A majális a túrázókat várja

Manapság a számítógép mellett ülve bekalandozzuk az egész világot, megismerhetjük távoli országok tájait, embereit, építményeit, mindent. Ez egy jó lehetőség, de nem pótolja a személyes megismerést, annak különös varázsát. Nem érezzük a szagokat, illatokat, és nem pótolja a tapintást, ízlelést sem. Tulajdonképpen a legtöbben még azt sem tesszük meg, hogy a saját környezetünket megismerjük. Azt gondoljuk ugyanakkor, hogy unalmas, hogy nincs szépsége, látnivalója Döbrököznek.

Aki így gondolkodik, az nagyot téved. Döbrököz csodálatos fekvése egyedülálló. Barangolva akár a Homokhegyen, akár az Öreghegyen, sok látnivalóval gazdagodhatunk. Csodálatos a kilátás a Kapos völgyére, a falura, gazdag, és változatos a táj a völgyekkel, dombokkal, öreg fákkal, vadakkal, madarakkal, öreg présházakkal, szőlőkkel, pincékkel, forrásokkal és felsorolni sem lehet mi mindennel.

Az önkormányzat ösztönözni akarja arra az itt lakókat és persze a hozzánk látogatókat is, hogy fedezzék fel ismét Döbrököz környezetét, természeti szépségeit. Első lépésként a régi majális területét rakatta rendbe. A hatalmas bükk- és tölgyfák alá tíz asztalt helyezett ki padokkal, melyet a Hőgyészi Erdészet készített. Az erdő és a padok is az erdészet tulajdonában vannak, az önkormányzat a terület folyamatos gondozását vállalta. Akár száz túrázó is megpihenhet ezeken a padokon, de kényelmesen nyolcvanan biztosan. A későbbiekben tűzrakó hely kialakítására is sor kerül.

Az öreg bükkfák kérge máig őrzi a régi túrák emlékét, sokan annakidején bevésték ugyanis monogramjukat, az évszámot, de mást is. A jó levegő szinte elgyöngíti az embert. A csend, az erdei madarak visszhangzó éneke nyugalmat áraszt és felüdít.

A közelben forrás található, melyet még eztán kell kitisztítani, sőt egy török kori pince maradványai is felkereshető a környéken, de a 100 éves kereszt sincs messze. Minden adott tehát ahhoz, hogy kisebb túrákat tegyünk, de aki nem szeret, vagy nem tud gyalogolni annak jó hír, hogy a majálisra gépkocsival is fel lehet menni, mert folyamatosan karbantartják az oda vezető utat. Lehet, hogy jövő év májusában a falu majálisát is itt tartjuk.

Túrára fel!

<<<vissza<<<