Hagyományőrzőink hatalmas sikert és búzát arattak

 

A Gyöngykoszorú Hagyományőrző Alapítvány idén is részt vett a XVII. Duna Menti Folklórfesztivál rendezvényein. A programsorozat Alsónyék - Bogyiszló - Csátalja - Kalocsa - Madocsa - Nagymányok - Ordas - Sióagárd - Szekszárd - Uszód településeken zajlott 2009. július 14-től július 19-ig nemcsak hazai, hanem számos nemzetközi hagyományőrző együttes, csapat közreműködésével. Így bolgár, olasz, török, horvát szereplők is részt vettek e rangos eseményen.

A mieink július 16-án a Népdal napján Alsónyéken a népviseletes babakiállításon mutatták be Döbrököz népviseletét. Ezt a jelentős anyagot a döbrököziek már láthatták itthon is.

A Paraszti munka hagyományainak napján, július 18-án Sióagárdon, a Leányvári pincefalu közelében, a kijelölt búzatáblában rendezték meg az aratóversenyt. Vihar előtti rekkenő hőség már délelőtt 9 órakor, jóféle pálinka, kiadós reggeli és énekszó - így indult a szombati Aratónap . Miután az aratók megteremtették az alaphangulatot, kaszát, sarlót, gereblyét ragadtak és felvonultak a verseny helyszínére népviseletben, ahogyan kellett.

 

 

 

 

 

 


A kijelölt tábla szélén tizenkét csapat képviselői sorakoztak fel, köztük egy bolgár, egy lengyel és egy olasz arató brigád is. Elsőként az itáliai csapat végzett a munkával, amit énekkel, tapssal, és kalapdobálással ünnepeltek.
A jó időeredmény azonban nem volt elég az első hely megszerzéséhez, hiszen a zsűri a munka minőségét is vizsgálta. Figyelembe vették például a tarló felületét, magasságát, a kévék tömörségét, és a zárókéve tájolását, sőt még a csapatok megjelenését is. Idén az arató csapatunk a középmezőnyben végzett.

Július 17-én hagyományőrző táncosaink részt vettek Kalocsán a menettáncban, majd a szabadtéri folklórműsor keretében az érsekkerti szabadtéri színpadon óriási sikert aratva előadták legújabb táncukat.

 

(A fényképek származása: www.teol.hu)


<<<vissza<<<