biztosan elvitték haza Döbrököz jó hírét.

Köszönjük hagyományőrzők!

<<<vissza<<<