Állategészségügyi beszámoló                    Nyomtatható változat


 

DR. DÚRÓ JÓZSEF MAGÁN ÁLLATORVOS
SERTÉS-EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÁLLATORVOS
DÖBRÖKÖZ, ÁRPÁD U. 13. 7228.
TEL/FAX.: 74 435 817 MOBIL: 3O 927 9274.
DURODR@ TOLNA.NET


 

 

 


Tájékoztató Döbrököz község állat-egészségügyi helyzetéről
 


1. Haszonállatok

A községben a lovak létszáma évek óta változatlan. Az állomány egy része hagyományos igavonásra használt, de növekszik a versenyzésre használt állatok száma. A lóállományban közegészségügyi vonatkozású betegség nem fordult elő. Jellemzőek a takarmányozási hibából eredő megbetegedések, valamint az állományok keveredésével kialakuló különféle légzőszervi elváltozások.

A községi szarvasmarha állomány 9 db tehénből és 23 db hízómarhából áll. Az állomány tuberkulin vizsgálata és vérvizsgálata nem tárt fel közegészségügyi vonatkozású betegségeket. Alig van megbetegedés.

A kocalétszám alaposan megcsappant a faluban, akárcsak a hízósertések száma. Néhány, nagyobb létszámban hizlaló gazdán kívül általában önellátásra tartanak 1-2-3 sertést. Jellemzően emésztőszervi betegségek fordulnak elő, ezek főleg a helytelen takarmányozásból erednek. A sertésállományok mentesek az országos mentesítési programokban szereplő betegségektől. Ez rendkívül előnyös, figyelembe véve a Döbröközi Zrt. közeli, fejlesztés alatt lévő sertéstelepét.

A juh- és kecskeállomány néhány tízre tehető a községben, ez nem bír jelentősséggel.

A községben senki nem foglalkozik nagyüzemi méretekben baromfitartással. A háztáji gazdaságokba sokszor ismeretlen helyről származó, ellenőrizetlen csibe kerül ki. Ezek komoly veszélyt jelenthetnek. A községi állományokban főleg tartási és takarmányozási hibák okoznak megbetegedéseket, de minden évben találkozom egy vírusos fertőzéssel is.
 


2. Kedvtelésből tartott állatok


A község „városiasodásával" egyre több értékes kutya és macska található a községben. Ezek megjelenésével, és talán a betelepült külföldieknek is köszönhetően, sokat fejlődött a községben a kedvenc állatok tartási kultúrája. Természetesen azért még akadnak kirívó esetek. Veszettség oltásra az elmúlt években megszokott létszámban hozták el kedvenceiket a gazdik.
 


3. Néhány szervezeti és működési változás az állat-egészségügyi szakigazgatásban

2007. január 1. óta az Állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző állomások a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságaiként működnek. A szarvasmarha- sertés- és juh-kecske állományok után a ló, a nagy létszámú baromfi- valamint nyúl állományok is bekerültek az országos Tenyészet Információs Rendszerbe, és az Egységes Nyilvántartó és Azonosítási Rendszerbe.
A ”2008. évi XLVI törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről" gyökeres változások előhírnöke a mezőgazdasági szakigazgatásban.
 

 


Döbrököz, 2008. július 9.

Dr. Dúró József

 

 

<<< vissza <<<