Szociális kártya - egyelőre fektetve

A Szociális Bizottság 2009. augusztus 13-i ülésén tájékoztatást kapott az ún. szociális kártya nyújtotta szolgáltatásokról. Megvizsgálta a bizottság azt is, hogy egyáltalán beilleszthető lenne-e Döbrököz segélyezési rendszerébe, illetőleg szükség van e rá.

Az apropót az adta, hogy a médiában értesültünk arról, hogy Monokon szeptemberben ez a rendszer bevezetésre kerül, ill. további települések csatlakoznak hozzá. Továbbá megkereste Szili Lajosné polgármester asszonyt a CAFE Teria card kft. azzal a szándékkal, hogy tájékoztatást adjon a kártya nyújtotta előnyökről. Szili Lajosné polgármester asszony és Farkas Tamás szoc. biz. elnök részvételével a tájékoztatás megtörtént.

A szociális kártya hasonló a bankkártyákhoz, azzal a különbséggel, hogy a rá utalt segélyt bankautomatánál nem lehet használni, készpénzt felvenni vele nem lehet, hanem kizárólag egyes kijelölt üzletekben lehet vásárlásra használni, ruhára, élelmiszerre, stb. Kifejezett előnye, hogy kocsmában felhasználni nem lehet, így italra nem költhető a segély, előnye, hogy játékautomatában sem tűnhet el a segély, továbbá az uzsorások sem vehetik el (ha vannak ilyenek), mert a fényképpel is ellátott kártyát csak a segélyezett használhatja.

Több kérdés is felmerült a kártya használatával kapcsolatban. Egyik az, hogy amennyiben mégis szüksége lenne a segélyezettnek készpénzre: pl. villanyszámlát akar kifizetni, vagy a gyerekének tankönyvet vásárolna, hogyan jut mégis pénzhez? Szóval vég nélkül lehetne sorolni azokat az élethelyzeteket, aminek megoldására ez a kártya nem használható.

A Szociális Bizottság figyelemre méltó kezdeményezésnek tartja a szociális kártya bevezetését, azonban egyelőre a rendszer hiányos, nem bejáratott, jelenlegi, általunk ismert formájában korlátozza a segélyezett önállóságát. A Szociális Bizottság úgy foglalt állást, hogy a kártya általános bevezetését nem támogatja. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a későbbiek folyamán kizárólag részlegesen, és csak abban az esetben kerül személyre szabottan bevezetésre, ahol a szülő gyermekei ellátásáról nem gondoskodik megfelelően, a segélyt elissza, eljátssza.

<<<vissza<<<