Elindult az "Út a munkához" program Döbröközön


 

Április első napjaiban elindult a program. Ettől az időponttól a korábbi rendszeres szociális segélyezettek immár munkát végeznek, melyért minimálbérben részesülnek. Községünkben mintegy 90 főt  von be az önkormányzat a programba, egyelőre szakaszosan, ugyanis egy-egy személlyel 200 napra köthet szerződést munkavégzésre, majd amikor az lejár, kötelező a Munkaügyi Központban álláskeresési támogatásra jelentkezni ami kb. 45 napot tesz ki. Az álláskeresési támogatás lejártát követően ismét alkalmazhatja az önkormányzat munkavégzésre a személyt 200 napra.

 

 

 

Azok, akik koruk, vagy egészségi állapotuk miatt munkára nem kötelezhetőek, rendelkezésre állási támogatást kapnak (RÁT). Rendelkezésre állási támogatást kapnak azok a személyek is, akiket az önkormányzat nem hív be munkára vagy azért, mert nincs munka, vagy pedig azért, mert a szakaszos munkakezdés még őket nem érintette. A RÁT havi összege: 28.500 Ft.

Döbröközön Krnák Tibornét alkalmazta az önkormányzat az Út a munkához program megvalósítására, a feladatok meghatározására, a dolgozók irányítására természetesen Szili Lajosné polgármester asszony felügyeletével. Krnákné feladata falugazda munka is: a feladatokat fel kell térképeznie, hosszú távú falufejlesztési és karbantartási koncepcióval és tervekkel kell majd rendelkeznie.

 A programban résztvevők többségét egyelőre 6 órában foglalkoztatják. Ők jelenleg az eddigi hagyományos közmunka feladatokat látják el: árokásás, padkanyesés, virágültetés, fűnyírás, ételkihordás. Felváltva két személy állandóan a temető gondozását végzi, de a szeméttelep őrzésére is van alkalmas személy. Egy fő a program adminisztrációjában tevékenykedik, míg egy másik az iskola környékén tartja fenn a rendet.

 

 

 

 

Úgy tűnik, hogy munka van bőven és munkáskéz is. Egyelőre jók a tapasztalatok - tisztességes, jó munka folyik.

Tervben van a tevékenységi kör kibővítése például bér-fűnyírással, vagy vidéken élők elhunyt hozzátartozóinak sírgondozásával, stb. Tervben van az önkormányzati földek megművelése is: kertészeti növények termesztése, fóliasátor építése s talán még állattenyésztés is. Az önkormányzat egyelőre ennek a formáját keresi, lehet, hogy erre a célra létrehoz egy kft-t.  

 

<<<vissza<<<