Román középiskolások Döbröközön


 

A romániai Élesd 4-5000 lakosú kisvárosból középiskolás diákok partner iskola program keretében május 2-ig tartózkodnak Magyarországon. 2009. április 23-án az Apáczai középiskola vendégeként látogattak el Döbröközre, ahol a kisiskolások körjátékkal köszöntötték őket. A Hagyományőrző Alapítvány ez alkalomra döbröközi népviseleti kiállítást rendezett. Fekete Dorottya édesanyja segítségével bemutatta a döbröközi női viseletet.

 

 

A diákokat .lukaskaláccsal, frissítőkkel vendégelték meg, majd Andikné Schmidt Mária vezetésével megtanították őket a kalácskészítés fortélyaira is. Farkasné Doszpod Aranka idegenvezetésével megismerkedtek templomunkkal, és a Werbőczy-vár történetével, romjaival.  Visszatérve a kultúrházba, a pillekészítés fogásait Borsosné Cseszneki Szilvia mutatta meg, Kordélyné Törő Mária segítségével pedig csuhé-virágot készítettek az élesdi középiskolások.

 

 

A Hagyományőrző Alapítvány kis Döbröközre emlékeztető ajándékokkal búcsúzott a vendégektől. A program tolmácsa Kozma Erzsébet (Zsóka) volt.

Este 7 órakor az Apáczai dísztermében magyar táncház zárta a napot, melyen részt vettek a döbröközi táncosok is.

 

Képgaléria >>>>>

<<<vissza<<<